Verdeler vloerverwarming

Ik weet veel maar niet alles. En wat ik niet weet wil ik leren. Al jaren ben ik bezig om mijn huis steeds duurzamer te verwarmen, energie neutraal te maken en nu met die hitte ook gekoeld te krijgen. En dan loop je tegen beperkingen aan. En dus heb ik een paar vragen en hoop ik dat mensen in mijn sociale netwerk mij aan de antwoorden kunnen helpen.

In mijn eerdere blogs kun je teruglezen hoe en wat ik allemaal gedaan heb. Ik volsta nu met een schema om kort mijn probleem te schetsen.

De woning wordt inmiddels 4 jaar verwarmd door de warmtepomp. Sinds dit jaar kan deze ook koelen. Naast de warmtepomp is er nog een zonneboiler, houtkachel en een elektrisch verwarmingselement aangesloten op het buffervat. Zo kan ik redelijk wat warmte produceren.

Doorgeroeste verdelers

De woning is in 2000 gebouwd en geheel voorzien van vloerverwarming. Ik heb geen tekeningen of warmtetransmissie berekeningen dus die heb ik achteraf zelf berekend. De verdelers voor de vloerverwarming (Beneden en Boven) zijn dus 20 jaar oud, van WTH en vertonen corrosieplekken. Ze zijn voorzien van elektrostatische kleppen en een ruimteregeling. Verder zit er een pomp unit in omdat deze verdelers van oudsher met >55 graden water werden gevoed.

Sinds enkele jaren is er een bijgebouw geplaatst (tuinhuis) die eerst een eigen CV installatie had met vloerverwarming. Sinds 2 jaar is de vloerverwarming opgenomen in het grote systeem en is de CV ketel verwijderd. We zijn dus geheel gasloos.

Probleem 1: verdeler Tuinhuis.

Met dat tuinhuis zijn hydraulische (debiet) problemen ontstaan. En daar zoek ik nu een oplossing voor. Als eerste wil ik de verdeler in het tuinhuis vervangen voor een LVT verdeler. De warmteafgifte voor het tuinhuis is berekend op 2.2kW en met een delta T van 5 graden kom ik dan op 380L/h water. Gezien de leiding lengte van 2x 18 mtr en het feit dat ik circa 3-5 graden verlies heb doordat de leiding door de grond gaan, is de aanvoertemperatuur vanaf de warmtepomp/buffervat minimaal 40 graden. Hoewel er in de zomer geen warmtevraag is in het tuinhuis, hangt er wel een klein buffervat voor warmtapwater. En deze kan eveneens verwarmd worden vanuit het centrale buffervat (zonneboiler >70 graden).

Het type verdeler dat er nu hangt is deze:

Vragen die ik heb:

 1. Welk merk/type verdeler zou je mij adviseren?
 2. Kan ik debiet voor de hele verdeler inregelen of per groep?
 3. Is een temperatuurbeveiliging noodzakelijk omdat soms de aanvoertemp > 55 graden? Normaliter hebben open verdelers geen temperatuur beveiliging. Hoe zou dat dan toch gerealiseerd kunnen worden? De huidige heeft dat wel maar is natuurlijk een gesloten verdeler.
 4. Heeft de verdeler een terugstroombeveiliging nodig? Ik merk wel eens warmtelekken door terugstroming.
 5. Liefst wil ik dus een open verdeler zonder pomp zodat er geen beïnvloeding is van de totale debietregeling die centraal aangestuurd wordt. Dat kan toch? Laat even buiten beschouwing dat de huidige centrale pomp Alpha2 misschien onvoldoende debiet heeft.
 6. Het afwisselend koelen van de verdeler en verwarmen van het kleine buffervat kan ik wel regelen met een paar zonekleppen. Maar hoe bestendig zijn de leidingen tegen de temperatuur wisselingen?

Probleem 2: verdeler boven

De verdeler in het woonhuis is 20 jaar oud en vertoont corrosie. Bovendien is deze ontworpen voor HT en minder geschikt voor LT en al helemaal niet geschikt voor koelen. Ik wil hem dus vervangen.

Zoals je ziet heeft deze verdeler een ruimteregeling, op 1 circuit na. Maar dat is misschien wel handig zodat er altijd een flow mogelijk is, ook als alle ventielen dicht geregeld zijn. Problemen die ik nu ervaar is dat ik het debiet niet kan regelen (van geen van de 3 verdelers). De verdeler beneden kent de minste weerstand en zal dus als eerste het warme water verbruiken. Dat gaat dus ten koste van de ruimtes boven. En met koelen is er dan nog slechts een delta T van 1 graad mogelijk. Waardeloos dus. Verder heb ik geconstateerd dat alle nieuwe type verdelers de balk boven en onder hebben zitten. Bij de WTH zitten deze achter elkaar en ik heb onvoldoende lengte in de slangen om dit aan te passen. Dat levert dezelfde vragen:

 1. Welk merk/type verdeler zou je mij adviseren?
 2. Kan ik debiet voor de hele verdeler inregelen of per groep?
 3. Is een temperatuurbeveiliging noodzakelijk omdat soms de aanvoertemp > 55 graden? Normaliter hebben open verdelers geen temperatuur beveiliging. Hoe zou dat dan toch gerealiseerd kunnen worden? De huidige heeft dat wel maar is natuurlijk een gesloten verdeler.
 4. Heeft de verdeler een terugstroombeveiliging nodig? Ik merk wel eens warmtelekken door terugstroming.
 5. Liefst wil ik dus een open verdeler zonder pomp zodat er geen beïnvloeding is van de totale debietregeling die centraal aangestuurd wordt. Dat kan toch? Laat even buiten beschouwing dat de huidige centrale pomp Alpha2 misschien onvoldoende debiet heeft.
 6. De verdeler beneden is van hetzelfde type (6 groepen) maar nog wel in prima staat. Kan de WTH unit op een makkelijke manier aangepast worden zodat deze toch nog kan functioneren voor een LTV?

Ik hoop dat iemand mij wat tips kan geven hoe ik mijn installatie verder kan optimaliseren.

Update november 2020:

Inmiddels zijn de verdelers in de hoofdwoning vervangen door nieuwe WTH units, maar nu zonder pompgroep. Het effect is duidelijk meetbaar en hierover zal ik in een latere blog opnieuw schrijven.

One thought on “Wat voor verdeler heb ik nodig voor mijn vloerverwarming en andere vragen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.