Binnen 30 jaar zullen onze woningen op een andere manier verwarmd moeten worden. Voor nieuw en recent gebouwde huizen is dat geen probleem. Door de uitstekende isolatie kunnen die met heel weinig energie verwarmd worden, bijvoorbeeld met een elektrische warmtepomp. Maar hoe doen we dat met woningen die ouder zijn dan 20 jaar? En wat heb jij dan nodig voor jouw woning? En hoe kunnen wij elkaar helpen? Hoe ga jij jouw huizen in de toekomst verwarmen? Op deze vragen probeer ik in deze blog antwoord te geven.

Maak een plan

Het begint met het maken van een plan. Een plan waarin jij in stapjes je eigen woning gaat verduurzamen. Dat hoeft niet in 1 keer. Dat is technisch en financieel waarschijnlijk in sommige gevallen niet eens haalbaar. Maak een plan dat past met de andere verbouwingen die je in huis wilt gaan doen. Wil je een nieuwe keuken? Maak dat onderdeel van je plan, misschien kun je er gelijk vloerverwarming in maken en inductiekoken. Wil je de zolder verbouwen en een dakkapel plaatsen? Maak dat onderdeel van je plan zodat je de isolatie van het hele dak meteen meeneemt. Jouw plan zal meerdere jaren in beslag kunnen nemen. En dat is prima, doe het in je eigen tempo zodat het ook past in jouw portemonnee.

In 5 stappen je huis verduurzamen

Elk plan om jouw huis te verduurzamen zou de volgende 5 stappen moeten bevatten. Met stap 1 kun je vandaag al beginnen. En stap 2 kost heel weinig geld en levert je direct al een besparing op. Dus waar wacht je op?

  1. Maak je eigen plan en noteer meterstanden zodat je kunt meten hoeveel effect jouw maatregelen hebben. Besparingen die je op je energierekening realiseert zet je opzij voor de volgende stappen. En als je verbouwingen van plan bent, denk dan alvast na hoe je leidingen e.d. in de toekomst wil gaan wegwerken en waar je eventuele voorzieningen (warmtepompen, buffervaten, omvormers voor eigen opwek, e.d.) wil gaan plaatsen.
  2. Dicht alle kieren en maak je huis tochtvrij. Vervang tochtstrippen door nieuwe, verwijder de brievenbus uit de deur, dicht de gaten in de vloer met bouwschuim waar leidingen naar de kruipruimte gaan en ga met een warmtebeeld camera op zoek naar tocht en warmtelekkages. En heb je een schuin dak, controleer dan of deze aan de binnenkant goed aansluit op de vloer. In veel huizen lekt hier heel veel warmte weg. Met goed plakband, kit of een houten lat kun je daar veel winst behalen. En zet de stooktemperatuur van de Cv-ketel op 60 graden. En als je dan toch bezig bent, controleer of alle radiatoren een gelijke temperatuur kunnen afgeven. Zo niet, dan moeten deze waterzijdig ingeregeld worden. Voorzie radiatoren van aluminiumfolie zodat ze de warmte de kamer instralenin plaats van de muur erachter. Dit zijn allemaal klusjes die niet veel geld hoeven te kosten maar je wel een besparing van 15-20% op je gasrekening kunnen opleveren. En als je dit gedaan hebt, ga dan op zoek naar een goed ventilatiesysteem als dat er nog niet is. Dat hoeft geen duur balanssysteem met warmteterugwinning te zijn. Ook een centrale afzuiging met raamroosters in slaapkamers, keuken, toilet en badkamer is voldoende. Weg met vocht en vieze luchtjes, moet jij eens opletten hoeveel comfortwinst je nu al kunt bereiken.
  3. En nu gaan we werken aan de isolatie. Het dak, de ramen en deuren, de gevel en de vloer zijn dan aan de beurt. Soms zijn dit eenvoudige ingrepen, soms zijn dit ingrepen die door een bouwkundig aannemer moeten worden uitgevoerd. Het begint dus vaak met het opvragen van offertes en je uitgebreid laten voorlichten. Dit stadium kan afhankelijk van jouw huis en beschikbare budget wel wat langer duren.
  4. Na de isolatie gaan we kijken of we de Cv-ketel nog verder kunnen terug regelen. Gewoon in stapjes van 5 graden. Dus eerst van 60 naar 55, een paar weken in de winter proefdraaien en weer 5 graden verlagen. Totdat je op een waarde uitkomt waarbij je misschien wat comfort verliest. Dit kun je overigens nog compenseren met radiator-ventilatoren. Maar uiteindelijk kom je op een stooktemperatuur van 35-45 graden. En als dat lukt weet je dat jouw huis klaar is voor de grote stap.
  5. De Cv-ketel kan nu vervangen worden door een andere warmtebron. Een warmtepomp of misschien een warmtenet. Gelukkig heb je in de stappen hiervoor voldoende tijd kunnen sparen om je uitgebreid te laten voorlichten en kun je opnieuw offertes aanvragen. En als je nog geen zonnepanelen hebt, of je hebt er nu te weinig (een warmtepomp gebruikt ook elektrische energie) dan laat je (extra) zonnepanelen op je dak leggen. Of je wordt lid van een energie coöperatie die voor jou zonnepanelen op een groot dak van een bedrijf of agrariër wil plaatsen.

