Skype heeft deze week voor het eerst een paar kleine details vrijgegeven over hoe zij de integratie met Microsoft wil aanpakken. De afgelopen tijd was het betrekkelijk stil na de aankondiging dat Microsoft Skype had overgenomen. Ook tijdens de Microsoft WPC conferentie op 11 juli werd er weinig meegedeeld omdat de onderzoeken van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten nog liepen. Wel gaf Microsoft toen aan hoe zij de toekomst van Lync samen met Skype zag. Ik schreef hier al eerder over.

Nu geeft Skype zelf voorzichtig openheid van zaken. Voorzichtig omdat ook in Europa de autoriteiten nog hun goedkeuring moeten geven voor de definitieve overname. Dat zou voor het eind van dit jaar gebeurd moeten zijn. Voor de ontwikkeling en innovatie van de communicatie producten van Skype en Microsoft betekent dit dat deze nu stilstaan maar dat er wel plannen worden gemaakt.

Belangrijkste mededelingen die Skype nu deed betrof het maken van een speciale Skype versie voor Windows Mobile 7. Skype wil niet een zogenaamde App die je eerst moet starten, maar verwacht een echt geïntegreerde applicatie te kunnen gaan leveren die samen met alle andere functies van WM7, zoals adresboek, Outlook e.d., kan werken. Skype moet dus echt een vast onderdeel worden van de telefoon. Tegelijkertijd wil Skype wel een open omgeving blijven aanbieden en niet vast zitten aan de eisen en wensen van andere platform aanbieders zoals Apple met de iPad en iPhone of Android. Apple en Android staan het gebruik van de video processor bijvoorbeeld niet toe.

Skype zal daarnaast opgenomen worden in de home producten van Windows. Denk aan XBOX en zoals eerder aangekondigd, ook Lync en alle andere toekomstige Windows 8 producten. Jammer (maar wel begrijpelijk) is de keuze om advertenties te tonen in de Skype cliënt. Dat maakt het product minder interessant voor de zakelijke markt maar toont aan dat het wel een gratis product blijft. Skype zal wel als apart product binnen Microsoft blijven bestaan en niet worden ingelijfd door bijvoorbeeld de productdivisie die ook Lync produceert. Het blijft dus vaag hoe Lync verder zal innoveren en zal blijven bestaan naast Skype of samen met Skype zal kunnen samen werken.

Behalve de integratie met Microsoft, zal ook Facebook een belangrijke rol gaan spelen voor Skype. Facebook is op dit moment hard bezig om allerlei communicatie voorzieningen op te gaan nemen die o.a. gericht zijn op webchat (overigens kan Microsoft Windows Live Messenger ook geïntegreerd worden). Binnen enkele weken zal Skype for Facebook vrijgegeven worden en is video conferencing dus ook via die weg mogelijk. Maar Skype zal ook telefonie gaan aanbieden aan Facebook gebruikers. In de plannen is de Skype/Facebook integratie ook opgenomen voor mobiele devices o.a. de Windows Mobile 7 toestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.