Ik probeer het eens op een andere manier, via de sociale media: Voor een thuisopslag systeem wil ik overgaan tot het vervangen van 12 loodzuur accu’s door lithium gebaseerde batterijen. Ik zou graag een voorstel willen ontvangen voor levering van de volgende componenten:

 • Voldoende batterijen voor het creëren van een totale opslag van 30-40kWh (600-800Ah),
 • Een batterij systeem op basis van 48 Volt,
 • Voorzien van een Batterij Management Systeem (BMS).

Toepassingsgebied en specificaties van opslagsysteem

Het batterij opslagsysteem zal onderdeel worden van een VictronEnergy Energy Storage System (ESS). Het ESS is nu voorzien van 12 stuks loodzuuraccu’s van elk 200Ah, geschakeld in 3 banken van elk 4 accu’s. De totale capaciteit is op basis van 48 Volt nu circa 600Ah/30kWh maar daarvan kan door ouderdom en slijtage van de accu’s nog maar een klein deel worden gebruikt. Daarom moeten de accu’s vervangen worden door een batterijbank van op Lithium-gebaseerde batterijen.

Het Victron Energy ESS kent de volgende specificaties:

 • 3 stuks Victron Energy Multiplus-II 3000/48 in 3-fase geschakeld.
 • 1 accubank van 600Ah, 48V
 • Laagste (ontlaad)spanning 43,2 Volt
 • Hoogste (laad-)spanning 58,4 Volt (instelbaar)
 • Totale laadstroom maximaal 105A
 • Totale ontlaadstroom maximaal 180A
 • Ingebouwd BMS met externe Victron Balancers voor balanceren van de 4 serie geschakelde loodzuur accu’s.
 • Het totale systeem wordt gebruik voor het optimaliseren van zelfverbruik van opgewekte PV- energie en kent een noodstroomvoorziening.

Ik wil graag een aanbieding ontvangen voor een complete set aan componenten die ik zelf kan samenbouwen tot een werkend systeem. Het mogen dus losse componenten zijn, maar het kan ook een compleet samengestelde oplossing zijn die plug-and-play is.

Eisen:

De componenten of de oplossing moet minimaal voldoen aan de specificaties die hiervoor zijn geschetst. Daarnaast geldt;

 • Minimaal aantal cycli 3000-5000.
 • Hoog rendement > 95% per cycli.
 • Compleet inclusief verbindingsbrackets en RVS-bouten voor onderling koppelen van losse batterijen.
 • BMS componenten inclusief bekabeling, kabelschoenen, e.d.

Wensen:

 1. Optioneel kan terugname en recycling van de 12 loodzuuraccu’s (AGM) worden aangeboden.
 2. Een BMS dat uitgebreide statistische gegevens kan verschaffen is niet noodzakelijk maar kan een goede toevoeging zijn.

Stuur je offerte als PDF naar harold@hetslimmehuis.nl Niet nabellen! Gewoon via de sociale media of per email reageren.

7 thoughts on “Offerte aanvraag voor lithium batterijen”
 1. Dag Harold, Ik ben doende een off-grid energieplan te maken voor onze recent aangekochte Spaanse Hacienda in off-grid gebied. We gaan emigreren. Ik wil de hele installatie zelf uitvoeren, ik acht me daar voldoende toe in staat. Ik haal veel informatie uit je uitgebreide blogs, dank daarvoor.
  Nu heb ik een vraag. In 2018 heb je je boot uitgerust met Lithiumaccu’s. Daarover berichtte je met duidelijk plezier dat het een zeer geslaagde actie is geweest. Nu zie ik je toch weer vragen om een aanbieding van Lithiumaccu’s voor je thuis-battery-bank. Mijn vraag is, zoek je toch weer andere aanbieders? Wat is er dan te leren uit je eerdere aanschaf?
  Graag heb ik contact met je hierover.
  Met vriendelijke groet,
  Ole van den Ouden

  1. Hallo Ole,
   De lithium batterijen van de boot doen het nog steeds uitstekend.
   De oude lood batterijen uit de boot heb ik gebruikt voor een opslag systeem. Dat werkt wel maar de loodbatterijen zijn zoals je misschien gelezen hebt beschadigd door de intensieve laad en ontlasdcycli vd boot. Daarom wil ik deze vervangen door eveneens lithium batterijen.
   Mijn keus is gevallen op een grote set cellen van 310Ah. Met 16 stuks bouw je een 48 volt accu. Ik maak dan 2 banken, dus totaal 32 stuks circa 600Ah. Met 2 BMS systemen om het laden van de cellen goed te begeleiden. Komende winter ga ik hiermee aan de slag.

  2. Overigens is de eerste keus voor de ACES batterijen nog steeds kwalitatief een heel goede keus. Maar duur vergeleken met zelf een systeem met losse cellen maken. Via Aliexpress kun je met wat zoeken wel op betrouwbare partijen uitkomen.

   1. Dag Harold, dat is duidelijk, dank voor je antwoord. Ik zie veel (vooral) Amerikanen op you tube uitleggen hoe een DIY-systeem in elkaar te zetten. Daar kies ik niet voor. Maar lijkt me prima te doen en leuk ook nog.
    Ken je overigens het model PVGIS? Daarmee kun je vrij eenvoudig je hele PV-installatie doorrekenen. Je ziet dan direct of de verhoudingen tussen bijvoordeeld panelen, batterij en verbruik ‘in evenwicht’ zijn. Een echte aanrader voor PV-fanaten. 😉

 2. Hoi Harold,

  Complete plug-and-play accu’s kosten bij mij rond de €350 ex. btw

  voor indoor applicaties gebruik ik LFP cellen

  grotere accu’s in beveiligde ruimtes li-ion.

  Ik kan je ook een doe-het zelf set leveren evt. dit in overleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.