Nou ja, een boete? Dat is maar hoe je het bekijkt. Duidelijk is dat koplopers in de energietransitie méér geld moeten uitgeven dan volgers. Wat is er aan de hand? Ons huis is sinds dit voorjaar geheel gasloos. Alle kranen zijn dichtgedraaid en alle gasverbruikers zijn verwijderd. In mijn blog over de Energietransitie kun je hier alles over lezen. Het laatste dat nu nog moet gebeuren is dat de gasmeter en de aansluiting ook verwijderd worden. Je betaalt immers gewoon vastrecht zolang die meter nog in de woning zit. En daar zit nog een financieel addertje onder het gras.

Over het verschil in prijs tussen aardgas en elektra heb ik al eens mijn beklag gedaan. Nou kun je dat prijsverschil met een warmtepomp en slimme meter technologie wel redelijk ongedaan maken. Maar de boete zit hem in de idiote verwijderingskosten voor die gasmeter. Dat kost je de lieve duit van € 687 en dat voelt niet goed. Dat voelt als een straf, als een boete! Die kosten waren overigens wel bij mij bekend, maar het voelt toch onrechtvaardig.

En dat roept bij mij protest op. Ik heb dus contact gezocht met Liander en hen om uitleg gevraagd. Notabene had ik al vernomen dat het bij concurrent Enexis ook mogelijk was om 1 jaar tegen een relatief laag bedrag van circa 121 euro, de meter te laten afsluiten. Stedin doet het in sommige gevallen zelfs gratis. Ik nam mij voor dat ik dat ene jaar misschien kon wachten totdat er nieuwe regels en tarieven zouden komen of andere voorstellen. Maar Liander liet mij al direct weten dat zij daar niet meer aan wilden beginnen; het was alles of niets. Wel werd mij de mogelijkheid geboden om schriftelijk nog eens de motivatie toe te sturen waarom ik het niet eens was met dat belachelijk hoge tarief. De kern uit die brief van 11 juli 2018 tref je hieronder:

1.    Zoals wij nu sinds gisteren uit de landelijke media hebben meegekregen, moet elke inwoner van Nederland zijn/haar bijdrage leveren om in 2030 een energieneutraal Nederland te bereiken en in 2050 CO2 neutraal te zijn. Dat is een enorme opgave waarvoor veel offers gevraagd worden.

2.    Ik heb sinds 2007 al veel geld geïnvesteerd om in kleine stapjes mijn woning energie neutraal en zelfvoorzienend te maken. Ruim 40.000 euro is geïnvesteerd in 11.500kWp PV panelen, luchtwarmtepomp, 20GJ zonneboilers met toebehoren, doorstroomverwarmer, hout-cv kachel, inductiekookplaat en regelinstallaties én een laadpaal voor elektrische auto’s.

3.    Het resultaat is dat wij sinds dit voorjaar geen gasverbruikers meer aangesloten hebben en dus ook geen gas meer nodig hebben en daarom de gasinstallatie buiten gebruik willen stellen.

4.    Het voelt als een straf en niet als een stimulering als Liander voor het verwijderen van de aansluiting de enorme kosten van bijna 700 euro in rekening wil brengen. Dit terwijl met het afsluiten en verzegelen van de meter in feite de installatie ook buiten gebruik kan worden gesteld. En met deze buitengebruikstelling toch fors lagere en ook reële kosten worden gehanteerd.

5.    Het is ook oneerlijk om burgers te laten betalen voor veiligheid van de aansluiting tussen de straat en de woning terwijl u daar feitelijk al verantwoordelijk voor bent (artikel 11, hst 2 Gaswet). Indien u niet kunt instaan voor de veiligheid van een afgesloten gasmeter, is het uw verantwoordelijkheid en dus ook op uw kosten om deze dan te laten verwijderen.

Ik hoop dat u met bovenstaande rekening kunt houden en volg deze discussie met bijzonder veel interesse. Als koploper duurzaamheid, adviseur én wethouder in Wormerland en daarmee belast met de energietransitie voor mijn gemeente, probeer ik mijn invloed op vele manieren uit. Het doel is immers dat wij allemaal energie- en CO2 neutraal worden, en dat alles tegen redelijke en aanvaardbare kosten.

Je voelt hem natuurlijk al aankomen…. In een vriendelijk telefoongesprek met een juridisch medewerker van Liander werd mij haarfijn uitgelegd dat zij volledig in hun recht stonden en dus zouden vasthouden aan deze kosten. Het argument dat Liander daarbij gebruikt is dat zij omwille van de veiligheid de volledige aansluiting uit de woning willen weghalen. Dus niet alleen de meter, ook de leiding die vanaf de hoofdleiding in de weg naar binnen in de woning wordt gevoerd. Maar dat is dus precies waar ik in het punt 5 naar verwijs. Liander is verantwoordelijk voor dat stuk, niet de bewoner! Notabene heb je ook al betaald voor het graven en aanleggen van die leiding. Je wilde immers met gas je woning verwarmen (gas aansluiting was destijds verplicht). Maar goed, dat graven en verwijderen kost tijd en dus geld. En daar moet de burger voor opdraaien. Het voelt niet goed. Mijn advies aan iedereen die op korte termijn de Liander gasmeter wil laten verwijderen is om altijd protest met goede argumenten aan te leveren voor die hoge kosten. Misschien wil Liander er dan wat aan doen? Notabene zijn Enexis en Stedin veel coulanter voor hun klanten.

9 thoughts on “Er staat een boete op gasloos worden!”
 1. Geodemorgen Harold,
  Het rare van het verhaal is dat wij aan de Lange Muiderweg in Weesp na 50 jaar zeuren dit jaar een gas aansluiting van Liander hebben “gekregen” ten einde allen gas en olie tank van de dijk af te krijgen.

