Uit een artikel dat gisteren verscheen in NetworkWorld blijkt dat een organisatie circa 2 euro per gebruiker per maand kan besparen door Microsoft Exchange Online te gebruiken in plaats van een eigen Microsoft Exchange server systeem. Op zich is dat niet zo opmerkelijk omdat je als bedrijf immers bespaart op installatie, beheer, licentiekosten, energiekosten en afschrijvingen op hardware.

Voor een bedrijf met enkele honderden medewerkers kan de besparing met bijvoorbeeld Office365, waarin Exchange Online is opgenomen, per jaar een besparing van enkele duizenden euro’s opleveren.

Wat veel opmerkelijker is, is dat Microsoft meer marge overhoudt aan de online variant dan met de normale licenties die wij altijd gewend waren te betalen. Dit betekent niet dat ze nu meer geld verdienen. Bedrijven die nu gebruik maken van Exchange Online zijn voornamelijk kleinere organisaties. Microsoft gaat dus pas geld verdienen als vooral de grotere enterprise klanten overstappen op een online variant die wordt gehost bij Microsoft.

Voor concurrerende hosters geldt in principe hetzelfde, mits ze schaal grootte kunnen creëren. Een hoster met slechts een beperkt aantal klanten kan nooit concurreren met Microsoft Office 365. In principe kan gesteld worden dat de prijs dus in de toekomst nog verder omlaag gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.