Verkiezingen 2021

Het mag weer, of liever gezegd, het moet weer! We moeten weer kiezen voor een nieuwe regering. En er is keuze genoeg. Maar liefst 41 partijen doen mee in 2021. Er is sprake van een totale versnippering van politieke partijen. De gevestigde orde en heel veel kleintjes. Kleintjes die soms als one-issue partij zijn ontstaan. Om dat ze net dat ene onderwerp onvoldoende terugzagen bij de grotere partijen. Meerdere kleine partijen die tegen discriminatie en racisme zijn (ben ik ook), een kleine groeiende partij die al jaren tegen de bio-industrie is (ben ik ook), een partij die tegen de monarchie is (ben ik ook), een partij tegen de macht van banken (ben ik ook). En er is een partij die tegen immigranten is. Ik ben natuurlijk tegen die partij. Kortom, er is heel veel om tegen te stemmen.

Versnippering leidt tot verloren stemmen

En daar ben ik dus tegen. Die versnippering, vooral aan de sociale zijde, helpt niet. Het is jammer dat op deze manier veel stemmen verloren gaan. Het mag volgens de kieswet en het is democratisch maar toch zie ik liever dat die kleine partijen eens een goede kop koffiedrinken met de grotere partijen. Of als dat nodig is, een stevig glas bier. Want je kunt toch veel beter je idee of ideaal profileren als je met meer bent? Ik ben dus voor verbinden!

Ik ben voor meer gelijkheid.

Gelijkheid tussen vrouw en man. Gelijkheid tussen homo en hetero. Gelijkheid tussen ras en afkomst. Gelijke kansen voor elk kind om gezond en met plezier op te groeien. En meer gelijkheid in rijkdom. De verschillen tussen rijk en arm zijn in Nederland te groot geworden en als je nu aan de verkeerde kant van die ongelijkheid zit, is de overkant bijna onbereikbaar geworden.

Ik ben voor meer natuur

En voor meer bio-diversiteit en meer opwek van alternatieve energiebronnen. De aarde hebben we uitgebuit in de laatste 150 jaar. De gevolgen kunnen desastreus zijn voor dieren en mensen. Daarom wil ik dat we de klimaatcrisis aanpakken en meer ons best doen om het tij te keren. En dat ik dan tegen kernenergie ben, nou vooruit, dat had je wel begrepen. Want ik wil mijn kinderen een onbezorgde toekomst geven waarin zij niet geconfronteerd worden met onomkeerbare keuzes uit het verleden.

Ik ben voor goede menselijke zorg.

In de paar jaar dat ik nu betrokken ben bij de jeugdzorg in Wormerland heb ik gezien dat door goed samenwerken er uitstekende resultaten behaald kunnen worden. Gewoon zelf keuzes kunnen maken, eigen lokale keuzes met lokale partijen, dichtbij en vertrouwd. En daar horen voldoende financiële middelen bij zodat mensen de zorg krijgen die ze verdienen, of je nu jong of oud bent.

Dit is wat ik wil, waar ik voor ben. En het zal je niet verbazen als ik je vertel dat GroenLinks dan het dichtstbij komt. Uit de kieswijzer bleek dat 80% van mijn voorkeuren door GroenLinks werden gedekt. Nee, geen 100%. En dat is precies het punt dat ik wilde maken met de versplintering. Politiek is concessies doen.

En op wie ga ik stemmen?

Er zijn voor mij 3 opties; Lisa Westerveld heeft zich enorm ingezet voor de jeugdzorg. Met een waanzinnige drive heeft zij telkens de misstanden in de Nederlandse jeugdzorg aan de kaak gesteld. Tom van der Lee is een visionair, een econoom en één van de architecten van de klimaatwet. De uitvoering van die klimaatwet kun je aan hem overlaten. Ook rekenkundig. Of Laura Bromet, onze lokale afvaardiging die zich heeft ingevreten in het stikstofdossier en de veenweidegebieden. Niet tegen de boeren maar verbindend, in overleg zoekende naar oplossingen. Dat vind ik dapper en daar ben ik voor.

Ik heb nog een week om mijn keus te maken.

Ga stemmen mensen, kies iets waar je voor bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.