Ik ontving vanochtend een prachtig artikel van Peter Yared die zijn visie geeft over de status van Steve Balmer, CEO van Microsoft. Dit artikel moet je echt even lezen voordat je doorgaat met mijn mening. Er is de laatste weken natuurlijk veel te doen rondom leiders als Balmer, Steve Jobs (Apple), Apotheker (HP) en Bartz (Yahoo). Als je verder kijkt zie je, en dat beschrijft Yared ook, dat eigenlijk de hele IT industrie in een soort van zwart gat zit. De IT industrie heeft zich de afgelopen jaren alleen gericht op het verkrijgen van marktaandeel. Het aan- of opkopen (en soms ook weer afstoten) van bedrijven is door de grote fabrikanten tot een soort van kunst verheven om andere concurrenten af te troeven. Maar de klanten hebben tot op heden nog erg weinig voordeel hiervan gezien. En bovenal, het heeft de aandacht weggenomen van het doen van échte innovaties.
Innovatie in de IT industrie is ook erg lastig. Een favoriete uitspraak: “Alles is al uitgevonden, het wordt alleen nog kleiner, sneller en goedkoper” blijkt steeds vaker te gelden. Het is veel van hetzelfde dat je ziet. Apple zet de toon met een nieuwe gebruikersinterface en Microsoft, Samsung en HTC kopiëren dat. Google zet in op “alles in de cloud” en Microsoft, VMware en Apple kopiëren dat.

In plaats van geld te steken in consolidatie van de industrie zouden de grootmachten zich eens moeten afvragen waar consumenten en bedrijven nou écht van wakker liggen. Om eens een paar ‘grote’ aandachtsgebieden te noemen; als iedereen het over de cloud heeft als het toekomstig levermodel voor opslag en verwerkingscapaciteit maar tegelijkertijd iedereen op de rem trapt door een gebrek aan vertrouwen in beveiliging van cloudcomputing, waarom wordt er dan niet veel scherper ingezet op innovatie van security? Of wat te denken van het Elektronisch Patiënten Dossier. Iedereen is het erover eens dat het er moet komen. Het kan levens redden, het bespaart onze overheid veel geld door het wegnemen van administratieve overhead en efficiënter maken van zorg. Maar echt serieuze pogingen tot innovatie zie je nauwelijks. Of het wordt meteen weer in de ijskast gezet door hetzelfde gebrek aan vertrouwen in beveiliging. Laat de overheid eens 10 miljoen uitgeven aan innovatie op dat punt, het levert het tienvoudige op!

Vorige week was de Oracle Openworld 2011 conferentie. Die conferentie volg ik niet want ik heb niet zo veel met Oracle en al helemaal niet met de CEO Larry Ellison. Maar van de persberichten die ik onder ogen kreeg, werd ik toch een beetje bedroefd. Ook Oracle ontbeert elke vorm van innovatie. Een cloud visie hebben ze niet. Sterker, Oracle adviseert bedrijven om weg te blijven uit de cloud. Waarschijnlijk omdat het gewoon slecht is voor hun licentie omzet. Best begrijpelijk dus. Wat ze er tegenover zetten is een overname van Sun en de aankondiging dat ze nu zwarte dozen (appliances) gaan leveren, compleet met OS en DBMS. Ik vind dit anticyclisch, tegen de cloud-trend ingaan. Je zou toch mogen verwachten dat een bedrijf als Oracle en ervaring met bigdata juist een antwoord probeert te vinden op het onderbrengen en integreren van data in clouds? En zijn er in het recente verleden niet genoeg lessen geleerd van bedrijven die zich niet hielden aan het ‘schoenmaker hou je bij jouw leest’ principe. Oracle gaat van software naar hardware? HP wilde van hardware naar software en toont aan daar veel moeite mee te hebben. Nokia redt het ook niet door gebrek aan software en heeft ook niet laten blijken dat vak goed te verstaan. Zij doen dat nu via Microsoft. Ik wijt het aan een gebrek aan leiderschap en te veel focus op het behalen van korte termijn aandeelhouderswaarde. Het gevaar van die strategie is dat op langere termijn je out-of-business raakt. RIM werd vijf jaar geleden al gewezen op het gevaar van hun eigen netwerk, eigen servers en eigen diensten. Dat was toen de drijvende kracht en is deze week de molensteen. Gewoon een gebrek aan leiderschap en innovatie.

Bereid je voor op meer van dit soort nieuws. Mijn voorspelling? Binnen 3 jaar is in Nederland Exact van de markt, bestaat RIM niet meer, zijn Oracle en SAP gefuseerd, verkoopt HP zijn PC divisie aan Dell en neemt HP de server producten van Cisco over. En Ballmer en Ellison doen er goed aan om 30% van hun miljarden aan eigendommen te besteden aan goede doelen en 30% aan innovatie. Dat mag ook gecombineerd want dat zou een mooi resultaat opleveren. Houden ze nog steeds een leuk spaarcentje over.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.