Na 4 dagen volop luisteren, een beetje netwerken en ervaringen delen, probeer ik tot een soort van eind conclusie te komen over de huidige status van de IT industrie.

Als je de CIO agenda van Gartner de afgelopen jaren op een rijtje zet, zie je eigenlijk telkens dezelfde thema’s terugkomen:

  • IT leiders moeten het initiatief nemen om met innovaties te komen,
  • IT leiders moeten op een andere wijze met de CEO praten, en nog belangrijker, vooral overleg voeren met de business leiders,
  • IT moet sneller afscheid (durven) nemen van legacy systemen die inmiddels als een blok aan het been worden meegezeuld

Met andere woorden, er ligt heel veel werk voor IT Managers en CIO’s. En dat werk ligt er dus al vele jaren. Daaruit kun je dan maar één conclusie trekken: IT leiders zijn gewoonweg niet in staat tegemoet te komen aan de verantwoordelijkheden en acties die van hen wordt gevraagd. Is het een gebrek aan tijd? Een gebrek aan geld? Een gebrek aan competentie? Ik denk vooral een gebrek aan leiderschap. IT-ers zijn niet geschikt om veranderingen te leiden. Het is hard maar de waarheid.

Dat gezegd hebbende moet ik mij dus afvragen wat de werkelijke waarde dan is geweest van de 2012 editie van ITxpo. Over het algemeen was het veel herhaling van wat we allemaal hadden moeten doen en miste ik vooral een stuk visie. Veel tactische adviezen dus en minder visionair en strategisch. De traditionele onderwerpen als Hype Cycles en de Emerging Trend Radar kwamen nauwelijks aan bod. Ja, Mobility, Cloud en Social Media werden natuurlijk uitgebreid behandeld. Maar dat stond vorig jaar ook al prominent in de agenda. En laten we eerlijk zijn, gedreven door consumerization zijn we hier toch allemaal al mee bezig?

Een onderwerp dat mij erg aansprak was Creative Destruction. Hoe, wat en wanneer kun je opruimen zodat je werkelijk met nieuwe technologie verder kunt en afscheid kan nemen van (business)processen die eigenlijk enkele toegevoegde waarde meer leveren en alleen maar geld kosten.

Maar ja, zonder de juiste leiders gaat dat dus niet lukken en voorspel ik dat we volgend jaar dezelfde boodschap zullen horen. En zie ik hier een gat voor mijzelf in de markt! Laat mij de IT Managers en CIO’s helpen die moeite hebben met leiderschap. Bij deze dus een oproep:

Beste IT leider, herken je bovenstaande problemen en ben jij in staat toe te geven dat er op het gebied van persoonlijk leiderschap wel wat verbetering mogelijk is, bel, mail, Twitter of blog mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.