Green IT heeft natuurlijk alles te maken met het milieu. Maar groene IT is niet alleen kijken naar de energie rekening! We weten allemaal wel dat computers veel energie verbruiken en dat de koeling van datacenters nóg meer energie kost. Maar waar het ook om gaat is bijvoorbeeld de milieuvriendelijke afvoer van overtollige, verouderde computer apparatuur. Of de wijze waarop de productie van de computer heeft plaatsgevonden. Wordt een computer in Europa of in China geproduceerd? Vandaag de dag stoken de Chinezen hun elektriciteitscentrales op kolen. En die dragen niet bepaald positief bij aan het broeikas effect. Ik vind dus dat bij de keuze voor een bepaald computermerk je ook naar die aspecten moet kijken. Nog los van mensenrechtenkwesties…..

Onderzoekers zeggen dat IT maar 2% van de totale energiebehoefte voor zijn rekening neemt. Besparingen zijn natuurlijk altijd wenselijk maar maken niet echt het verschil. Het wordt anders als je gaat kijken of en hoe IT kan bijdragen aan een beter milieu. Bijvoorbeeld door met z’n allen niet meer in de file te gaan staan en elkaar met kerst een webcam cadeau te geven. Dan kunnen we op afstand toch prima met elkaar samen werken en besparen we het milieu en onze portemonnee.

Er zijn een aantal bedrijven die nu het voortouw nemen in het bijdragen aan een beter milieu met behulp van IT. Een bekend voorbeeld is de firma Wall-Mart in de USA. Deze warenhuisketen heeft de toelevering van goederen zodanig geautomatiseerd dat vrachtwagens alleen vol, ’s nachts en volgens strak uitgekiende routes de winkels bevoorraden. Op die manier worden files vermeden en behaald men zelfs een hogere efficiency. Ook heeft men met fabrikanten en toeleveranciers afspraken gemaakt over milieuvriendelijke verpakkingen of het afvoeren en verwerken van die verpakkingen op een milieuvriendelijke manier.

Een ander voorbeeld is de investering van Google in zonnepanelen in California. Met bouwt daar een installatie die een energieneutraal datacenter mogelijk maakt.

Beste IT-er, kijk eens om je heen in je eigen bedrijf en bepaal of je met behulp van IT een eigen bijdrage kunt leveren aan Groene IT. Dat mag (en moet eigenlijk) best in je eigen computeromgeving maar ook buiten je eigen grenzen. Het kan geld besparen en het werkt ook goed voor het imago van je bedrijf. Toon leiderschap zou ik zeggen!

Heb je interesse in wat tips en trucs over Green IT? Klik dan eens op deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.