Een veel gehoorde vraag de laatste tijd is hoe je als IT afdeling om moet gaan met het Bring Your Own Device principe (BYOD). Ik heb daar geen uitgebreide strategie voor nodig hoewel ik natuurlijk wel kan inschatten hoe een gemiddelde IT-er huivert bij de security en support problemen die er om de hoek komen kijken. Mijn strategie is een pragmatische: maak het mogelijk en begeleid je collega’s bij het toepassen van iPad en andere tablets.

Je kunt niet uitgebreid gaan nadenken, POC’s bouwen en dan na 6 maanden zeggen: we gaan het niet doen want blablabalbla. Je zult worden uitgelachen en links en rechts ingehaald worden. Vanwege de actualiteit van de vraag.

Waar je wel over moet nadenken is HOE je support kunt leveren. Vooral op het gebied van APP management kun je gebruikers helpen bij het maken van de juiste keuzes. Voor de 100% Microsoft Windows gebruikers komt daar nog een uitdaging bij: zijn jouw System Center support tools al geschikt voor het managen van deze devices? En dan niet de hardware kant, maar dus vooral de software zijde. Heb je al plannen gemaakt voor een Private APP store waar jouw collega’s (en klanten, partners e.d.) de juiste toepassingen kunnen vinden? Ga je zelf APPs ontwikkelen? Rondom dat thema zul je dus wél een strategie moeten ontwikkelen.

Om je te helpen geef ik je hierbij wat tips die ik heb verzameld bij Gartner e.a.

 • De markt rondom tablets is eigenlijk pas net begonnen. Vooral in 2012 kun je veel innovatie verwachten en integratie van diverse mogelijkheden in een nieuw apparaat. Denk aan de Motorola Atrix, dit soort type hybride devices zul je meer gaan tegenkomen.
 • Gebruikers zullen wellicht meerdere apparaten gebruiken, veelal volgens een voorkeur voor een bepaald OS (iOS, Android of Windows).
 • Kijk bij de leverancier van de business toepassingen die je gebruikt (SAP, Peoplesoft, Exact, e.a.) voor specifieke toepassingen voor de OS-en die je wilt ondersteunen. Realiseer je dat niet alle functionaliteit ondersteund zal of kan worden.
 • Onderstaande lijst is een zgn. first wave, vooral gericht op persoonlijk gebruik en dus minder geschikt voor het bedrijfsleven.
  • Personal Office Automation APP: iWork, iAnnotate, Evernote, Bento, FMTouch, Onenote
  • Presentation APP: Keynote, Quickoffice Connect
  • Task Management APP: Things, OmniFocus, Time Master
  • File Management APP: Airsharing, GoodReader
  • Dictation APP: Dragon, Quickvoice Recorder
 • Commerciële Business APP’s. Hierbij is het belangrijk dat je evalueert op basis van functionele mogelijkheden en werkelijke integratie van business processen, gebruikers wensen, integratie mogelijkheden, beheersbaarheid en security en de betrouwbaarheid van de leverancier.
  • CMR, ERP, SCM, Messaging: Salesforce Mobile, SAP business one, Mobile edge
  • BI: MicrostrategyMobile, Roambi, Qlickview, Tibco Spotfire, Actuate, iRound
  • Collaboration: GoToMeeting, WebEx, SyncPad, Huddle
  • File Management: box.net, DropBox, Vablet
  • Virtual Desktops: Citrix, VMWare, LogMeIn
  • Social Networks: Yammer, Socialcast
 • Kijk naar functie gebaseerde ondersteuning voor tablets. Vooral Sales, Marketing en Field Service collega’s kunnen baat hebben bij het gebruik van tablets. Ook van de toepassing van BI kan veel worden verwacht. De touch en gesture bediening maakt het mogelijk om snel een simpel in te zoomen op business informatie.
 • De architectuur van tablets zorgt ervoor dat data vanzelf de Cloud in zal gaan. Je kunt dit niet verbieden. Maak het mogelijk en onderzoek snel welke Cloud services je wilt ondersteunen (Collaboration, File Services e.d.)
 • Bedenk een beleid om om te kunnen gaan met persoonlijke data en bedrijfsgegevens. Een remote Wipe van een device, verwijdert ook foto’s, muziek en ander persoonlijk materiaal.
 • Zelf software ontwikkelen? Richt je op Open standaarden zoals HTML5 in plaats van Flash, nog afgezien van het feit dat Adobe dit niet verder meer zal ontwikkelen voor Android en het nooit heeft gedaan (gemogen) voor (van) Apple iOS. Uiteindelijk zal HTML5 de zogenaamde Native APPs helemaal gaan vervangen, dus this is the way to go. Punt van aandacht voor webapps is natuurlijk de bandbreedte. Met WI-FI is dat misschien geen punt van aandacht maar 3G of slechter gaat dit onvoldoende betrouwbaar werken.
 • Management? Dit is een nog erg onvolwassen markt. Kijk eens naar onderstaand magic quadrant en je ziet wie de spelers zijn:

 • Houdt rekening met een toenemende groei naar Context Aware applicaties, Augmented Reality e.d. Verder kun je een toename verwachten van Security leveranciers, Specifieke Content Leveranciers (niet alleen uit de media-wereld) en zullen enkele openstandaarden zoals SCXML meer mogelijkheden brengen voor ontwikkelaars.

Tot slot, lees ook nog even dit artikel dat ik eerder schreef over de Business (on)mogelijkheden van de iPad en maak dan je eigen strategie.

2 thoughts on “Hoe ziet een Business iPad strategie er uit?”
  1. Nee, nog niet in mijn handen gehad. Maar ik zie het als een andere form factor: tussen de iphone en de ipad in. Niets onderscheidends dus. Net als de verschillende Samsung devices. Het is net wat je lekker in de hand vindt liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.