Het is weer tijd voor het jaarlijkse Gartner congres. Dit jaar in het niet-altijd-zonnige Barcelona. Hoewel, vergeleken met Cannes is Barcelona toch wel een hele verbetering. Het congres omvat alles op het gebied van IT Strategie en IT Leiderschap en het gekozen thema voor dit jaar is “Re-imagine IT”. Ofwel, stel jezelf de hele IT omgeving eens opnieuw voor. Als je morgen opnieuw mocht beginnen, hoe zou jouw IT architectuur, infrastructuur, applicatielandschap en organisatie er dan uitzien? Hoe zou je met jouw collega’s en partners een nieuw samenwerkingsmodel optuigen? Zoals Stephen Covey zegt: “begin met het eind voor ogen”. Dat einde voor ogen is dan jouw visie en daarop moet je een nieuwe strategie richten. En dat vereist goed leiderschap.

Veel sessies deze dagen gaan ook over “Creatieve Vernietiging”. Daarover schreef ik al eerder in het kader van applicaties. Maar eigenlijk was het artikel Fileservers belemmeren Cloud Services ook een verwijzing naar dit onderwerp. Hoe kun je afscheid nemen van technologie en processen die eigenlijk een rem zijn op innovatie? Het Gartner thema “Re-imagine IT” kent naast Creatieve Vernietiging nog een tweetal onderwerpen die veel aandacht krijgen: Simplicity en Benefits Realisation. Ik zal daar de komende dagen nog wat over schrijven.

Als je Creatieve Vernietiging nader beschouwt zie je dat de grootste technologische trends geremd worden door oude manieren van werken en oude software. Die trends (cloud, social, mobile en bigdata) vereisen een andere manier van denken, handelen en uiteindelijk beheren.

Cloud Computing zou nu op nummer 1 moeten staan van de agenda van de CIO. IT afdelingen die nog steeds niets met Cloud willen doen (het is niet veilig, waar is mijn data?) remmen niet alleen de innovatie van IT, maar remmen zelfs de innovatie van het hele bedrijf. Want realiseer je dat alleen vandaag al 17% van jouw concurrenten wel met Cloud technologie werken! Natuurlijk is er een risico maar risico is dan ook een nieuw vakgebied voor de CIO of IT Manager. Stop met perfectie en begin met het nemen van gecalculeerd risico!

Als IT afdelingen het gebruik van Cloud niet omarmen, zal de business dit uiteindelijk zelf doen. Gartner voorspelt dat over enkele jaren sommige IT afdelingen zelf zogenaamde Cloud-brokers zullen zijn. Makelaars die business eisen vertalen naar Cloud providers en samen de integratie van technologie zullen uitvoeren. Doordat wij (IT) het allemaal te ingewikkeld hebben gemaakt zal er echt gewerkt moeten worden aan een simpelere vorm van IT (simplicity). En Cloud en consumerization (BYOD) gaat ons daarbij helpen.

Op de CIO agenda van de afgelopen jaren stond telkens het terugbrengen van IT kosten. In juni 2003 (!!) vertelde Microsoft ons allemaal dat de verhouding IT Operations Costs en Innovation/Projects Costs op een 70-30 lagen. En dat iedereen dus met producten als SMS (nu SCCM) en MOM (nu SCOM) aan de slag moest om vooral de operations kosten terug te brengen. Vandaag de dag ligt die verhouding nog net als 8 jaar geleden! We hebben dus niets bereikt, behalve dat de CFO onze jaarbudgetten zal afkeuren want er is nog steeds niets bezuinigt of aan toegevoegde waarde geleverd. In het kader van simplicity en creative destruction zou ik dan nu willen adviseren om onmiddellijk te stoppen met alle projecten rondom SCCM, SCOM, SCVMM en al die andere prachtige management producten. Ze leveren je niets op en als je richting de Cloud of met Apple iPad’s gaat werken, heb je er toch niets meer aan. IT Leiderschap vraagt dus ook op dit vlak om het nemen van moedige besluiten.

Ook Social Media als Collaboration tool kan zo’n cost-saver zijn. Waarom zou je veel geld investeren in een ‘dure’ Microsoft SharePoint oplossing als je hetzelfde (met ingecalculeerd risico) kunt bereiken met Facebook o.i.d.

En dan de laatste: Mobile Devices als Androids of iPad tablets zijn fantastische devices om informatie te consumeren. Het zijn helaas waardeloze apparaten om informatie te creëren.

Deze Gartner dagen zetten mij in ieder geval goed aan het denken. En daar is het ook voor bedoeld. Morgen weer een blogje.

Gracias.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.