Ik ben al jaren gratis geabonneerd op het blad Management Team. Ik vind de kwaliteit de laatste jaren steeds magerder, net als het blad. Maar toch lees ik hem elke keer weer snel door naar uitspraken van medebestuurders of tips en wetenswaardigheden. Het nummer van de maand november ging vergezeld van een dikke bijlage: MT 100 beste adviesbureaus. Nou heeft elk zichzelf respecterend blad tegenwoordig wel een jaarlijkse uitgave van de 100 beste adviesbureaus en toch besloot ik hem eens door te nemen.

Eerst scan je de lijst van bedrijven op je eigen bedrijf (ICT dienstverlener Nobel in Naarden) maar die zat er helaas (weer) niet tussen. Maar mijn verbazing was groot want ik trof een aantal bedrijven aan die volgens mij het predicaat adviesbureau helemaal niet waard zijn. Beste MT, wat hebben bedrijven als Adobe, Dell, Fujitsu Siemens, Kyocera Mita, Nokia, Ricoh, Tele2, Vodafone en nog enkele ITC leveranciers in deze lijst te zoeken? Dat zijn toch geen adviesbureaus! Dat zijn pure ICT leveranciers (fabrikanten) die misschien advies kunnen geven over hun eigen producten, net zoals elke ICT leverancier trouwens. Maar toch geen onafhankelijk advies?

Mijn eerste reactie was dus letterlijk dichtslaan en bij het oud papier gooien. Overigens eerst nadat ik de inleiding had doorgenomen om vast te stellen hoe de inhoud tot stand was gekomen. Daarin wordt netjes verwezen naar onderzoeksbureau TNS Nipo dat een vooraf geselecteerde lijst van 286 bureaus heeft opgesteld en heeft voorgelegd aan managers. Dat klinkt plausibel en toch begrijp ik het niet. Ik zou toch van een gerenommeerd bureau als TNS Nipo mogen verwachten dat zij vooraf een screening doen op de resultaten? En dat Management Team dit misschien ook doet?

Ik had het logischer gevonden als pure ICT adviesbureaus als Gartner, IDC, Expanding Visions, Equaterra, Quint e.d. in deze lijst hadden gestaan. Naast natuurlijk mijn eigen bedrijf Nobel. Maar helaas is de geloofwaardigheid van deze bijlage nu net zo goed of slecht als die van de 100 beste ICT bedrijven van Computable. Gemiste kans.

Harold Halewijn

Directeur Nobel en onafhankelijk ICT adviseur.

One thought on “MT’s 100 beste adviesbureaus grote onzin”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.