Je kunt er niet omheen nu ook de NOS iedereen aanraadt om de (gratis) film van Leonardo Di Caprio via Youtube te bekijken. Ik heb dat ook gedaan en ik moet zeggen, het is een duidelijk verhaal met mooie en best verontrustende beelden en een goede boodschap waarmee iedereen aan de slag kan.

Het probleem is natuurlijk dat we al ontzettend veel te zien krijgen over klimaatverandering, natuurrampen, het uitsterven van dieren, de vernietiging van bossen, overstromingen van eilanden en het afsterven van koraal. En dat we weten dat 1 miljard mensen op de aarde afhankelijk zijn van visvangst maar dat de oceanen leeg en vervuild raken met microplastics. We zien er zoveel van dat we er immuun voor worden en dat het ons al bijna niet meer raakt. Er zijn ook mensen die het zien en beseffen maar er liever niet teveel aan willen denken. Er is al zoveel ellende in de wereld, ik kan er weinig aan veranderen, dat moet de regering maar oplossen, ik steek mijn kop liever in het zand.

En dan zijn er natuurlijk ook groepen mensen, individuen en politici die al die effecten die we zien, gewoon blijven ontkennen. Ontkennen dat de opwarming komt door onze verslaving aan fossiele brandstoffen. Ontkennen dat vluchtelingen huis en haard ontvluchten voor droogte, gebrek aan drinkwater, voedsel en goede gezondheid maar dit steevast gelukzoekers noemen. Of de klimaatverandering ontkennen door te beargumenteren dat alle rijkdom die wij nu hebben, zoals Internet en mobiele telefoons en iPads, auto’s, vliegtuigen, lekker hamburgers en cola er zonder die fossiele brandstoffen niet was gekomen. En dat wij ondanks de financiering van banken van die rijkdom, wij anders nu nog in de middeleeuwen hadden geleefd. En dat willen we toch niet?

De film van Leonardo DiCaprio bevat van al die onderwerpen een goed beeld. Compleet met interviews en mooie beelden van de Paus, Barack Obama tot en met een voordracht tijdens de klimaat conferentie dit voorjaar in Parijs. En dan zien we tussentijds ook nog Al Gore. De voormalige presidentskandidaat maakte eerder in 2006 ook al een film over het klimaat en de bedreiging voor de mensheid, An Inconvenient Truth. Ik denk dat Al Gore te vroeg was met zijn waarschuwende vinger want wat is er nu werkelijk in 10 jaar na zijn film gebeurd?

De presidentsverkiezingen in America laten overduidelijk zien dat alles draait om geld. De hele politiek wordt met geld beïnvloed, dat is in Nederland ook zo. De oude industrie, de fossiele industrie, is de grootste geldschieter om de politiek te beïnvloeden. Door lobby, door het steunen van kandidaten en ook door steun voor hun plannen te kopen. We durven het nog geen omkoping of corruptie te noemen maar eigenlijk is dat het wel. In de film van DiCaprio wordt haarfijn duidelijk gemaakt dat de grootste klimaatontkenners banden hebben met grote oliemaatschappijen als Shell en ExxonMobil, fastfoodketens als McDonalds en producenten als Burrito DelTaco en PepsiCola.

Dus als de overheid onbetrouwbaar is en de industrie met heel veel geld de vervuiling in stand wenst te houden, wat blijft er dan nog over? Wij willen onze levenstandaard toch niet veranderen? Ik moet er niet aan denken dat ik afscheid moet nemen van mijn auto. Of dat ik niet langer meer met mijn mobiele telefoon kan Internetten. Of zijn er toch nog alternatieven?

Ja! En daar geeft deze film gelukkig ook wat informatie over. Het is niet alleen maar rampspoed. De grootste kans op een ommekeer ligt gewoon is onze eigen handen. Elk individu kan een kleine maar o zo belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het klimaat. Gewoon door minder hamburgers te eten (koeien zijn de grootste vervuilers). Of meer kip want kippen leveren veel minder belasting op voor milieu dan koeien en varkens. Minder chips te eten (voor palmolie worden bossen ter grote van Nederland verbrand). Door de verwarming van je huis te elektrificeren en door een elektrische auto te kopen. Allemaal dingen die je kunt doen zonder dat je inlevert op je levensstandaard, comfort of rijkdom. Gewoon wat bewuster omgaan met spullen. Het is een verandering die van onderaf moet komen. Van jou en van mij.

En laat de overheid dan maar kijken wat zij aan de bovenkant kunnen doen. Bijvoorbeeld een koolstofbelasting heffen in plaats van loonbelasting. En wil je daar ook invloed op uit kunnen oefenen? Dat kan. Stem bij de volgende verkiezingen op leiders die dit inzien en die met echte concrete maatregelen het klimaat vooruit willen helpen in plaats van achteruit zoals velen uit de industrie dit doen.

Ik ben blij dat Leonardo DiCaprio deze film heeft gemaakt. Want niemand anders dan Leonardo DiCaprio is in staat ook mensen te bereiken die tot nu toe onbereikbaar waren voor de onheilspellende boodschappen van klimaatwetenschappers. Want of je nu kijkt naar Titanic, Catch me if you can of The Revenant, DiCaprio is een uitstekende acteur met een trouwe schaar aan fans. We moeten meer Leonardo DiCaprio’s hebben die de klimaatboodschap willen brengen.

2 thoughts on “We moeten meer Leonardo DiCaprio’s hebben”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.