Vorige week berichtte Gemeente Wormerland dat zij de onderhandelingen met kabelaar Reggefiber heeft verbroken. Het is natuurlijk jammer dat het niet gelukt is om in Wormer en de buitengebieden fiber to the home te krijgen. Voor de toekomst zou dat een goede oplossing zijn. Toch is er geen man overboord. Ik schreef al eens een artikel over glasvezel en koperkabel en de “wet van Halewijn”.

In het augustusnummer van het plaatselijk blad Aktief werd een advertorial opgenomen waarin nogal wat onwaarheden stonden. Allereerst werd er een prijsvergelijking gemaakt waarbij meerdere diensten van verschillende partijen werden samengesteld en vergeleken met de prijs van deze diensten over glasvezel. Dat is natuurlijk een scheve vergelijking want als een consument nu bij een partij inkoopt kan hij goedkoper zijn dan in het voorbeeld en ook over snel internet beschikken. En als fiber to the home via Reggefiber of een ander toch mogelijk zou zijn, zal concurrentie er vanzelf voor zorgen dat de prijzen vergelijkbaar worden.
Ook blijkt uit de diverse artikelen in Aktief dat glasvezel de enige oplossing is die overweg kan met toekomstige data behoeften. Dat is een discussie meer dan waard.

Natuurlijk neemt de keuze vrijheid toe als er meerdere aanbieders komen. Vandaag de dag kunnen we alleen kiezen voor Ziggo als het om snel internet gaat. Zij leveren maximaal 120 Mbps download snelheid maar ook 10 of 60. KPN en andere ADSL/SDSL aanbieders zijn afhankelijk van de kwaliteit en afstand tot de telefooncentrales. In de buitengebieden kan de snelheid terugvallen tot 2-8 mbps. Maar wat heb je nu eigenlijk voor snelheid nodig?

Even wat rekensommetjes. 1 Byte = 8 bits. Let op de hoofdletter B voor Byte. Byte wordt gebruikt om hoeveelheid opslag aan te duiden. Schrijven we het met een gewone b dan bedoelen we bits en dit wordt gebruikt om de snelheid per seconde weer te geven bps, bits per seconde.

Stel we nemen een blu-ray dvd. Op dit moment is dit een medium met de allerhoogste film kwaliteit. We hebben het dan over 1080 pixels HD beeldkwaliteit. Een blu-ray dvd kan 25GB aan data bevatten voor een film van 2 uur. Dat is dan 8×25=200Gb. Een blu-ray disc afspelen gaat met een snelheid van 35-70 Mbps, ongecomprimeerd. Die ongecomprimeerde data wordt alleen in de computer of tussen de dvd speler en de HD tv uitgewisseld.

Zodra een HD film via Internet wordt uitgezonden, noemen we dat streaming. Daarvoor worden compressie methodes gebruikt om de hoeveelheid data te beperken zonder dat dit de kwaliteit merkbaar verminderd. Een compressie factor van 4 tot 8 is zeer gebruikelijk en de bekendste video compressiemethode is MPEG-4. Dit betekent dus dat een hdtv uitzending al vanaf zo’n 4 Mbps kan worden uitgezonden maar aanbevolen is 8-16 Mbps.

Ziggo levert als hoogste snelheid op dit moment 120 Mbps via een koperkabel. Om een blu ray film ongecomprimeerd te downloaden kost dit 200 Gb/120Mbps = 1666 sec., ongeveer 28 minuten. In de praktijk is dit overigens niet haalbaar door allerlei externe omstandigheden. Zo is de gemiddelde maximale snelheid van Ziggo ongeveer 80 Mbps maar zijn we evenzo afhankelijk van de server waarvandaan wij de download doen. En als die server tegelijkertijd meerdere downloads moet ondersteunen zal zelfs die 80 Mbps nog verder dalen. Een Piratebay o.i.d. zal niet meer dan 1-2 Mbps geven dus jouw download van een blu ray film zal dan 1 a 2 dagen duren. En die wordt niet sneller via een glasvezelkabel.

