Op dinsdag 25 mei heb ik de nieuwe strategie voor Nobel Cloud Services uitgelegd aan circa 20 collega’s. Deze nieuwe strategie en de naam Nobel Cloud Services is voortgekomen uit de diensten en oplossingen die Nobel eerder onder de namen Axila en Nobel Hosted Solutions heeft gebracht. Deze namen zullen vanaf nu verdwijnen.

Nobel Cloud Services is een verzamelnaam voor een aantal services die wij vanaf nu kunnen leveren of in de toekomst zullen gaan leveren. Omdat Nobel al jarenlang een bekende en betrouwbare leverancier is van infrastructuuroplossingen en beheerdiensten, is het voor de hand liggend dat wij dat ook in de Cloud zullen gaan doen. Nobel wil een belangrijke speler worden in Nederland als het gaat om Infrastructure as a Service (IaaS) oplossingen die vanuit de Cloud geleverd kunnen gaan worden. Wij zullen onze verkoopinspanningen ook meer in die richting gaan verleggen. En ja, dat zal misschien ten koste gaan van de traditionele manier van verkopen die gericht was op on-premise oplossingen.

Behalve IaaS zien wij ook een toekomst in het leveren van een aantal Platform as a Service oplossingen en Software as a Service oplossingen. Om met de PaaS te beginnen: we hebben het dan over ontwikkelplatformen waarmee wij (of de klant) zelf een software oplossing kan ontwikkelen. Met bijvoorbeeld Mendix en Rightclick hebben wij een paar ontwikkelomgevingen voorhanden die zeer geschikt zijn om verticale oplossingen voor klanten te bouwen die vanuit de Cloud geleverd kunnen worden.

Met Software as a Service oplossingen zullen wij ons richten op een aantal branches die behoefte hebben aan een specifieke oplossing. Zo hebben wij bijvoorbeeld samen met Epona een SaaS oplossing beschikbaar voor de advocatuurbranche. Epona levert de software (SaaS) en biedt dit aan op ons IaaS en PaaS model waarbij de laatste dan Sharepoint en SQL Server de bouw- of ontwikkelstenen zijn. In de toekomst zullen wij meer van dit soort oplossingen samen met andere leverancier ontwikkelen waarbij ons IaaS platform belangrijk wordt. Wij kunnen geld verdienen met de diensten die wij vanuit ons IaaS platform leveren maar ook aan de transacties van die andere leveranciers. Een nieuw verdienmodel dus.

Een belangrijke SaaS oplossing die we al enige tijd zelf kunnen bieden is de Hosted Desktop of Desktop as a Service. Hierbij krijgt de klant een volledige Kantoor Automatisering op basis van Microsoft Windows techniek. De klant hoeft alleen nog een browserof een thin-client te hebben om hiervan gebruik te kunnen maken. Wij leveren de complete infrastructuur bestaande uit Windows Server, Exchange, Sharepoint, Citrix en Microsoft Office. En als de klant ook nog eigen applicaties of bijvoorbeeld Exact Globe of Exact Synergy wil, dan kan dat ook vanuit die Cloud als een Hosted Service worden aangeboden. En dat alles tegen gemiddeld 30% lagere exploitatie kosten dan dat de klant het zelf had aangeschaft!

De sales presentatie die ik op 25 mei heb gegeven zal op 10 juni nog een keer worden gegeven, dit keer in Den Bosch. Daarnaast zal ik een aangepaste versie samenstellen voor consultants en engineers. Want ook voor deze groep collega’s zal onze Cloud strategie grote gevolgen gaan hebben. En voor hen die nog niet overtuigd zijn of niet helemaal begrijpen waarom die nu zo belangrijk is, verwijs ik graag naar een paar artikelen en blogs die eerder zijn verschenen:

Een blogpost na de kwartaalmeeting van juni 2009 (!!) waarin ik al zinspeelde op wat er aan zat te komen. Lees vooral ook de reacties van een aantal collega’s:

Een zeer recent artikel van AME Research dat aangeeft welke gevolgen Cloud Services heeft op de Nederlandse markt en met name ook de arbeidsmarkt.

Voor de sales collega’s die de presentatie hebben bijgewoond en graag de powerpointslides en opmerkingen nog eens willen raadplegen.

Tot slot, ik verneem natuurlijk graag jullie reacties op dit onderwerp. Het liefst via de blogpagina zodat we het met elkaar kunnen delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.