Op Twitter heb ik regelmatig een ‘gesprek’ over doorstroomboilers of doorstroomverwarmers. Ik heb zo’n ding hier in mijn woning in Nederland en ik heb er kennis mee gemaakt in Oostenrijk. Onze vakantiewoning heeft er 2 van elk 18kW. Dat is ook wel nodig want in de winter is het water uit de kraan niet veel warmer dan 5 °C. Brrrrr. Hier in Nederland gebruik in de doorstroomboiler nu ruim 5 jaar en ik ben er zeer tevreden over.

De discussie op Twitter gaat dan over het enorme energie verbruik of eigenlijk; over de zwaarte van de elektra aansluiting die je nodig hebt om goed te kunnen douchen. Nou ben ik er tevreden over, en ook de rest van de gezinsleden hoor ik er nooit over, maar het 11-13kW exemplaar dat wij hier thuis gebruiken is ongeschikt voor een stortdouche. Dus als je dat wil zal je toch echte een dikke elektra aansluiting in huis moeten hebben. Maar de 11-13 kW versie kan gewoon met een 3x25A huisaansluiting uit de voeten en wordt beveiligd met een 3x16A automaat. Ik heb de Clage doorstroomverwarmer dus op 11kW ingesteld en deze levert dan circa 5 liter water per minuut met een temperatuur van 55 °C. Dat is meer dan voldoende voor een eco-douchekop. De temperatuur kan niet hoger (wel lager) maar is wel voldoende om legionella te voorkomen. Er is immers geen stilstaand warmwater in deze boiler.

Maar hoe zit het nu met dat energie verbruik?

Want daar gaat het telkens om. Ik weet inmiddels uit ervaring dat het maximale vermogen van 11kW nooit wordt gebruikt. Het benodigde vermogen is namelijk afhankelijk van de ingaande water temperatuur. En daar zit de slimmigheid en de zuinigheid!

Hoe hoger de temperatuur van het ingaande water, des te minder energie is er nodig om die 55 °C uitgaande temperatuur te bereiken. In mijn warmtesysteem is een buffervat ingebouwd waarop meerdere warmtebronnen zijn aangesloten. De zonneboiler maakt in de zomer een temperatuur van wel 75 °C mogelijk. Maar in het najaar loopt dat terug naar circa 40 °C en in de winter is het nog maar 25 °C. De hout-CV kachel en het elektrische element kunnen het buffervat verwarmen tot 65 °C. Dat doe ik in de winter hooguit eens in de week voor de legionella bestrijding. En dan is er nog de warmtepomp. Deze maakt een watertemperatuur van minstens 30 °C. Er is in het buffervat dus altijd een basis temperatuur van minstens 30 °C aanwezig. En het tapwater wordt eerst via een warmtewisselaar voorverwarmd in het buffervat voordat het naar de doorstroomboiler gaat.

En om nou eens en voor altijd de discussie te bezweren heb ik vandaag een serie van metingen verricht waarmee je vrij nauwkeurig kunt aflezen hoeveel energie er nodig is voor warmwater bereiding bij een bepaalde ingaande temperatuur. Misschien helpt het met jouw zoektocht naar een energiezuinige manier om snel warmwater te maken. Geen stilstandverliezen zoals bij een normale boiler. Geen tijdverlies want de doorstroomboiler maakt binnen enkele seconden warm water. En geen netverzwaring nodig, of hooguit een slimme schakeling als je meerdere zware gebruikers in huis hebt. Veel plezier!

Wil je nog weten hoe ik dit gemeten heb? Op mijn youtube kanaal kun je er een kort video fragment over vinden.

13 thoughts on “Hoeveel energie verbruikt een doorstroomboiler?”
 1. Hai mijn naam is Ron momenteel heb ik n warmtepomp van Eneco maar huis is goed geïsoleerd dus niet nodig. Gebruik alleen warmtap water voor douchen scheren en de afwas
  Moet sowieso ong 600€ betalen voor vastrecht en transportkosten. Vind dit erg veel In mijn badkamer heb ik n stopcontact en ook in de keuken.
  Momenteel betaal ik iets van 750€ voor 43 kuub warm water.eneco doet er niets aan, wat is de beste oplossing

 2. Hallo Harald,
  Naast de lw warmtepomp wil ik een kospel 11-13-15 kw, 400 volt doorstroomverwarmer kopen en laten installeren.
  Ik heb een huisaansluiting van 3 x25 amp. Ik wil hem op 13 kw instellen. Ik denk dat ik dan voldoende warm douchewater zal hebben. Kan de meterkast dan met 3 fase aansluiting voldoende capaciteit leveren zonder dat de zekeringen doorslaan? (ik zal tijdens het douchen geen grote stroomverbruikers aan moeten zetten, dat kan want ik douche maar een minuut of 3) Na installatie en goed functioneren kan ik dan van het gas af!
  Groeten van Rein vd Berg

  1. Ja dat kan maar dan moet je een 20A automaat nemen. Die is dan niet selectief maar kan dan wel voldoende power leveren. Overigens staat hij bij mij op 11kW en geeft dan ook best voldoende warmwater. Dan kun je voor een 16A zekering gaan.