Streaming is dus een goed alternatief omdat we daarmee diezelfde film met minder bandbreedte kunnen bekijken. Met een ADSL verbinding kun je echter in de problemen komen terwijl met een Ziggo Allesin1 (prijs vergelijkbaar met Reggefiber) je 60 Mbps krijgt. Genoeg om op 3 hdtv’s tegelijkertijd 3 verschillende films te bekijken. En daar is glasvezel dus niet voor nodig. En noteer: ik ben geen verkoper van Ziggo en voorstander van keuzevrijheid. Maar problematisch is het gemis niet.

Belangrijker op korte termijn is om de andere bottlenecks te onderzoeken. Zoals je wifi netwerk thuis dat vaak niet meer dan 10-20Mbps aan kan, je utp kabels en niet te vergeten de computers en laptops. En laat je niet misleiden door de steeds grotere beeldschermen en groeiende resoluties zoals de iPad-3 met retina. De videobron blijft de eerste jaren nog hdtv met 1080p resolutie. Anders moeten eerst alle camera’s aangepast worden en de tv broadcast stations en dat duurt echt nog wel even. En tegen die tijd hebben de koperkabelaars weer oplossingen gevonden om de bandbreedte verder te verhogen en hebben nieuwe compressiemethodes hun weg gevonden naar de consumenten apparatuur. Glas zal noodzakelijk zijn naar de distributiepunten in de wijken en kleine kernen zoals Oost-Knollendam. En anders moeten we leren van de ontwikkelingslanden in Afrika en Azië. Daar worden geen kabelinfrastructuren meer aangelegd maar schakelt men mobiele netwerken in. Nog dit jaar zal in Nederland het 4G netwerk worden geactiveerd. Deze 4e generatie GSM zal snelheden tot 40Mbps mogelijk maken. Genoeg voor streaming hdtv zoals je nu hebt geleerd.

2 thoughts on “Wormerland verbreekt onderhandeling met Glasvezel leverancier Reggefiber. Erg? Nee hoor!”
 1. Ik baal dus juist wel heel erg dat het Wormerland niet is gelukt om een glasvezel contract voor de bewoners binnen te halen.

  Glasvezel is gewoon dé toekomst. Ziggo is leuk, maar qua upload is het een drama. Met glas is zowel de upload als de download gelijk. Dat vergeet Ziggo dan maar even te vermelden. Zou voor mij betekenen dat ik geen server meer in het datacenter hoef te plaatsen, online backup wel goed kan inrichten, mijn foto’s en films zelf vanuit huis overal naartoe kunnen streamen, etc.

  Daarbij zit Ziggo nog op het Coax. In mijn huis ligt overal netjes CAT5E. Dat is ook nodig voor het internet signaal vanuit Ziggo, maar wil je TV kijken zou je dus alsnog overal waar je dat wil weer een COAX naartoe moeten trekken.

  Met KPN/XS4All is dat geen probleem, daar gaat ook televisie over UTP maar gaat dat wel weer van je internetsnelheid af. En als je dan zoals mij inderdaad te ver van de wijkcentrale zit en “maar” 17mbps haalt in plaats van de 40mbps waar je voor betaald dan is 12mbps voor een HD TV stream toch al meteen het einde van je internetsnelheid.

  Voor mij is KNP/XS4ALL dus al geen optie meer, ik zou over MOETEN naar Ziggo en dan dus overal maar COAX aanleggen. En dan nog heb ik niet de uploadsnelheid die ik zou willen. Je hoort al dat Netflix en andere diensten binnenkort ook naar Nederland komen. Ik had echt gehoopt dat Wormerland mee zou gaan op glasvezel.

  Het is volgens mij afgeketst omdat ze vereisen dat ook mensen in de buitengebieden worden aangesloten. Als je daar gaat wonen kies je daar toch ook een beetje voor? Ik ken daar ook mensen die gewoon een gastank in de tuin hebben staan omdat er geen gasleiding naartoe loopt. Dat weet je nou eenmaal lijkt mij. Om daarvoor dan meteen de hele dichtbevolkte, goed aan te sluiten bewoners niet voor aan te sluiten is wat mij betreft een gemiste kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.