Lieve mensen,

Vier jaar geleden was ik best trots dat ik na mijn ondernemerschap als wethouder een bijdrage mocht gaan leveren aan een betere maatschappij. Want zo voelt dat. Je hebt idealen over hoe de samenleving kan zijn en als je daar een praktische bijdrage aan wilt leveren, moet je dat vooral als lokaal bestuurder gaan doen.

Maar hoe doe je dat? Waar begin je dan? Welke knoppen zijn er om aan te draaien en waar zitten die knoppen? Als ondernemer neem je zelf de touwtjes in handen en kies je koers. Maar de overheid is geen bedrijf. Al snel kreeg ik de vraag wat ik van het wethoudersvak vond. En zeker de eerste 1 ½ jaar antwoordde ik dan met twijfels. Wat doe ik hier en waar ben ik aan begonnen?

Ik miste het raadswerk. Dat zag ik toch als een leuke competitie, een wedstrijd. Je zoekt coalities voor jouw standpunten, verdiept je in de inhoud en viert een overwinning als de wedstrijd is gewonnen. Maar die competitie is er niet in een college. Ik zat bijna altijd met kromme tenen te luisteren naar raadsvergaderingen. Maar ingrijpen kun je niet. De raad is immers het hoogste orgaan. En de wethouder moet zijn plek kennen.

Ik twijfelde of dit wel mijn ding was. En toen daar de vertrouwenscrisis en het bestuurlijke gedoe met Oostzaan, de directie en het MT en leegloop van personeel achteraan kwam, overwoog ik serieus om mijn wethoudersbaan op te zeggen.

Toch heb ik geleerd.
Als je iets wil veranderen moet je het complete systeem doorgronden en tot de grond toe durven afbreken om er iets beters voor terug te bouwen. Het vraagt lef. Een mooie term is trouwens creatieve destructie. En daarna kun je er nog wat aan schaven en vijlen.

Maar ook:
Kies je voor handelen vanwege een verkregen mandaat of kies je voor handelen op basis van wederzijds vertrouwen?
Blijf je hangen in goede intenties en getekende overeenkomsten of toon je daadkracht met zichtbaar resultaat?
Doe je 5 dingen half of heb je focus en doe je 1 ding goed?
Gaan we neuzelen over punten en komma’s of nemen we een besluit op basis van de inhoud?

Ik denk dat een goede bestuurder naast visie vooral over een gezonde portie lef, focus en daadkracht moet beschikken. En geduld natuurlijk.
Tja, daar blink ik niet zo in uit. 😉

Ik ben trots op het behaalde resultaat met de jeugdzorg. Rust in de uitvoering en vooral onderscheidende resultaten. Ik wil iedereen die daaraan heeft meegewerkt bedanken voor hun enthousiasme en inzet om samen iets moois neer te zetten voor de jeugd in Wormerland en misschien ook wel voor andere gemeenten in de toekomst.

Ik ben trots op het behaalde resultaat met het afval dossier. Natuurlijk had het eerder opgeleverd moeten worden maar je hebt niet alle omstandigheden onder controle. Maar dankzij de focus en de vele uren die ik via Facebook, telefoon, appjes e.d. met inwoners heb gecommuniceerd heb ik het gevoel dat er inmiddels een geaccepteerd systeem is ingevoerd. Natuurlijk moet er hier en daar nog wat geschaafd en gevijld worden.

Ik ben blij dat er goede plannen liggen voor een duurzame toekomst voor Wormerland. Maar met plannen alleen kom je er niet, we moeten nu daadkracht tonen met de echte energietransitie. Mijn kinderen verdienen ook een toekomst.

Het is leuk dat er nieuwe reuring in het Dorpshuis in Wijdewormer is gekomen. Lekker eten en compleet met cabaret. Er ligt nog een gevalletje Westertil overigens. Maar vooral ben ik blij met de wijze waarop de samenwerking met Oostzaan en de directie is hersteld.

In de zomer vorig jaar kreeg ik de smaak van besturen een beetje te pakken. De resultaten binnen mijn portefeuilles werden beter zichtbaar en tastbaar. En dan zie je opeens andere onderwerpen die in onze gemeente aandacht behoeven en waar ik wel een bijdrage aan zou kunnen leveren. En dus zag ik een 2e termijn wel zitten. Daar is het niet van gekomen, de kiezer wilde iets anders en dan moet je concluderen dat 4 jaar eigenlijk te kort is. Dus ik ga wat anders doen.

Eén onderwerp houd ik vast: de energietransitie. Daar is veel in te doen en daar zoek ik nu nieuwe uitdagingen. Na de zomer ga ik als vrijwillig Energiecoach onze inwoners helpen bij het realiseren van besparingen op de energierekening. Maar ook professioneel ben ik al bezig met leuke projecten op het gebied van besparing en duurzame opwek en opslag. Mijn actieve aanwezigheid op de sociale media werkt als een mooi uithangbord en ik ga vast nog veel plezier beleven aan mijn nieuwe projecten.

Dank jullie wel voor het vertrouwen en de samenwerking, het ga jullie goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.