Het stond al heel erg lang op het verlanglijstje: een opslagsysteem maken voor overtollige zonenergie. Met het vooruitzicht dat de salderingsregeling er ooit een keertje aan gaat, zou het beter gebruiken van je eigen opgewekte zonenergie een mogelijke besparing kunnen opleveren.

Helaas zijn dit soort systemen duur in aanschaf en ontbreekt nu nog de business case. Maar ik heb een voorsprong. Ik heb een pallet accu’s staan die ongeschikt (deels zelfs defect) zijn voor elektrisch varen én ik heb inmiddels veel kennis van Victron Energy producten. Met Victron omvormers heb ik immers de elektrische sleepboot gebouwd. En met Victron componenten kun je een opslagsysteem maken.

Geïntegreerde zonnestroom oplossing

De meeste oplossingen die je voor energieopslag kunt kopen zijn geschikt om direct met de hoge dc-spanning van de zonnepanelen om te gaan. Onder andere SolarEdge heeft zo’n systeem dat werkt met dc-spanningen tot 480Volt. De batterijen worden dan parallel geschakeld aan de omvormers en met een Batterij Management Systeem (BMS) wordt ervoor gezorgd dat de batterijen netjes worden opgeladen en worden ontladen. Het voordeel van deze hoge spanning is dat er geen extra conversie (met verliezen) hoeft plaats te vinden. Hoge spanningen en dus lage stromen betekent ook dunnere kabels. Toch is er wel een vorm van vendor lock-in. Je zit vast aan de technologie van de omvormer fabrikant.

Ik heb ervoor gekozen om een eigen systeem te bouwen en bestaande componenten te integreren. Dat is technisch iets complexer maar geeft veel keuzevrijheid in de componenten. Mijn accu systeem is nu dus een 48 Volt accu, voorlopig bestaande uit oude serieel/parallel geplaatste loodaccu’s van elk 12 Volt. En met Victron omvormers heb ik keuze uit verschillende grootte van omvormers, enkel fase of 3 fase. En het is schaalbaar naar de toekomst toe. Ik kan componenten vervangen of uitwisselen als dat nodig is, bijvoorbeeld het vervangen van de oude accu’s door een nieuwe lithium accu, verzwaren van delen van de oplossing, etc. En het werkt ook als een backupsysteem voor als de netspanning door een storing wegvalt. In onderstaand schema zie je het concept schematisch weergegeven.

schematisch overzicht Victron Energy Storage System met SolarEdge omvormers

Kijk op mijn Youtube kanaal

Ik heb een twee Youtube filmfragmenten gemaakt waarin ik de werking verder uitleg. Of klik op mijn Youtube kanaal voor meer filmpjes die ik (steeds vaker) post.

In een volgende blog zal ik de ervaringen delen met mijn accu opslag systeem.

One thought on “Zelf een energieopslag systeem bouwen”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.