Na alle ophef van afgelopen vrijdag rondom FaceBook Project-X in Haren kwam daar vanochtend nog eens een vreemd bericht van Microsoft achteraan. En vorige week had ik al kriebels bij annonceringen rondom de nieuwe Apple iPhone-5. Wat is de overeenkomst vraag je je af tussen deze 3 nieuwsberichten? Ze zijn allen afkomstig van de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld en tonen aan dat er van maatschappelijk verantwoord ondernemen helemaal geen sprake is!

Ik zal het uitleggen: allereerst natuurlijk dat perikel uit Haren. Natuurlijk begint het met de naïviteit van een puber meisje en de snelheid van Sociale Media. Maar herhaaldelijk is FaceBook gewezen op haar eigen verantwoordelijkheid door organisaties en westerse overheidsinstellingen als het gaat om het beveiligingsbeleid van FaceBook. De policy die wordt gehanteerd is dat ALLES in beginstel openbaar is. Daar zit de kracht in om de wereld snel te informeren over misstanden die bijvoorbeeld in het Midden-Oosten zich afspelen. Dat Iran en India vervolgens FaceBook weren is daar een gevolg van en een jammerlijk voorbeeld van schending van recht op vrijheid en meningsuiting. Maar waarom zou FaceBook het beveiligingsbeleid niet zodanig kunnen aanpassen dat ALLE berichten eerst privé zijn, TENZIJ de verzender er bewust voor kiest om het aan de hele wereld te verzenden? Ik vind dat FaceBook hier een Maatschappelijk Verantwoorde rol moet spelen.

Frappant was het overigens dat ik zondagochtend een uitgebreid bericht in FaceBook zat te schrijven over deze situatie (met koppeling naar Project-X-Haren) en dat mijn bericht na publiceren binnen 1 minuut was verwijderd! Niet door mij overigens. Het was gewoon weg. Dus blijkbaar kan er wel degelijk iets aan gedaan worden door de heren bij FaceBook. Alleen was het nu te laat.

Het bericht van Microsoft waar ik op doel is deze. ‘Microsoft verspilde bewust miljoenen watt aan elektriciteit’. Hoe halen ze het in hun hoofd denk je dan eerst. Microsoft maakt producten die slimmer omgaan met energie en dan verbranden ze voor tonnen extra aan CO2? Spontaan wil je dat wereldwijd alle computers die Windows draaien, voor 60 minuten worden uitgezet. Of uitgeschakeld door een slim virus! Het is toch van de gekke dat ze dit laten gebeuren? Als je het artikel leest heeft het natuurlijk alles te maken met geld. Microsoft krijgt een boete van de energie leverancier omdat ze minder energie hebben verbruikt dan contractueel is overeengekomen. Feitelijk is dus de ouderwetse opstellingen van de energie leverancier de schuld van deze praktijk. Daar moeten we in deze moderne tijd toch echt tegen in opstand komen!

En dan dat bericht van Apple. Met de nieuwe iPhone 5 is plotseling al je aangeschafte hardware (voeding, docking, e.d.) waardeloos geworden. Je wordt gedwongen nieuwe spullen aan te schaffen. Apple heeft het monopolie dus trek je portemonnee maar. Dat is niet leuk maar het is je eigen keus of je nieuwe spullen koopt of niet. De beurswaarde van Apple zal er positief door worden beïnvloed. Maar ik maak me er wel druk om. Heeft Apple dan nog niet gehoord van het Cradle-to-Cradle concept? Met een toenemend gebrek aan grondstoffen gaan we toch niet spullen bij het grootvuil zetten als deze nog uitstekend kunnen voldoen? Trouwens, wist je dat de Apple ook gewoon een dikke vinger opsteekt naar een (europees) initiatief om te standaardiseren op één type (mini usb 5 volt) oplader? Nog zo’n voorbeeld dus waarbij arrogantie en beurswaarde dus belangrijker is dan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Misschien moeten we eens een FaceBook feestje organiseren in de achtertuin van Microsoft of Apple? Ik kom niet maar ik heb nu wel een paar frustraties van mijzelf afgeschreven. Like This als je het er mee eens bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.