Nobel organiseerde op 30 maart 2011 de Cloud Experience, een groots opgezet evenement voor iedereen die meer wilde weten over Cloud computing. Ik heb destijds een tweetal presentaties toegewezen gekregen, eentje die een overzicht gaf over wat Cloud Computing eigenlijk is. Dit was een presentatie gericht op business owners, dus niet met een technische lading. En ik heb een presentatie gegeven waarin ik een beeld schetste over de samenleving in 2020 die onder invloed van Cloud Computing er heel anders uitziet dan wij nu gewend zijn.

Dat was een leuk onderwerp dat mij goed ligt. Visionair, voorspellend, een beetje waarschuwend maar ook kansen benoemen. Ik heb het artikel nog maar eens op mijn blogje gezet om mijn mening met anderen te delen. En wellicht om wat meningen te peilen voor de stellingen en onderwerpen die ik wilde voorleggen. Heb je reacties, mail, twitter of blog mij die dan zodat ik ze kan verwerken.

Alles is al uitgevonden

De eerste stelling die ik wil neerzetten heeft alles te maken met techniek. Cloud Computing heeft een sterk technologisch imago. Alles wat de Cloud is, is mogelijk gemaakt door techniek. Hoe kun je dan voorspellen hoe de Cloud er dan over 10 jaar uitziet als er nog allerlei nieuwe techniek bij gaat komen? Nou, daar geloof ik dus niet zo erg in. Er zullen geen nieuwe technologische uitvindingen meer gedaan worden. Verwacht geen baanbrekende nieuwe systemen of middelen. Alles op het gebied van IT is de afgelopen 30 jaar al uitgevonden. Het enige dat zal veranderen is de grootte, snelheid en de kostprijs van techniek. De grootheden bij grootte, snelheid en kostprijs kun je zelf wel bedenken.

Hoe klein wil je het hebben? Bekijk onderstaande foto eens en realiseer je dat dit een pen is waarin zowel een toetsenbord als een 17 inch scherm zit opgesloten!

Bedrijven die fysiek toegang hebben tot data, hebben de macht.

Over 10 jaar zullen er nog maar enkele grote globale partijen over zijn gebleven die fysiek de dataopslag en connectiviteit voeren. Denk aan partijen als Google, Amazon, Vodaphone. Wellicht aangevuld met enkele lokale spelers. Deze partijen zijn in staat om de verkeersstromen te analyseren, misschien zelfs om de onderliggende data te ontleden en deze gegevens te gebruiken voor nieuwe diensten. Google doet dit al met Google Adds maar er zijn ook andere nieuwe business toepassingen denkbaar. Identity en Access management wordt cruciaal maar kan niet alles tegenhouden.

De IT Manager verdwijnt.

Hierover schreef ik al eens eerder een artikel. Ik volsta nu dus met een verwijzing en ik sta nog steeds achter die stelling.

In dat artikel beschrijf ik de veranderingen die de IT afdeling o.a. zal ondergaan. Als gevolg van cloud computing komt daar nog iets anders bij:

Door Cloud Computing vervallen 20.000 IT banen in Nederland.

Maar tegelijkertijd maakt onderzoek van de Universiteit van Milaan, duidelijk dat er in Nederland circa 30.000 extra banen mogelijk zijn door nieuwe startups en diensten die als gevolg van Cloud Computing mogelijk worden.

Augmented Reality wordt een alledaagse toepassing

Nu is AR nog een gadget die vooral in de reclame wereld wordt geevalueerd. Maar binnen enkele jaren zal elke consument tijdens het winkelen (fysiek en virtueel) gebruik maken van AR. Bekijk de blog van Marcel van Beek voor meer informatie over en voorbeelden van AR.

De inzet van technologie kan niet meer voorkomen worden

Verzet heeft geen zin. Ontdek het en maak er gebruik van. De impact van Social Media op alles om ons heen is vandaag de dag al zo groot dat het simpelweg niet meer genegeerd kan worden. Het is belangrijker om te voorkomen dat we energie problemen krijgen. Want dan valt alles stil. Kijk maar naar Japan…..

De Mobile Phone als Desktop

Weg met laptops en desktops. Die zijn groot, energie verslindend en onhandig mee te nemen. Gebruik gewoon een mobiele telefoon waar al je data op staat en stop die in een docking om er fatsoenlijk op te kunnen werken. Als alles kleiner, sneller en goedkoper wordt, is dat toch het ultieme werkpaard? Ik heb trouwens sinds een week een nieuwe HTC Sensation met Android. En ik moet zeggen, een docking met groot scherm erbij en je hebt een echte volwaardige PC. Wat een fantastisch apparaat is dat!

RIP voor Legacy Software

Cloud werkt het beste met Web Enabled software. Voor de gebruiker gewoon een browser met uitstekende grafische ondersteuning en alle verwerking en opslag in de Cloud. Dit betekent dat er geen toekomst is voor Microsoft Windows en dat Citrix een tijdelijke oplossing is totdat al uw applicaties web- en dus cloud enabled zijn. Zorg voor een goede Internet verbinding en there you go!

Microsoft heeft overigens in 2008 al een project gestart met de naam Midori dat deze verschuiving voorbereidt….. En met Office365 dat vorige week is gelanceerd komt dat al aardig in de buurt kan ik je vertellen. Met goed, ook Google heeft zoiet natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.