Sinds enkele dagen ontvang ik email en Facebook berichten die onder een pseudoniem zijn verstuurd. De afzender schrijft dat hij een verklaring wil voor mijn seksuele relatie met zijn vrouw. Een verzonnen idee natuurlijk, maar toch. Inmiddels begint zijn toon dreigend te worden omdat ik nog niet heb gereageerd, behalve dan dat ik zijn Facebook account heb geweerd van mijn pagina. In het laatste bericht van deze ochtend dreigt hij nu mijn vrouw op de hoogte te brengen.

Mijn eerste reactie was “wat is dit nu weer?” maar toen binnen een dag er meerdere berichtjes binnen kwamen telkens met het verzoek om te reageren sloeg mijn gevoel van onbehagen om in boosheid. Ik ben uiteraard op onderzoek uit gegaan wat je in dit soort situaties moet doen.

Ik heb het besproken met mijn vrouw en zelfs met de kinderen. Want het is duidelijk dat dit een onderdeel wordt van de maatschappij waarin wij leven. Ik ben zelf voorvechter én grootgebruiker van de digitale wereld en begrijp dus als geen ander de risico’s ervan. Je kunt dus maar beter die kennis delen met je huisgenoten omdat zij er vroeger of later ook mee te maken zullen krijgen.

Maar terug naar dit fenomeen. Wat doe je ermee? Op Internet is wel veel te lezen maar ook merk je dat er nog veel onduidelijk is over hoe je dit probleem moet oppakken en of het überhaupt wel oplosbaar is. Want gekken bestaan nu eenmaal en zullen er altijd wel blijven en virtuele Internet gekken weten zich goed te verbergen.

Veel artikelen waarschuwen om geen contact te zoeken met of te reageren op je belager want dat zou hem uitdagen. Hij of zij verzint toch wel weer wat anders om je lastig te vallen. En veel artikelen waarschuwen je voor het delen van je privé gegevens op Internet. Maar daar heb ik niet zoveel meer aan. Sterker, het is juist mijn overtuiging dat Internet vrij en toegankelijk moet zijn en dat de wetgeving moet beperken wat een ander met die gegevens wel of niet mag. Voor mijn werk is het zelfs essentieel dat mijn emailadres, Facebook en Twitter-id en zelfs mijn telefoonnummer gewoon openbaar zijn. Je blijft ook niet continue binnen in huis omdat er op straat wel eens een crimineel zou kunnen rondlopen.

En dan zijn er de artikelen die je vertellen dat je aangifte moet doen bij de politie. Want één ding is wel duidelijk: het is strafbaar, zelfs met een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar. En tegelijkertijd weet ook de politie vaak niet hoe ze het probleem moeten bestrijden. Want hoe vang je een virtuele boef?

Ik ben dus zelf op zoek gegaan en weet inmiddels een aantal dingen over mijn belager. Ik houd een log bij met de acties en berichten die hij heeft verstuurd en maak kopieën van die berichten. Diverse searches op Internet hebben al iets opgeleverd over de vermoedelijke locatie, leeftijd en geslacht en hoe hij te werk gaat. Mail versturen doet hij via een gmail account en meestal met een delay verstuurd vanaf zijn eigen computer. Hij is van Nederlandse afkomst en heeft een redelijk goede middelbare schoolopleiding gevolgd. Van mij weet hij niets persoonlijks. Zijn mailtjes met beschuldigingen zouden net zo goed aan iemand anders gericht kunnen zijn. En misschien doet hij dat ook wel. Alles wat hij nu van mij weet heeft hij van Internet gehaald. Ik heb mijn Facebook privacy instellingen wat scherper gesteld en zal ook de instellingen van vrouw en kinderen hierop controleren.

