Enkele maanden geleden heb ik verteld dat Victron Energy met een update gaat komen die het mogelijk maakt om met dynamische stroom tarieven te gaan werken.

In de voorbije weken hebben we dat intensief getest en ik heb dit nu uitgewerkt in een video zodat je zelf aan de slag kunt met de ontwikkelversie van die software.

Om je te helpen heb ik de flow die hiervoor is gemaakt (op basis van versie 0.0.40) beschikbaar gesteld via deze website. Je kunt de flow dus importeren en gelijk de configuratie starten. Gebruik eventueel mijn Youtube film om te zien hoe eea in z’n werk gaat.

Een verwijzing naar de laatste downloads en documentatie kun je vinden op de Github site van Victron Energy (dan hoef ik niet aan versie beheer te doen): https://github.com/victronenergy/dynamic-ess

4 thoughts on “Victron Dynamic ESS (2)”
 1. Hi Harold,
  Een leuk/nuttig video onderwerp zou kunnen zijn hoe men het beste hun D-ESS systeem kunnen tunen.
  Het valt me op dat de totale systeem verliezen op een netto laad dag gemiddeld vele malen lager zijn dan op een netto ontlaad dag.
  Op netto laad dagen zie ik verliezen van gemiddeld 10.3% en op netto ontlaad dagen zie ik systeem verliezen van 16.8% tot wel 19.4% als ik het ontlaad maximum niet beperk. De verliezen hoeven economisch niet slecht uit te pakken maar dan is het wel zaak dat mensen hun verlies % verdisconteren in de verkoopprijs parameter. Ook is er een afweging te maken t.o.z. de technische levensduur van het systeem bij maximale belasting voor maximale kostenbesparing op korte temijn vs de kostenbesparing over de levensduur van het systeem. Zelf land ik nu op maximaal laden (omdat dit onder de 0.5C blijft) en het beperken van het ontladen op +/- 80% van het maximale continue vermogen van de omvormers.

 2. Hoi,

  Ik lees en bekijk met veel intresse jouw blog en youtube. Ik denk dat wil ik ook. Ik heb twee omvormers met 9 to 12 kwp. Ik heb 3 keer 25A als aansluiting. De warmtepomp moet komende maand nog geinstalleerd worden. Ik ben op zoek naar het volgende energy project. Mijn node red gebruik ik beperkt voor alarmen, veelichting enzo. De warmtepomp zet ik ook aan als ik kwh over heb tot max 23 graden. Maar ik hou nog veel kwh over. 10 tot 70 kwh. Denk aan batterij maar weet niet waar te starten. Ik heb helaas geen ongelimiteerd budget. Ben benieuwd hoe snel te starten en veel.te leren.

 3. Hi,
  Bedankt voor het delen van al deze details.
  Hierdoor kon ik het dynamische ESS in een ochtendje aan de praat krijgen.
  Het viel me op dat Victron al weer een nieuwe flow had klaarstaan die niet volledig compatible was met de file op deze site.
  Wellicht een link naar de laatste versie ipv een file download aanbieden om veel vragen te voorkomen?

  Wat me ook opvalt is dat het algoritme zich niet bekommert om de technische efficiency.
  Als je TB en FB waardes maximaal invult gaat het algorithme dit ook maximaal benutten terwijl er in het prijsschema wellicht ruimte is om dit op een lager tempo tegen eenzelfde prijs te doen. Dit geeft ongetwijfeld onnodig hogere temperaturen en dus efficiency verlies. Wellicht iets voor Victron in een volgende versie om rekening mee te houden. Nu kan je het zelf afdwingen door de TB en FB waardes wat te drukken in de instellingen maar dan verlies je wellicht winst in het geval van zwaar negatieve prijzen. Immers in zo’n situatie is inefficiency winstgevend….

  1. Hi Marco,
   dat heb je scherp opgemerkt en dat is inmiddels ook al bekend bij ons en dus bij Victron. Ik heb daarnaast nog een andere bevinding gedaan die ik nu aan het overleggen ben en een video van zal maken omdat dit in sommige situaties vervelende gevolgen kan hebben voor je batterijen.
   Voor wat betreft de documentatie; ik ga dat niet verder bijwerken maar zal volstaan met een verwijzing naar de Github site van Victron, daar vindt ook het versiebeheer plaats.
   Dank voor je opmerking!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.