Warmtepomp Work in Progress

Zo bij het begin van een nieuwjaar is het een mooi moment om de energiebalans van het vorige jaar op te maken. Ik hou altijd keurig de standen bij maar ik heb nu wel een extra uitdaging. Doordat ik dit jaar het systeem op vele fronten heb gewijzigd, zijn tellerstanden verdwenen of niet meer van toepassing. Het PV-zonnestroom systeem is in maart volledig gerenoveerd en uitgebreid maar daardoor ook enkele weken buiten gebruik geweest. En in november zijn er grootschalige werkzaamheden aan de meterkast uitgevoerd als gevolg van de bouw van een energieopslag systeem. Maar met aggregatie van diverse meters, apps en PV monitoren, heb ik er toch iets van weten te maken.

Opsomming verbruik

kWh

Groei/afname

Toelichting
Huishoud verbruik, incl koken

4421

+14%

Corona
Boot

260

-6%

Tuinhuis

2189

+35%

Full electric
EV

3960

+17%

Meer km’s
Verwarming

8193

+7%

Zie tuinhuis
Totaal

19023

+24%

PV Opwek

17223

+48%

Mist nog eerste kwartaal
SALDO

–1800

+68%

Meterkast met slimmemeters

Dit jaar moet er dus nog een afrekening komen van circa 1.800 kWh. Maar met de rekenschap dat de nieuwe PV installatie pas begin Q2 in bedrijf werd gesteld, zal dat in 2021 op break-even uitkomen. En er liggen nog wel wat besparingsopties. De toename in het huishoudelijk gebruik zit niet alleen in Corona. Ook de groei van diverse apparatuur in netwerk, domotica en verlichting hebben daar hun deel. En ook op het vlak van verwarming. Ik heb grote wijzigingen aangebracht in distributie en warmtetransport en verwacht wel een besparing. Ik zie dat zelf al terug in lager energieverbruik vanaf Q4 2020.

Warmteboilers hebben meer energie geleverd

En over warmte gesproken, er is nog additionele opwek van de warmteboilers; 6.639 kWh in 2020. En dat was gegroeid met 25% tov het jaar ervoor. Die groei kwam doordat een deel van de opgewekte warmte nu ook gebruikt kon worden voor het tuinhuis. Daar waar anders het systeem gewoon uitschakelde omdat de maximale temperatuur in voorjaar en zomer werd bereikt. Uit mijn eerdere blog over de warmtetransitie bleek dat de totale warmtebehoefte berekend is op ongeveer 29.300 kWh. Trek daar de warmteboiler opbrengst vanaf, dan blijft over 22.661 kWh. De COP van de warmtebron is dan 22.661/8193=2.8
Dat lijkt niet zo hoog maar ik weet dat daarin alle energie van pompen, regelingen, doorstroomverwarmer en verwarmingselement in zit. Dat is opgeteld dus meer dan alleen de warmtepomp. Geschat is de COP dan 3.4. Voor dit jaar ga ik dat eens wat nauwkeuriger meten en berekenen. Leuke hobby.

One thought on “Energiebalans 2020 opmaken”
  1. Tja jij kunt mooi in eigenbeheer de kosten berekenen,hoe anders is het bij de huurders van huizen,mijn woningbouw vereniging heeft de radiatoren zo berekent wat capaciteit betreft .dat aardgas voor hun een verdienmodel is,wat in 2021 toch anders zou moeten zijn,,leuk om die berekeningen van jou te volgen,Gr Ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.