Was jij ook zo teleurgesteld in de afgelopen klimaattops? Kopenhagen, Durban, telkens zijn er geen bindende afspraken gemaakt die de uitstoot van CO2 verder aan banden moet leggen. Het wordt allemaal overgelaten aan de lokale overheden, bedrijven en burgers om maar iets aan een beter milieu te doen. De VS, India en China zijn alleen maar gedreven door economische vooruitgang en blokkeren dus elk initiatief. Maar ook onze overheid denkt liever aan de korte termijn economische doelstellingen dan aan de langere termijn gevolgen van de verkwisting die we nu doen.

Zouden we niet beter 1 miljard kunnen investeren in milieuvriendelijke maatregelen dan 1 miljard aan het heropbouwen na een verwoesting door natuurgeweld?

Ik ben al langere tijd met dit onderwerp bezig en heb al heel wat initiatieven genomen om zelf een bijdrage te leveren aan het tegengaan van verspilling. Ik laat je graag meedelen in de kennis die wij thuis hebben opgedaan zodat jij ook een bijdrage kunt leveren aan een klimaattop. Geen politiek geneuzel verder want daarvan hoef je niet veel te verwachten, wel enige economische afwegingen die je zelf zal moeten nemen. Een mooier begin van het nieuwe jaar kun je je niet voorstellen!

Meten is weten

De belangrijkste bijdrage die je kunt leveren is door kritisch te kijken naar het gebruik van energie. Gas en Electra zijn de belangrijkste. Op het verbruik van water kun je wel wat besparen maar de kosten wegen niet op tegen de baten heb ik zelf ondervonden. Natuurlijk blijft het een raar idee dat je schoon drinkwater verspilt aan het doorspoelen van de wc maar ik laat dat dus buiten beschouwing.

Op het Gas en Electra verbruik kun je 10% besparen zonder dat je forse investeringen hoeft te doen. Het is een kwestie van het aanpassen van je gedrag en enige discipline. Hoe pak je dit aan?

Begin door elke week de meterstand van de elektriciteits- en gasmeter te noteren. Ik heb het jaren op mijn PDA gedaan in een eenvoudig Excel sheet. Sinds kort gebruik ik een prachtige APP voor de iPad. Probeer de gegevens wekelijks op een vast tijdstip op te schrijven. Ik doe het elke zaterdagochtend.

Als je dit gedurende een aantal weken doet, krijg je een beeld van je verbruikscijfers. En die verbruikscijfers kun je vergelijken met anderen, of met informatie die je van de energieleveranciers krijgt. Zo kun je zien of je een gemiddeld, hoger of lager dan gemiddeld gebruik hebt. Het is wel belangrijk dat je dan ook enig gevoel hebt bij de grootte van je huis en de gezinssamenstelling. Het gemiddelde verbruik per huishouding in Nederland bedraagt: 3.500 kWh stroom en 1.650 m3 gas.

Als je een verzamelaar bent van de jaaropgaves van je energie leverancier, kun je die ook eens achter elkaar zetten. Bijvoorbeeld in een grafiek. Je kunt dan zien of je verbruik is toegenomen in de afgelopen jaren. Wat wel waarschijnlijk is omdat we steeds meer luxe om ons heen verzamelen.

Verzamelen van detail gegevens

Oké, nu je dus iets meer weet over je totale verbruik, gaan we een stapje verder door te bekijken wat al dat verbruik veroorzaakt. Daarvoor moet je een lijstje maken van alle apparatuur in huis die aan het stroomnet is aangesloten. Ook moet je uitzoeken wat elk apparaat verbruikt. Je kunt dat uit de handleiding, een opgeplakte sticker of door een metertje vaststellen.

Een onmisbaar hulpmiddel om te bepalen wat het verbruik van verschillende apparaten is, is een verbruiksmeter. Ik heb zo’n ding bij Conrad besteld voor 26 euro. Het mooie van zo’n ding is dat je precies kunt meten hoeveel bijvoorbeeld een wasbeurt met je wasmachine kost. Labels zoals in de winkel (A, B e.d.) vertellen je daar niets over maar geven alleen een relatieve vergelijking. Daar heb je dus niets aan.

Een verbruiksmeter toont het actuele stroomverbruik van een apparaat maar je kunt ook over een langere tijd meten wat het verbruik is. Je zult verbaasd zijn wat bijvoorbeeld de stand-by stroom van een Computer is! Ik heb het volgende lijstje gemaakt dat je natuurlijk ook prima zelf kunt gebruiken en kunt aanpassen.

Apparaat Max Watt verbruik/dag (kWh) opmerking
Bakoven 3000 0,45 Wordt soms in het weekend gebruikt voor croisantjes te bakken
Afwasmachine normaal 2750 1,2 Verbruik is per wasbeurt. In spaarstand is het vermogen 2350 en verbruik 1,2kWh per dag. Normaal 1,5 kWh per dag.
Keukenboiler 2000 0,6
Broodbakker 550 0,2
Stereo installatie, televisie e.d. 455 1,1 Plasma verbruikt veel meer dan LCD
Verwarmingsketel 214 2,7
Computers werkkamer 140 0,7 Laptops zijn veel zuiniger
Koelkast 130 1,0
Vloerverw.pomp 110 1,7
Computer 2 110 0,1
Koelkast2 70 0 Uitgeschakeld sinds 1-10-09
Biertender 70 0
WTW luchtcirculatie 60 1,4 Niet te meten. Volgens opgave bij 25%, circa 30 watt. 120 Watt bij 100%
Computer Ties 140 0,5
bedlampjes kinderen 25 0,2
televisie slaapkamer 150 0 Nauwelijks gebruikt
wasmachine
boot Alleen in de winter <0 graden. In 2010/2011 niet gebruikt.
11,85

In dit lijstje heb ik de opladers voor telefoons ed. buiten beschouwing gelaten. Ook de verlichting zit er niet apart in vermeld. Het gaat mij erom dat je kunt aantonen welke de grote verbruikers zijn en of je daarmee kunt bezuinigen door aanpassingen in je gedrag.

In mijn voorbeeld (cijfers 2009) was het jaarverbruik 365×11,85=4.325 kWh. Dit kwam overeen met de jaaropgave van mijn leverancier. Vergelijk je weekmeting dus met het lijstje en de jaaropgave!

Bij een gemiddelde stroomprijs van € 0,21 is die 4.325 kWh een bedrag van € 908 per jaar, exclusief vastrecht. Realiseer je dat de stroomprijs per 1-1-2012 met 6% wordt verhoogd en dat een besparing van 10% dus bijna € 100,00 is! En dat ons stroomverbruik in 2007 nog ruim 7.000 kWh bedroeg! Maar ik heb een paar grotere investeringen gedaan om van 7.000 verbruik naar 4.300 verbruik te gaan en daarna met zonnepanelen nog eens verder terug naar 900 kWh. Begin nu met meten en lees binnenkort meer over hoe wij de besparingen hebben gerealiseerd. En als je in de buurt woont en mijn Conrad verbruiksmeter een weekje wilt lenen is dat geen enkel probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.