Warmtepomp Work in Progress

Een aardgasloos tuinhuis

Onze hoofdwoning draait al een tijdje zonder gas-cv. En sinds er ook een warmtepomp in gebruik genomen is, werd het tijd om ook het tuinhuis gasloos te maken.

Ons tuinhuis is een autonome woning van circa 45m2 die als Airbnb faciliteit wordt gebruikt omdat er geen officiële woonvergunning op verkregen kan worden. Wel een B&B vergunning. Vanaf begin maart tot eind november verblijven vrijwel dagelijks toeristen meerdere nachten achtereen in ons rustige dorp.

Het tuinhuis was vanaf de bouw in 2012 voorzien van een kleine moderne gas-cv-ketel die via een vloerverwarming de temperatuur regelde en warmwater leverde. Het gemiddelde gasverbruik lag bij permanente bewoning op circa 600m3. Voor de B&B is dat de laatste jaren zo rond de 350m3 per jaar omdat in de winter er geen gasten zijn.

Begin april 2018 heb ik een leiding tracé gelegd vanaf de hoofdwoning naar het tuinhuis. De dubbele 22mm flexfit buis is geïsoleerd in een pvc mantelpijp onder de grond gelegd.

Bij de aanleg van de warmtepomp had ik de leidingen in huis al aangelegd en naar buiten door de muur gevoerd. Ik hoefde nu dus alleen nog aan te koppelen. Ook voor de doorvoer het tuinhuis in was bij de bouw een extra mantelpijp in de fundering voorzien. Deze komt uit in een kleine lage kelder waar de verdeler voor de vloerverwarming hangt.

Er is in dit keldertje een extra pomp geplaatst die het water uit het grote buffervat van de hoofdwoning oppompt voor de vloerverwarmingsverdeler. Ook is er in het keldertje een klein 60 liter voorloopvat voor warmtapwater opgehangen. In de zomer hebben wij een overschot aan warm water door de zonneboilers. Door dit warme water door dit kleine voorloopvat te pompen, wordt het tapwater voorverwarmd tot maximaal 45 graden. Als in de winter de zonneboilers niet meer werken, is het water nog altijd 30-35 graden warm, geschikt voor de vloerverwarming maar dus ook voor dit voorloopvat.

Het tapwater in het voorloopvat wordt weer gevoed aan een gewone elektrische boiler van 80 Liter die het water verder opwarmt tot 65 graden, geschikt voor douche en (af)wassen.  Op deze wijze is er minder elektrische energie nodig voor de elektrische boiler. Het water is immers al voorverwarmd.

Hydraulisch schema De Vriendschap

De technische installatie in het tuinhuis is begin mei in werking gesteld. De CV ketel is verwijderd en de gasaansluiting in de hoofdwoning is nu geheel dichtgedraaid. Bij Liander loopt nu het verzoek tot opruiming van de meter. De pomp voor de vloerverwarming werkt autonoom via een kleine radiografische thermostaat. Vooral Amerikaanse of Aziatische gasten draaien de temperatuur graag op tot 24 graden. Die temperatuur wordt moeiteloos bereikt. De elektrische boiler heeft in de afgelopen 5 maanden circa 275 kWh verbruikt. Dat is aanzienlijk minder dan de fabrikant heeft opgegeven. Alle bij elkaar zal er een extra belasting van circa 350*8=2800 kWh op de totale warmte- en elektra installatie worden gedaan. Voor verwarming en warmtapwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.