Help, dit is te ingewikkeld! Ik kan dit niet alleen.

Geen nood, die hulp is er. De gemeente Wormerland werkt op dit moment aan een zogenaamd Wijk Uitvoeringsplan (WUP) voor de wijken Plaszoom en Molenbuurt. Andere wijken en de kleine kernen zullen de komende jaren volgen, met Neck als eerste halverweg 2022. Voor Plaszoom/Molenbuurt is ook al een klankbordgroep met bewoners opgericht. In de WUP wordt collectieve hulp aangeboden. Zoals collectieve inkoop van isolatie of collectief overstappen op een warmtenet. Maar ben jij ongeduldig en wil je graag al aan de slag? Of woon je niet in de genoemde wijken/kernen? Dat kan natuurlijk ook. Het Duurzaambouwloket staat voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. Of check de website van de gemeente. Binnen enkele weken krijgen alle inwoners de mogelijkheid geboden om aan de slag te gaan met collectieve inkoop van isolatie. Maak er gebruik van, maar kijk ook even of dit past in jouw plan en of je de kierdichting en ventilatie al hebt opgelost.

Maar ik wil ook wel helpen.

Fijn. Hoe meer mensen meedoen hoe sneller het gaat. Misschien heb jij al ervaring en wil je jouw ervaringen delen? Misschien wil je mee participeren in een klankbordgroep? Neem in die gevallen contact op met mij, ik help je dan verder. Overigens help ik zelf ook mee aan het verspreiden van kennis en ervaringen. Heb je mijn blog pagina’s al gelezen? Misschien vind je ze inspirerend en helpen ze bij het samenstellen van jouw plan. Er zijn al meerdere inwoners uit Wormer en omstreken bij mij thuis gaan kijken. En dat hoeft echt niet alleen tijdens de Openduurzamehuizenroute.
En als je niet van lezen houdt maar bijvoorbeeld via YouTube kennis wil opdoen? Dat kan ook, ik heb van al mijn projecten filmpjes gemaakt waarin ik de werking uitleg van warmtepompen, je tips geef over het dichten van kieren en je zelfs laat nadenken over het bouwen van een eigen energieopslag systeem met een thuisaccu. En dat voor een wethouder……

He, maar ik ben huurder, hoe zit het met mijn huis?

De woningcorporatie WormerWonen zit in de klankbordgroep voor de WUP. Evenals Huurders voor Huurders. Jouw belangen worden dus verdedigd. Informatie kun je via deze beide organisaties opvragen. Maar nog deze winter zal de gemeente samen met WormerWonen een extra actie starten om te voorkomen dat bepaalde bewoners te maken krijgen met te hoge energierekeningen (energiearmoede). Er komt financiële compensatie via het rijk en via de gemeente maar we willen ook graag samen met elkaar kijken of en hoe we iets aan het energieverbruik van bepaalde woningen kunnen doen. Zonder te wachten op de uitvoering van het WUP. Want de nood is in sommige gevallen hoog!

En dan nog specifiek voor inwoners van Oostknollendam

Als jij al snel aan de slag wil met het maken van jouw plan en je woont, net als ik, in Oostknollendam dan heb ik iets extra’s. Ik heb een CO2 meter waarmee je kunt meten of de lucht in jouw huis schoon genoeg is. Hiermee kun je aantonen hoe het met de ventilatie is gesteld. Door de meter steeds 24 uur op te stellen in de woonkamer, een slaapkamer en in de badkamer heb je na 3 dagen een prima start om mee aan de slag te gaan.

CO2 meter

Of je leent mijn warmtebeeldcamera een paar uurtjes. Daarmee kun je op zoek gaan naar warmtelekken. Handig om vast te stellen of alles kierdicht is maar ook of er extra isolatie in de muren noodzakelijk is. Ik kan deze apparaten helaas niet aan andere inwoners van Wormerland uitlenen maar je kunt eventueel wel contact opnemen met Zaansewarmtescanners. Deze vrijwilligers worden door de gemeente gesubsidieerd om met een warmtebeeldcamera bij jou een scan te maken.

Warmtebeeld

Klaar om aan de slag te gaan? Laat het mij weten, ik help je graag.

Harold Halewijn

Wethouder Energietransitie Wormerland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.