In dit artikel som ik de verschillende ESS installaties op die wij de afgelopen maanden hebben gebouwd en opgeleverd. Het geeft de diversiteit aan van oplossingen die wij samen met de klant ontwikkelen, bouwen en beheren. Elke situatie is anders en dus is elke oplossing anders.

De eerste installatie omvat 3 Multiplus 3000 systemen die samen met een 15kWh batterij in een kleine kelder onder de woning zijn geplaatst. Het 10-jaar oude zonnesysteem is uitgebreid met extra panelen en voorzien van SolarEdge optimizers voor de oude en nieuwe panelen. De SolarEdge omvormer is geheel geïntegreerd in het ESS. De meterkast is in tweeën gedeeld: een deel parallel met het ESS en een deel in serie ivm backup bij stroomuitval.

Voor een andere installatie heeft de eigenaar gekozen voor een zelfgebouwde nieuwe buitenkast waarin de installatie is geplaatst. In de kast hangen 3 stuks Multiplus 3000 en staat de batterij opgesteld. Temperatuur sensoren bewaken de temperatuur en kunnen het laadproces beïnvloeden als het te koud wordt. De hele woning is in serie met het ESS geplaatst zodat bij stroomuitval alles toch blijft werken. Een SolarEdge omvormer is ook hier in het systeem geïntegreerd. De verticale zonnepanelen zijn enkele jaren geleden door Hetslimmehuis gemonteerd.

In een nieuw gebouwde schuur wilde deze bewoner het dak geheel met zonnepanelen bedekken en daarna de zelfopgewekte stroom efficient via een batterij kunnen benutten. De installatie bestaat uit 3 multiplus 3000 omvormers en een MPPT lader voor de zonnepanelen. De batterij is een 15kWH exemplaar.

Hierboven is een installatie weergegeven die in een kantoorgeving is geplaatst. Het kantoor is nog in aanbouw en de installatie zal straks in een fraaie kast worden geplaatst zodat bezoekers de installatie kunnen bekijken. Samen met deze klant is een ontwerp gemaakt voor zonnepanelen op het plattedak van het kantoor. Deze PV installatie bestaande uit 4 strings van elke 8 panelen is zelf geplaatst terwijl het elektrische gedeelte door Hetslimmehuis is geïnstalleerd en via een MPPT lader direct op de batterij is aangesloten. De batterij is nu nog een 15kWh exemplaar maar zal in de loop van 2023 worden verdubbeld in capaciteit. Tijdens de afbouw van het kantoor is er nog geen aansluiting op het grid mogelijk. Toch is de elektrische installatie nu al in werking en draait geheel op zonnestroom via de batterijen.

De installatie hierboven is eveneens een 3 fase installatie (3 stuks 3kVA) maar nu gebouwd in een buitenkast die op het balkon van de woning staat. De batterij staat aan de binnenzijde, net als het bedieningsdisplay. Twee bestaande GroWatt PV omvormers zijn met speciale CT klemmen op het systeem aangesloten zodat de opbrengst van de zonnepanelen gemeten kan worden in het ESS.

De installatie hierboven is geplaatst in een tussenruimte die een zeer oude boerderij verbind met een woonhuis. De bewoner heeft al vele verbouwklussen uitgevoerd en besloot tot een grondige renovatie van de elektrische installatie. Samen met de elektricien hebben wij een meterkast ontworpen en verschillende onderverdelers verbonden waar een laadpaal, een SolarEdge omvormer en andere verbruikers zijn gekoppeld. Het ESS heeft daarnaast ook nog een MPPT lader voor een 2e PV veld dat op de grond is gebouwd. De Victron omvormers zijn van het 5kVA type en er zijn 2 batterijen, totaal 30kWh aangesloten.

Een andere klant had al ervaring met een Victron ESS. Hij heeft 2 jaar gedraaid met een enkel fase omvormer samen met een zoutwaterbatterij. Maar deze deed niet meer wat hij ervan verwachtte en hij heeft ons gevraagd het systeem te vervangen door een volledig 3 fasen systeem bestaande uit 3 stuks Multiplus 5000 en een batterij van 30kWh. Voor deze installatie hebben wij twee bestaande SolarEdge omvormers geïntegreerd in het ESS. Het systeem staat opgesteld in een kelder onder de woning.