Maar nu zit ik met een paar vragen:

 1. Als ik reageer, dan moet ik als eerste zeggen dat ik er niet van gediend ben en dat hij strafbaar is en vervolg kan worden. Maar moet ik reageren of negeren? Reactie geeft weer actie en met negeren gaat het misschien maar door?
 2. Dat betekent dat ik dan ook aangifte moet doen bij de politie. Is dat het waard?
 3. Ik overweeg om al zijn emails gewoon openbaar te maken en te publiceren op een site. Ik heb immers niets te verbergen en hij wil graag een podium voor zijn uitspraken en bedreigingen. Maar zal ik dat doen en wat heeft het voor zin?
 4. Zal ik zijn email adres en Facebook account openbaren zodat iedereen hem kan spammen? Maar waarmee je misschien ook wel een strafbaar feit pleegt. Want stalkers willen graag slachtoffer zijn……

Heeft iemand ervaring hiermee en welke tips kun je me verder nog geven? Ik sta er voor open.

Harold

8 thoughts on “Help! Ik word gecyberstalkt en bedreigd.”
 1. Harold, toen ik dit las op je blog bedacht ik me dat ik hier vaker van hoor. Ik ken mensen die daadwerkelijk actie hebben ondernomen op de gegevens die ze zelf van deze persoon hebben gevonden. Tot een bezoekje aan de deur met de vraag zou je kunnen stoppen met dit naar mij sturen. Die was wel heel effectief. Het zijn vaak hele kleinzielige personen die op deze manier aandacht proberen te krijgen. Maar ja, of dat nu de aandacht is die je wilt? Omdat ik geen slotsom zie vroeg ik me af hoe het is afgelopen. Wat heb je hier uiteindelijk mee gedaan? Heb toch wel gelijk nog een keer de privacy instellingen van mijn gezin na gelopen op Facebook, maar die staan gelukkig goed maar noopt wel weer tot nadenken om dit vaker in de gaten te houden….dus alsnog bedankt voor je blog! Groet, Tony de Jong

 2. aangifte doen idd! en negeren. althans.
  ik had een man ontmoet via internet. bla bla het klikte. uiteindelijk ook sleutels aan elkaar uitgewisseld. daarna begon hij raar te doen. ik heb gezegd, stop en ik het is voorbij. daarna was de hel los gebrand. ik moest alles opsturen, terwijl hij daarna aangaf alles is weggegooid. ik hem sms gestturd (laten sturen. niet op dit nummer bellen. telefoon is niet meer van (mij)
  mooi, een week niks gehoord, kreeg ik wederom een mail, met een vrouwelijke mailadres. met de melding. ben van de week in jouw woonplaats. het is nu tijd voor wraak. en ik kan een mooie tv gebruiken voor me slaapkamer. weees gerust ik wacht je wel op. hij is paar keer geweest, toen ik er niet was. had me vriendin beaamd. een vriend heeft nu een mail gestuurd ik hoop dat het klaar is. ik word er bang van, elke keer als ik naar huis moet, word ik bang, van oh dadelijk staat ie er.
  wat kan ik hiermee
  gr nicol

 3. Harold, ik zou ook aangifte doen, maar het ook melden bij facebook. Zij kunnen misschien iets doen met zijn account. Zoals je zegt misschien doet hij dit ook wel bij anderen, en zij moeten zorg dragen voor een schoon platform. Er worden wel meer mensen afgesloten voor minder.

 4. Dag Harold, Ik ben het met voorgaande reacties eens. Negeren maar omdat er ook sprake is van bedreiging wel aangifte doen. Sterkte man!

 5. Fijn verhaal….. Ik zou geen reactie geven en geen verdere actie ondernemen. De persoon is op zoek naar aandacht, en probeert je o.b.v. openbare feiten uit te lokken. Geen aandacht is niet leuk. Ik heb een sterk vermoeden dat hij stopt. Helaas kun je niet voorkomen dat hij zijn pijlen dan waarschijnlijk zal richten op andere ongewilde “slachtoffers”.

 6. Negeren, niets mee doen. Lekker laten gaan zou ik zeggen. Ook geen extra aandacht geven en netjes aangifte doen met je log erbij.

  het enige wat hij vraagt is aandacht, niet geven. Ik heb mijn facebook de deur uit gedaan ivm dit soort kanslozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.