nodered flow modbus

In vorige video’s heb ik laten zien hoe je een SolarEdge omvormer kunt besturen via de RRCR interface. Maar uiteraard kan dit ook via software. Voor Home Assistant is een plug-in beschikbaar waarmee je het vermogen van jouw omvormer kan reduceren door een percentage in te stellen. Eigenlijk vergelijkbaar met RRCR waarbij je een paar vaste percentages kiest.

Maar het is natuurlijk veel mooier om de SolarEdge omvormer zelf te laten bepalen welk vermogen er geleverd moet worden om niet overbodige energie op het grid te zetten waarvoor je misschien moet betalen in tijden van negatieve prijzen. Dat kan!\ met een Dynamische Vermogensregeling met Export Limiet.

Maar…… dan heb je wel een SolarEdge Smartmeter nodig. Dat kan een nieuw type inline meter zijn of het oude RS-485 modbus exemplaar. Deze dien je dan eerst te configureren zodat de omvormer zelf alle grid gegevens over import en export zelf kan uitlezen. Via de SolarEdge Meter Installation guide kun je teruglezen hoe je de meter moet configureren: https://knowledge-center.solaredge.com/sites/kc/files/solaredge-meter-installation-guide.pdf

Zodra je de meter hebt geactiveerd en kunt uitlezen, kun je de SolarEdge omvormer configureren voor Power Control. In de volgende application note staat beschreven hoe je dat kunt doen, dit is gelijk aan de RRCR interface installatie die ik in een eerdere video heb laten zien: https://knowledge-center.solaredge.com/sites/kc/files/application_note_power_control_configuration.pdf

Het laatste deel wat je dan nodig hebt is de modbus verbinding en de gegevens van de modbus registers. SolarEdge is daar niet zo scheutig in en de laatste documenten van SolarEdge zijn ook niet volledig. Gelukkig heb ik na wat speurwerk toch het juiste document aangetroffen en deze ook op mijn site geplaatst zodat je die kunt gebruiken: https://www.haroldhalewijn.nl/wp-content/uploads/2023/08/Power-Control-Open-Protocol-for-SolarEdge-Inverters.pdf

Vanaf pagina 15 staat beschreven hoe je de Export Limit Control Block kunt programmeren. En dit is wat ik heb gedaan via Nodered. Download daarvoor het volgende zip bestand, pak deze uit en importeer de code in jouw Nodered installatie. Daarna wel de juiste Ip adressen voor jouw modbus systeem kiezen.

Als je op zoek bent naar de Nodered code voor de Shelly, klik dan hier: Shelly Node Red flows

6 thoughts on “Dynamische SolarEdge regeling met Modbus”
 1. Hallo Harold,
  De regeling ziet er interessant uit.
  Mijn opstelling ziet er iets anders uit en ik ben benieuwd of ik iets vergelijkbaars kan creëren.
  SolarEdge omvormer en accu en een werkende Modbus TCP verbinding met Home Assistent. Werkend in de zin dat ik de waarden kan uitlezen op een dashboard.
  Heb je ook ervaring met het rechtstreeks sturen op de SolarEdge Modbus API vanuit Node Red?

 2. Hi Harold,
  ik lees je berichten altijd met veel interesse!
  Ik heb alleen een vraag voor mijn eigen opstelling met helaas nog geen Victron ESS.
  Ik heb een Solaredge PV systeem, HomeAssistant een HomeWizard P1 meter en Dynamische prijzen van ANWB. In Homeassistant heb ik de Solaredge via MOD-bus aangesloten en kan ook de powerlimit instellen. Weet jij of er ergens een NODERED flow oid is zodat ik mijn Solaredge automatisch kan terug regelen op basis van de dynamische prijs en terug levering gemeten middels de P1 meter?

   1. Is het met een dynamisch energie contract (vooralsnog) niet slimmer om op het moment dat de stroomprijs netto negatief is de omvormer gewoon geheel uit te zetten in plaats van het vermogen terug te schroeven?
    Het is misschien minder fancy en minder milieubewust, maar voor de portemonnee wel beter omdat je op dat moment betaald krijgt om stroom van het net te verbruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.