Terwijl je in de ene kelder sta hoogte hebt, is een andere kelder slechts bereikbaar op de knieën. Voor ons geen probleem en gelukkig bleek de eigenaar bereid om zelf alle kabels al te trekken zodat wij deze alleen nog hoefden aan te sluiten. De eigenaar besloot om tegelijkertijd de oude SMA omvormer te vervangen door een MPPT lader die direct op de batterijen is aangesloten. Efficiënter kan het niet. Inmiddels is deze eigenaar al bezig om zelf software te ontwikkelen om de besturing van het ESS volledig zelf uit te voeren. En daar helpen wij graag bij. Het systeem bestaat uit 3 stuks Multiplus 3000 met een 15kWH batterij.

Dat het niet altijd groot hoeft te zijn toont de installatie hierboven. Hoewel de volledig elektrische installatie 3 fasen is, is het ESS in een enkel fase uitvoering geleverd. Het ESS staat opgesteld in een schuur naast een oude onderverdeler. Wel is er een extra kabel gelegd naar de hoofdwoning zodat de belangrijkste verbruikers toch kunnen profiteren van een backup. De batterij is een 12kWh exemplaar. Overigens is er rekening gehouden met eventuele uitbreiding naar een 2e of 3e fase als dat in de toekomst wenselijk is.

Ook de volgende installatie hierboven toont een enkele omvormer, nu weggewerkt in een schuin hoekje achter een vriezer en wasmachine. Hier is er sprake van een Tiny House op een park waar de stroomaansluiting zeer twijfelachtig is. Het ESS is samen met een SolarEdge omvormer en een warmtepomp geïntegreerd zodat er efficiënt verwarmd kan worden zonder bang te zijn dat het elektriciteitsnetwerk van het park uitvalt. Met metingen is aangetoond dat op koude dagen de spanning van het grid kan zaken tot onder de 200 Volt. Het ESS met een 12kWH batterij vangt dat nu prima op. Ook het overschot aan zonnestroom zorgde er in de zomer wel eens voor dat de SolarEdge omvormer een standje lager moest werken. Ook dat probleem wordt nu opgelost met de batterij set.

Heb je ook een geschikte plek en zoek je een thuisbatterij? Of wil je eerst nog eens overleggen? Kom maar op!“

14 thoughts on “Past een thuisbatterij in jouw huis?”
 1. Hallo Harold,
  Het zal onderhand duidelijk zijn dat ik bezig ben om een thuisbatterij en wat daar bij hoort in huis te krijgen.
  Hierbij past ook een hoofdstuk veiligheid én verzekering. Wat zoeken op het internet bracht mij bij de site
  publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl en dan m.n. PGS 37-1, versie 1.0 december 2023. Deze richtlijn,
  https://publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl/publicaties/online/pgs-37-1/2023/1-0-december-2023#top, geldt t.a.v. opslagsystemen boven de 20 kWh.
  Ik heb begrepen dat er ook PGS-richtlijn in de maak zou zijn voor ‘onze’ kleine opslagsystemen te baseren op genoemde richtlijn. Heb jij (of andere volgers) daar meer info over?
  Waarschijnlijk zullen verzekeraars de in de richtlijn voorgestelde maatregelen als eis stellen om onder bereik van een verzekering te kunnen vallen.

