Er wordt veel geschreven over thuisbatterijen en vrijwel alle leveranciers van omvormers voor zonnepanelen bieden nu producten aan voor het verbeteren van de zelf-consumptie. Het aantal Chinese aanbieders van batterijen groeit met de dag. Toch merk ik nog veel onbekendheid bij installateurs en elektrotechnici. We zitten ‘op’ de hype cycle maar nog niet iedereen heeft dat door. Het goede gesprek met potentiële klanten voeren betekent dat je ervaring moet hebben met het adviseren, leveren en installeren van thuisbatterijen. En dat is in een nichemarkt best lastig.

In een artikel van Sanne de Boer gaat zij in op de terugverdientijd van thuisbatterijen en de effecten die thuisbatterijen kunnen hebben op het energiesysteem. Zij concludeert terecht dat het terugverdienen van een thuisbatterij op dit moment haast onmogelijk is. Ik maakte daar zelf al eens een video over. Alleen met een stapeling van effecten is het haalbaar om een thuisbatterij terug te verdienen. En zelfs dan is er met de huidige energieprijzen weinig eer te behalen. Het andere deel van haar betoog is gericht op de mogelijke negatieve effecten van thuisbatterijen op de netcongestie. “Thuisbatterijen in combinatie met dynamische elektriciteitscontracten kunnen leiden tot extra netcongestie” stelt zij vast. Ik ben het slechts deels met haar eens. Alsof Nederland nu opeens massaal aan de thuisbatterij is geslagen. Eind 2021 stond de teller op 1351 stuks, volgens DNE Research. Terwijl een jaar later volgens Willem van der Zwang het er slechts enkele honderden waren. Ik verwacht, mede op basis van mijn eigen ervaringen, dat we eind dit jaar op enkele duizenden zullen zitten, maar dat heeft toch nauwelijks effect op de netcongestie? En zeker de relatie tussen energy-trading en netcongestie wordt door mij niet gelegd. Er zullen enkele installaties zijn die louter om het verdienen zijn geplaatst. Maar net als bitcoinminers zullen deze consumenten tot de conclusie komen dat een thuisbatterij zeker niet het nieuwe goud is. En dus zal het te verwachten negatieve effect op netcongestie minimaal zijn.

Want waarom kopen consumenten eigenlijk een thuisbatterij? Dat heeft niets te maken met het terugverdienen en al helemaal niet met de systeemproblemen. Klanten zijn daarin nauwelijks geïnteresseerd!

Mijn klanten melden de volgende vijf redenen:

 1. Streven naar autonomie
  1. Onafhankelijk willen zijn van energie maatschappijen en hun beleid
  2. 8 maanden leven op eigen zonnestroom
 2. Voorsorteren op wijzigingen wet- en regelgeving
 3. Volatiliteit tarieven
  1. Zelf grip houden op kosten
  2. Kiezen voor enige zekerheid
  3. Profiteren van Dynamisch Tarieven
 4. Angst voor storingen
 5. Gewoon omdat het leuk is (?)

Als thuisbatterijen een bedreiging vormen voor onze infrastructuur zouden beleidsmakers en netwerkbeheerders zich eens moeten verdiepen in deze argumenten. Want als je doorvraagt op de eerste 3 punten merk je dat het vooral met wantrouwen en onvoorspelbaarheid van de energiewereld te maken heeft. Klanten kiezen dan voor zekerheid en verwachten dat een thuisbatterij hen daarbij helpt.

Geïnteresseerd in onze aanpak? Kijk dan op https://www.hetslimmehuis.nl/smart-storage/.

Of download onze laatste brochure met alle oplossingen en prijzen voor een solide en betrouwbaar Victron Energy systeem.

3 thoughts on “Waarom een thuisbatterij?”
 1. Ik lees met veel belangstelling deze artikelen en zie ze voor het eerst.
  Omdat ik een aantal losse zonnepanelen heb, zoek ik naar een middel om de energie die hierdoor wordt opgewekt, te benutten voor het opladen van mijn plugin hybride auto (Kia Ceed met instelbare oplaadkabel (8-10-12A) die maximaal 8 kW kan laden voor iets van 50 km.
  Ik dacht mijn 100Ah accu van Eco-Worthy te verbinden met een goede omvormer (maar welke?) en dan daar de kabel met 8A instelling op aan te sluiten. Dan laad hij een stukje op, maar na een dag is de accu weer opgeladen, dus kan ik weer verder bijladen.
  Is dit zo mogelijk?

 2. Men is zo gigantisch gefocust op teruglevering en geldverdienen. Hoog tijd voor omdenken denk ik.
  Je zou ons energie net op de schop moeten gooien, Vernieuwing.
  Je huis.. panelen en batterijen.
  Je straat.. batterijen gevuld door de straat.
  Je wijk…
  Je dorp/stad een panelen veld met batterijen.
  Dan pas in tijden van schaarste het nationale net aanspreken.
  Ja je krijgt ongelijkheid. Mensen zonder panelen die profiteren. Maar ook overheid en de energiemaatschappij zal minder profiteren. De een heeft 8 panelen, de ander 15.

 3. Voor mijn huis is het Victron ess systeem ook een goede aanvulling om alle energie die vroeger van gas kwam te vervangen. Stel een m3 gas staat gelijk aan 8,8kWh. Met 1000m3 gas verbruik per jaar mist er dus opeens 8800kWh energie. De 3x25A Liander aansluiting is in de winter niet meer genoeg zonder de energie van gas. Gelukkig kan de accuset dit gemis aanvullen wat de kosten van een verzwaring naar 3x35A bespaart. Dat scheelt toch iets van €100 netwerkkosten per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.