Op Twitter heb ik regelmatig een ‘gesprek’ over doorstroomboilers of doorstroomverwarmers. Ik heb zo’n ding hier in mijn woning in Nederland en ik heb er kennis mee gemaakt in Oostenrijk. Onze vakantiewoning heeft er 2 van elk 18kW. Dat is ook wel nodig want in de winter is het water uit de kraan niet veel warmer dan 5 °C. Brrrrr. Hier in Nederland gebruik in de doorstroomboiler nu ruim 5 jaar en ik ben er zeer tevreden over.

De discussie op Twitter gaat dan over het enorme energie verbruik of eigenlijk; over de zwaarte van de elektra aansluiting die je nodig hebt om goed te kunnen douchen. Nou ben ik er tevreden over, en ook de rest van de gezinsleden hoor ik er nooit over, maar het 11-13kW exemplaar dat wij hier thuis gebruiken is ongeschikt voor een stortdouche. Dus als je dat wil zal je toch echte een dikke elektra aansluiting in huis moeten hebben. Maar de 11-13 kW versie kan gewoon met een 3x25A huisaansluiting uit de voeten en wordt beveiligd met een 3x16A automaat. Ik heb de Clage doorstroomverwarmer dus op 11kW ingesteld en deze levert dan circa 5 liter water per minuut met een temperatuur van 55 °C. Dat is meer dan voldoende voor een eco-douchekop. De temperatuur kan niet hoger (wel lager) maar is wel voldoende om legionella te voorkomen. Er is immers geen stilstaand warmwater in deze boiler.

Maar hoe zit het nu met dat energie verbruik?

Want daar gaat het telkens om. Ik weet inmiddels uit ervaring dat het maximale vermogen van 11kW nooit wordt gebruikt. Het benodigde vermogen is namelijk afhankelijk van de ingaande water temperatuur. En daar zit de slimmigheid en de zuinigheid!

Hoe hoger de temperatuur van het ingaande water, des te minder energie is er nodig om die 55 °C uitgaande temperatuur te bereiken. In mijn warmtesysteem is een buffervat ingebouwd waarop meerdere warmtebronnen zijn aangesloten. De zonneboiler maakt in de zomer een temperatuur van wel 75 °C mogelijk. Maar in het najaar loopt dat terug naar circa 40 °C en in de winter is het nog maar 25 °C. De hout-CV kachel en het elektrische element kunnen het buffervat verwarmen tot 65 °C. Dat doe ik in de winter hooguit eens in de week voor de legionella bestrijding. En dan is er nog de warmtepomp. Deze maakt een watertemperatuur van minstens 30 °C. Er is in het buffervat dus altijd een basis temperatuur van minstens 30 °C aanwezig. En het tapwater wordt eerst via een warmtewisselaar voorverwarmd in het buffervat voordat het naar de doorstroomboiler gaat.

En om nou eens en voor altijd de discussie te bezweren heb ik vandaag een serie van metingen verricht waarmee je vrij nauwkeurig kunt aflezen hoeveel energie er nodig is voor warmwater bereiding bij een bepaalde ingaande temperatuur. Misschien helpt het met jouw zoektocht naar een energiezuinige manier om snel warmwater te maken. Geen stilstandverliezen zoals bij een normale boiler. Geen tijdverlies want de doorstroomboiler maakt binnen enkele seconden warm water. En geen netverzwaring nodig, of hooguit een slimme schakeling als je meerdere zware gebruikers in huis hebt. Veel plezier!

Wil je nog weten hoe ik dit gemeten heb? Op mijn youtube kanaal kun je er een kort video fragment over vinden.

5 thoughts on “Hoeveel energie verbruikt een doorstroomboiler?”
 1. Vreemde vraag misschien maar heb je ook een idee wat het verbruik is als de doorstroomverwarmer niets doet, het zogenaamde sluipverbruik.

  Mij huidige CV verbruikt heeft iets van 7 Watt sluipverbruik, ik zou hopen dat dit soort nieuwe apparatuur op iets van 1 a 2 Watt uit komt…

  1. Hi Mike,
   het sluipverbruik is echt nihil. Iets anders zit het met het relais dat de bewaking doet (de voorrangsregeling). Het relais verbruikt ongeveer 7 Watt, net als jouw sluipverbruik.
   Als de temperatuur in mijn buffervat > 55 graden is (zoals nu) wordt het relais uitgeschakeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.