  Ik hoor graag van je of anderen

   1. Hoi Harold,
    Beide video’s net bekeken. Precies wat ik zocht en wilde weten. Thanks!
    Wat mij opviel is dat je jouw batterijen in een gesloten metalen bekisting hebt geplaatst. Mijn 1e gedachte is dan of dat de temperatuur van de batterijen niet negatief beïnvloedt.
    Maar je zal het niet voor niets zo gedaan hebben.
    Zelf dacht ik aan compartimentering van de batterijen m.b.v. Promatect platen op de omringende gipsbetonblokken (kleine nis, alleen voorzijde open voor ventilatie). Mocht er na het volgen van de NEN normen, instellingen etc toch de fik ingaan afblussen met automatische brandblusser zoals de MABO brandblusser.
    Weer bedankt voor alle ideeën en hints !
    Groeten Jaap

 2. Hallo Harold,
  Ik ben van plan een ESS samen te stellen met een PV 4K met Hoymiles micro-inverters aangesloten op AC-OUT2 (factor 1.0 rule) van Victron MPII 5000, ET122 energiemeter, Pylontech 5K.
  Alle loads voor de Multiplus
  Mijn vraag of met deze config
  1. Surplus PV wordt gebruikt voor laden accu.
  2. Levering van grid gereguleerd ‘0’ kan worden?
  3. Dynamic ESS mogelijk is?
  Alvast bedankt,
  Jaap

  1. Hallo Jaap,
   1. Als de tussenmeter netjes de opbrengst kan meten wordt alle PV overschot inderdaad in de batterij opgeslagen.
   2. Nee, dat gaat niet standaard omdat er een manier moet zijn om de Hoymiles te instrueren. Ik weet niet hoe de Hoymiles kan interface met de buitenwereld. Modbus misschien? Of anders een relais schakeling? RRCR?
   3. Ja, geen probleem.

   1. Hallo Harold,
    Bedankt voor je antwoord.
    T.a.v. punt 2. Mogelijke dat ik het verkeerd begrijp. Ik wil voorkomen dat surplus het grid opgaat en eerst de batterij geladen wordt. Uiteraard binnen het laadvermogen van de MPII en de batterij. Als de batterij vol is moet het surplus, zoals je zelf in je video aangeeft, toch ergens heen :).
    Anders zou je iets met frequency shifting moeten doen als dat mogelijk is op AC-OUT-1/2?
    Hartelijke groeten,
    Jaap

    1. Jaap, de batterij wordt ook eerst geladen. Maar als de PV opbrengst > laadstroom, zal er nog steeds iets teruggeleverd worden. Idem aan het eind van het laadproces of als de batterij vol is. Frequency shifting werkt alleen in off-grid situatie. Wat je dus nodig hebt is nog een extra regeling.

     1. Hallo Harold,
      Duidelijk t.a.v. frequency shifting.
      T.a.v. het gris setpoint “0” was ik niet duidelijk genoeg. Hiermee bedoelde ik toelaten van stroom vanaf de grid en niet voorkomen dat stroom het grid opgaat bij inderdaad het geval als de accu volzit en de PV nog surplus hebben t.o.v de load in huis. Sorry.
      Groeten Jaap

 3. Hi Harold,
  Er zijn ook veel mensen met Enphase micro omvormers, zoals ikzelf, kan je deze opstellingen daarmee ook realiseren?
  Bedankt.
  Simon

  1. Ja. In principe wel en Enphase had tot enkele weken geleden ook een whitepaper beschikbaar hor dat gedaan kon worden. Maar die hebben zij sinds kort niet meer. Geen idee wat de reden is. Maar wij kunnen een andere voorziening bouwen zodat het toch veilig en goed kan werken.

 4. Mooi om te zien Harold,
  Die verticale zonnepanelen lijkt me een aardig idee, voor de zijkant van het.
  Zelf heb ik een SolarEdge in de garage hangen, maar kan die niet rechtstreeks uitlezen en zit dan ook te denken aan een tussenmeter op de PV groep. Hoor daar graag meer over als de SolarEdge wel uitgelezen kan worden. De tussenmeter wordt er één van het type die ook het mqtt protocol ondersteunt. Zodat in zowel Home Assistant als node-red het kan uitlezen.
  Nog de beste wensen en een zonnig 2023

  1. De SolarEdge omvormer kan volledig met software uitgelezen worden als deze een ethernet kabel heeft. Met de laatste firmware kan dat ook via Wifi.
   Maar je hebt er wel een Installer account voor nodig om die instellingen in de omvormer te activeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.