We zitten nu zo’n 4 jaar in Oostenrijk. Omdat ik nogal gehecht ben aan Internet (werk, hobby) hebben we natuurlijk een Internet aansluiting. Ons huis heeft geen vaste verbinding. Ik heb direct bij een paar grote providers, waaronder A1,net gevraagd of dit mogelijk was. Dat doen ze niet, te duur om te graven. Geen vaste telefoon, geen kabel, niets.

Dus dan maar mobiel. Vrijwel direct heb ik een abonnement genomen op de provider Bob. Deze is biedt sim-only abonnementen aan voor 4 euro per maand voor ongelimiteerd Internet. Zij schermen met high-speed internet maar in de praktijk is het gewoon GPRS (238kb). Ondanks de grote UMTS externe antenne die ik op zolder heb gezet, krijg ik geen UMTS te pakken. Gelukkig is de verbinding zeer stabiel en werkt het in Nederland gekochte Huawei 260 modem met WLAN uitstekend. Genoeg voor email. Maar niet voor internetten.

Onze huisautomatisering in Oostenrijk werkt ook via Internet. De eerste gedachte was dat besturing van de kachels vanuit Nederland dus eenvoudig gerealiseerd kon worden via de Internet aansluiting. Dat werkt dus niet. Internet via Bob is een geheel private IP netwerk (proxy e.d.) en je kunt dus niet inbellen via een dyndns of zo. Wel kan ik het 06 nummer bellen en het modem stuurt dit signaal gewoon door naar de analoge poort. Ik heb dus een nummerdialer in de huisautomatisering gebruikt die ook boodschappen kan aannemen. Je toetst gewoon een getal in op je telefoon en de domotica centrale start een programma. Ter bevestiging stuurt het daarna een email. Dat werkt nu al enkele jaren naar volle tevredenheid en dat voor 4 euro per maand. Ik kan de kachels op afstand aanzetten en dagelijks stuurt het systeem mij een overzicht van diverse onderdelen, kachels, buitentemperatuur e.d.

We hebben al snel een tweede mobiel Internet abonnement genomen. Bij A1.net. In dit geval een complete kit met zo’n zelfde modem. Geen externe antenne want dat werk toch niet. De snelheid is wisselend tussen UMTS en af en toe zelfs HSDPA (6 Mbps). Voor 15 euro per maand kan ik 2GB versturen en ontvangen. Sinds deze maand kon ik als “trouwe klant” een upgrade krijgen. Voor 17,95 per maand heb ik nu ongelimiteerd internet en zelfs de verbinding is tegenwoordig stabiel rond de 4 Mbps. Voldoende om streaming Internet te doen en bijvoorbeeld Uitzendinggemist te bekijken. Live streaming werkt meestal niet omdat de Nederlandse omroepen hun tv signalen niet via Internet naar het buitenland versturen. Dan moet je dus toch een schotel o.i.d. aanschaffen.

De iPad, laptops en de multimedia computer werken allemaal wireless en er wordt nu druk geskyped, gefacebooked en wat nog niet meer. In huis hangt ook al heel lang een webcam. Leuk om dagelijks een upload van de omgeving te krijgen. Het weer (sneeuw en zon) te bekijken en of het pad wel begaanbaar is in de winter. De webcam (IP Robocam 21) is een waardeloos ding. De wireless verbinding valt na enkele dagen weg en de kleur groen kent hij niet. Leuk ding in het donker en kan allerlei luxe dingen aan maar als het zo onbetrouwbaar is, dan liever niet. Daar moet ik dus nog eens wat aan doen. En trouwens, ook via A1.net kan ik niet een inbel verbinding maken, dus besturen van de webcam vanuit Nederland is toch onmogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.