 3. Ai wat een kennis allemaal. Ik wilde heel simpel alleen een doorstroomboiler 11/13 kw gaan gebruiken. Ik heb geen zonneboiler of buffervat. Is dat een domme zet? Hoeveel zou ik dan verbruiken met 7 x 5 min douchen per week? Ik heb het geld niet voor warmtepompen, boilers en accu’s. Ik heb een airco voor de verwarming en wilde de doorstroomboiler voor het water. Heb je een advies?

 4. Hoi Harold,

  Het lijkt erop dat we ongeveer eenzelfde soort installatie hebben. De thuis accu’s heb ik nog niet maar het lijkt mij wel een leuk project om op te starten als er meer tijd is.

  We hebben op dit moment in ons huis een warmtepomp, zonneboiler systeem, 2 pv installaties, lage temp vloerverwarming en een warmte buffer in de vorm van een zwembad.

  Ik heb het nu zo geregeld dat ik 2 boilers van 300 liter in serie heb geschakeld 1 boiler wordt verwarmd door de wp en de zb en de boiler ervoor wordt verwarmt door de zb en eventueel loopt de retour van de vloerverwarming erdoor. De wp houdt de boiler altijd op minimaal 40 graden en in de ochtend warmer ivm douchen. In de zomer maanden hebben we nooit problemen omdat de zonneboiler met 120 heetpipes beide boilers altijd wel boven de 70 graden heeft (rest van de waarmee gaat naar het zwembad) alleen in de winter is de douche een stuk minder aangenaam. We zijn namelijk net zijn vieren thuis en hebben dan ook nog eens een regen/ stort douche.
  Zo de doorstormer dan voor ons een oplossing kunnen zijn of moet je echt naar een nog zwaarder model dan jij hebt omdat je meer dan 5 liter per minuut nodig hebt? Ik heb geen idee of de 5liter per minuut de Max is wat er qua water door het apparaat kan stromen, of dat het de Max is dat het apparaat kan verwarmen tot de aangegeven temp? Met andere woorden als ik 10 liter water pm nodig hebt op 50 graden ik het apparaat instel op 55 of 60 graden ?

  Dan nog een andere vraag wat vind jij van e gedachte om in de keuken een hotfill boiler te zetten? Het duurt nu door de afstanden in ons huis lang voordat we warm water hebben in de keuken. In de zomermaanden heb ik warm water in overvloed en gratis verwarmt. Ik bespaar dan wel op water, maar dat weegt niet op tegen het stroom verbruik.

  1. Om met de laatste te beginnen; een hotfil in de keuken is prima want je leidingverlies leidt tot warmwaterverlies. Wel kun je deze eventueel op tijd schakelen om onnodige stilstandverliezen te vermijden.
   Wij hebben de doorstromer nu 5 jaar in gebruik en ik hoorde nooit iemand over het kleine straaltje water (ja, in de zomer is het iets krachtiger als het opgewarmd is door de zonneboilers). pas sinds kort dat mijn dochter klaagt want bij haar vriendje hebben ze wel een grote douche 😉 en ook een grote energierekening…..
   De 11/13kW doorstromer heeft gewoon een kleiner doorsnede. Dus je kunt er niet meer water doorheen persen dan die 5 l/min. Ook niet als het warmer is. Wat je wel kunt doen is de aanvoer temperatuur verhogen zodat je mengkraan in de douche meer koudwater bijmegngt. je ervaart het dan alsof je onder 7-8 liter per/min staat.

 5. Hallo Harald,
  Ik denk een 15 kw dsvw Bosch te plaatsen, dan heb ik nog circa 2kw ‘ruimte’ … 3x 25 a geeft max 17250 watt…
  verbruik circa 600 kw per jaar bij 2 personen, circa 6 douches per week van circa 3 minuten. Nu heb ik bijna 9liter warm water per minuut van de cv ketel.In de winter zal dat wat minder zijn. Ik hoop dus gemiddeld een liter of 7 a 8 per minuut warm water te krijgen met de dsvw.
  Kan dit alles kloppen denk je?

  1. Sorry dat ik deze opmerking nu pas zie en beantwoord. Hopelijk heb je er wat aan. een 15kW exemplaar valt niet binnen de specs van je 3x25A aansluiting. Je behoord immers in de meterkast een bepaalde selectiviteit van zekeringautomaten te waarborgen. daar is een regel voor: de zekering onder een bepaalde zekering moet factor 1,6 kleiner zijn. Dus 3x25A / 1.6 = 3x16A en dan kom je dus op 11kW uit. Mijn ervaring met de dsvw op 11kW is dat deze echt niet meer dan 5 l/min levert. Maar met een waterbesparende douchekop is dat geen probleem. Wel als iemand anders ook nog ergens een kraan openzet.

 6. Vreemde vraag misschien maar heb je ook een idee wat het verbruik is als de doorstroomverwarmer niets doet, het zogenaamde sluipverbruik.

  Mij huidige CV verbruikt heeft iets van 7 Watt sluipverbruik, ik zou hopen dat dit soort nieuwe apparatuur op iets van 1 a 2 Watt uit komt…

  1. Hi Mike,
   het sluipverbruik is echt nihil. Iets anders zit het met het relais dat de bewaking doet (de voorrangsregeling). Het relais verbruikt ongeveer 7 Watt, net als jouw sluipverbruik.
   Als de temperatuur in mijn buffervat > 55 graden is (zoals nu) wordt het relais uitgeschakeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.