Stel je wilt de gaskraan dichtdraaien. Gewoon omdat je niet meer afhankelijk wil zijn van Poetingas, of verantwoordelijk wilt zijn voor het Minister-Kamp-krampachtig vasthouden aan Groningen gas en aardbevingen. En gewoon omdat je zo min mogelijk fossiele brandstoffen wilt gebruiken.

Dat betekent dat je moet omschakelen op elektriciteit voor je woning en je mobiliteit. Natuurlijk, ik weet dat veel elektriciteit zogenaamd grijze elektriciteit is, opgewekt door vervuilende kolen, kern of gascentrales. Maar daar kun je zelf wat aan doen door groene elektriciteit te kopen en zelf zonnepanelen te installeren. Ons huis voorziet voor meer dan 100% in zonne-energie, zelfs onze auto rijdt er op dus over grijze elektriciteit hoef ik me geen zorgen te maken.

Maar nu wil ik die gaskraan dichtdoen en daar komt meteen een economisch probleem om de hoek. Want gas heb je nodig om te koken en je woning te verwarmen. Dat betekent dat je alternatieve warmte bronnen moet gaan toepassen die veelal elektrisch werken. Een inductiekookplaat en voor verwarmen bijvoorbeeld een lucht warmtepomp. En dan moet je gaan rekenen hoeveel elektriciteit je nodig hebt voor die kook- of warmtebehoefte.

Een kubieke meter gas kost voor een particulier circa 66 eurocent. De energetische waarde van 1 m3 gas is circa 8,8 kWh, dus 66/8,8=7,5 cent per kWh. Een kWh elektra kost circa 22 cent. Gas is dus drie keer zo goedkoop als elektra! Gelukkig heeft een luchtwarmtepomp een COP van gemiddeld 3. Hij kan dus 1 kWh elektra omzetten in 3 kWh warmte afgifte. Zover nog geen probleem.

Om een inductiekookplaat en een luchtwarmtepomp (en een elektrische auto) aan te kunnen sluiten moet de woning minimaal van 3x35A aansluitwaarde worden voorzien. Oudere woningen hebben veelal 1×25 of 1×35 A, nieuwere woningen meestal een 3x25A aansluitwaarde. Het vergroten van de aansluiting van 3×25 naar 3×35 kost per jaar € 675,- aan hogere leveringskosten!!! Het opzeggen van je gasaansluiting levert je slechts een voordeel op van 160 euro (capaciteitstarieven Liander). Blijft er dus een verschil over van 515 euro in het nadeel van elektra. Ik vind dat ronduit belachelijk en daar moet dus wat aan worden gedaan.

One thought on “Gas vervangen door Elektra wordt economisch tegengewerkt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.