Goed nieuws: HP wil Leo Apotheker (CEO) aan de kant zetten. De man heeft het een klein jaar uitgehouden en krijgt $35M mee als vergoeding. Apotheker had een redelijk track record als CEO van software gigant SAP maar wat had zo’n man nou te zoeken bij HP? HP is van origine een innovatief hardware bedrijf en SAP staat bekend als een behoudend software bedrijf. Zoek de verschillen! Of de overeenkomsten als je die ziet. Vorig jaar was ik bij een interview van Apotheker door Gartner en ik moet zeggen, de man had weinig te vertellen. Dus het ‘nieuws’ over zijn ontslag bevreemd mij niet. Deze man was en is gebleken niet in staat een nieuwe koers voor HP te bedenken.

Apotheker’s Voorganger Mark Hurd werd door de aandeelhouders aangesteld om het bedrijf te reorganiseren. Dat is hem redelijk gelukt als je kijkt naar de aandeelhouderswaarde. Als je zelf de eer hebt (gehad) om regelmatig met HP zaken te doen begrijp je overigens dat die herstructurering nog lang niet klaar is. Het door silo’s totaal onbestuurbare bedrijf heeft nog steeds moeite met zaken doen met klanten. Belangrijker voor het vertrek van Hurd vorig jaar was de roep om innovatie. Daar was Hurd niet voor aangenomen. Een visie rondom de overname van 3Com en Palm werd door hem niet verkondigd en antwoord op de groeiende vraag naar mobile devices werd vooruit geschoven. Daar moest Apotheker verandering brengen.

Weet je nog wie er voor Hurd op de planken stond? Carly Fiorina. Ook zij werd aan de kant gezet. In haar geval voornamelijk door aandeelhouders die ontevreden waren over het financiële resultaat na de overname van Compaq. Daar waar IBM en Dell harder groeiden, bleef het resultaat van HP in 2005 achter. Voor Hurd was de job dus misschien niet zo moeilijk: na het ontslag van Fiorina en de benoeming van Hurd stegen onmiddellijk de koersen.

De strategie van HP is de laatste jaren behoorlijk twijfelachtig. Van een ooit innovatief hardware bedrijf moest het omgetoverd worden tot een services organisatie. IBM had immers ook bewezen dat te kunnen dus kocht HP o.a. EDS. Met Apotheker werd de koers weer (alweer) gewijzigd in een software bedrijf. Vertica en Autonomy zouden kandidaten zijn om de software footprint te vergroten. Tegelijkertijd schrijft HP het WebOS vorige maand af! En dan het gedoe rondom de Touchpad en de verkoop van de complete HP PC divisie. Als klant én als aandeelhouder wordt je daar toch helemaal tureluurs van? Als je overigens kijkt naar de infrastructuur divisie, zie je een bepaalde trend: R&D op het storage vlak heeft HP eigenlijk nooit laten zien. De producten die het vandaag de dag op de markt brengt zijn allemaal afkomstig van overnames. DEC Storageworks (Digital/Compaq), Lefthand en recentelijk 3PAR komen niet uit de eigen HP Labs. Networking was deels afkomstig uit eigen huis maar men richt zich nu volledig op de verkregen 3Com lijnen. De PC divisie en eigenlijk ook de server divisie kenmerken zich sowieso niet tot grote innovatieve terreinen. Innovatie wordt daarin bepaald door Intel en enkele andere chip fabrikanten. De toenemende groei in Cloud services rijdt HP ook nog eens in de wielen. Grote Cloud leveranciers als Google en Amazon bouwen hun eigen hardware. Zij kopen al lang geen servers, storage en netwerken meer van HP. Wat gaat HP dus doen de komende jaren? Als aandeelhouders het voor het zeggen houden is dat echt een korte termijn visie.

Er is een Amerikaans gezegde: 3 Strike is Out! Met 3 ontslagen CEO’s op rij, een gebrek aan visie en innovatie en een gebrekkige strategie kan het dus niet anders dan dat het licht uit gaat. Jammer voor die aardige mensen die er hebben gewerkt. En ik denk met weemoed terug aan mooie innovatie producten als HP OpenView (van IBM en Prolin), HP ProLiant (van Compaq), de oscilloscopen van Agilent en LED verlichting van Philips.

2 thoughts on “Wie doet het licht uit bij HP?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.