  Overigens was mijn olie kachel drie jaar geleden verrot dus heb ik 10800 WP zonnepanelen en een lucht warmte pomp Mitshubitshi V 100 geplaats en we draaien gemiddeld 0 op de oude draaimeter
  Oude gastanks weg halen kost ook € 500 per stuk.

  Wij hebben overigens ook een volledige elektrische sloep en hybride luxe motor van 30 meter.

  1. Piet,
   als het gaat om individuele opruimacties, zoals ook bij mij het geval is, begrijp ik dat Liander of wie dan ook gewoon een kostprijs in rekening moet brengen. Maar ik heb al een voorbeeld van een opruimactie van 100 woningen waarbij er in eerste instantie ook met die 687 euro per woning werd gerekend. En dat gaat mij dan toch te ver. Als wij de komende jaren met z’n allen het gas gaan opruimen moet daarvoor een redelijk bedrag worden berekend. Of Liander moet de extra opbrengst direct omzetten in het verzwaren of aanpassen van de E-infrastructuur.

   1. Harold,
    Ik ben het afgelopen jaar heel vaak bij informatie dagen geweest van het Ministerie van I en W onder leiding van Mevr Lucia Luiyten. Die besparen kosten nog moeite om iedereen verkeerd voor te lichten. Helaas moet ik gewoon tot de conclusie komen, dat elke stap van energie transitie een verplaatsing van uitstoot en vervuiling is op dit moment. Wij doen zogenaamd ons best met zonnepanelen , maar de chinezen hebben ze gemaakt en vervuilen ter plekke enorm. Zo gaat dat ook met elektrische auto ed. Er is maar een mogelijkheid om uitstoot te reduceren en dat is de wereld bevolking drastisch te verminderen, zo niet blijven wij ondanks onze huidige technieken de wereld slopen.

    Alles wat betrekking heeft met het akkoord van Parijs draait om witte voeten te halen en een enorme geld kwesties. Bergen geld investeren om de uitstoot te verplaatsen. Zo ben ik in Nijmegen geweest in het gemeentehuis, die bedacht dat de binnenvaart (nog steeds de schoonste vorm van transport) de stad erger vervuilen dat alle auto’s in de stad. Toen ik vroeg aan de man of ze ooit wel hadden gemeten als de wind uit het Ruhr gebied waait, moest hij mij het antwoord schuldig blijven. Maar voorlopig hebben wij wel de (weet niet wat ik nog kan schrijven) piet te pakken als binnenvaart zijnde.

    Zo ook ben ik in Nauerna geweest waar de provincie NH ook zo’n info dag had. Hier werd ook gesuggereerd, dat de binnenvaart meer transport zou moeten doen en bedrijven meer aan het water zouden gaan zitten. Het witboek en zwartboek van transport. Het werkt alleen niet of het kost tijd en geld, maar voorlopig word er meer asfalt gelegd en is er geen beperking op vrachtwagen en grijs kenteken transporten. Aan de andere kant verdwijnt het kleinere schip in rap tempo, omdat hier geen fatsoenlijk resultaat meer is mee te behalen.

    Groet,
    Piet

    1. Dag Piet, alles wat je schrijft is waar. Maar ik weiger mij neer te leggen bij alle negativiteit. Als we opgeven gaan we sneller naar de uitgang en het eind van de wereld. Daarom is het belangrijk om te blijven vechten voor een betere wereld. Help mee zoals je nu doet, ook al krijg je er weinig positieve energie van. Soms krijg je toch nog een glimlach als blijkt dat na lang aanhouden er toch een kleine succesje is behaald.

     1. Beste Harold,

      Ik ben het met je eens, maar je word ook moedeloos van de regering.
      Ik ben PTC bestuurslid geweest van 1993 tot 2003.
      En ik kreeg via LinkedIn een promotie film te zien dat ze met waterstof en in nauwe samenwerking met de hoogovens tegen de overheid in lopen.
      Overigens vaart een goede vriend van mij met een oude Brons motor met waterstof toevoeging en deze word ook niet geaccepteerd. Daarbij krijgt hij dus geen officiële certificaten en dus erkenning van uitstoot reductie en 16% minder brandstof verbruik.
      U en ik stoken met nul op de meter dat heeft al een berg gekost, maar het zal me niets verbazen dat we zo meteen weer een een of andere bespaar rekening moeten betalen.
      En dat terwijl we bijna voor niets naar het zuiden vliegen.

      En ik zal u eerlijk zeggen dat ik het puur voor rust (met varen) en voor het geld op langere termijn heb gedaan.
      Ik heb ons huis versnelt afgelost ook daar krijg ik weer een rekening van.
      Kortom ik ben het met u eens om de wereld te veranderen, maar voorlopig voelt het als vechten tegen de bierkaai.
      En dan komt er nog bij dat varend erfgoed met stoom en oude gloeikop motoren ook zoetjes aan naar de knoppen word geholpen.

      En even op uw terrein, hoeveel scheepvaart is er nog in Noord Holland wat de directe concurrent is van de vrachtwagen. Word dat afgewogen tegen elke morgen fileleed?

      Het antwoord is niet door de overheid in ieder geval.

      groet,
      Piet

 2. Jebent goed bezig Harold. Je vergeet echter dat Liander geen deadline aan het leveren van gas heeft, maar dat dit door onze overheid zo gesteld is. Wellicht doe je dus bij de verkeerde partij je beklag over de kosten en zou je bij de overheid moeten aankloppen om deze rekening betaald te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.