File Services is een technologie of een netwerk dienst die door vrijwel elk bedrijf nog wordt gebruikt. De meeste bedrijven en organisaties gebruiken op kantoor een fileshare om office documenten op te slaan. De fileshare staat op een fileserver en is voor PC gebruikers te benaderen via een diskletter F:, G:, H: e.d. Het is een methode die al meer dan 20 jaar bestaat, betrouwbaar en bekend bij PC en Laptop gebruikers. Maar het is een methode die innovatie van informatieverwerking belemmert en eigenlijk zo snel als mogelijk beëindigd moet worden.

Beperkingen

File Services bestaan in een paar uitvoeringen maar de bekendste is de versie die je van Microsoft krijgt. Deze methode bestaat al sinds het product Lan Manager (OS/2) en is dus zeker al 20 jaar oud. Het is gebaseerd op het SMB (Service Message Block) protocol waarvan de specificaties door Microsoft nooit zijn vrijgegeven hoewel er ook een opensource variant Samba (voor Linux) van bestaat. SMB is sterk gelieerd aan Netbios, nog zo’n oud protocol, dat het mogelijk maakte om computers en gedeelde disken, via een “normale naam” bekend te maken op het netwerk. Wij kennen dat vandaag de dag in Windows nog als de UNC naam, Uniform Naming Convention, bijvoorbeeld servernaamsharenaam.

Hoewel SMB ontworpen is als een netwerk protocol-onafhankelijke methode en dus kan werken met TCP/IP, is het bekend dat het in het Internet voor meer problemen zorgt dan dat het toegevoegde waarde biedt. Onveilig, instabiel en inefficiënt zijn de belangrijkste redenen om het vooral niet te gebruiken. Firewalls sluiten standaard het SMB/NBT verkeer (UDP 136/139) uit oogpunt van veiligheid uit. Bedrijven lossen dit op door mobiele- en thuiswerkers toegang te geven tot fileservices via een VPN verbinding. Natuurlijk kan ook een Citrix achtige oplossing worden gebruikt om in dit soort situaties mensen bij hun bestanden te laten komen. Maar er zijn dus hulpmiddelen nodig om bijvoorbeeld iets als Het Nieuwe Werken (HNW) mogelijk te maken.

Webservices als alternatief voor File Services

Moderne besturingssystemen als Android maar ook de Apple iPad hebben geen ondersteuning voor een filesysteem. Als je dus met dit soort devices informatie wilt delen onderling of met PC gebruikers, zal je moeten uitwijken naar alternatieven. Daar zijn webservices bij uitstek geschikt voor. Webservices, of met een mooie hype naam Cloud Services, zijn er in diverse varianten. Denk aan de gratis versies als Google Docs, Microsoft SkyDrive maar ook Microsoft SharePoint. Het grappige aan deze services is dat zij onder de motorkap helemaal niet meer gebruik maken van native file systems zoals we die kennen van Unix en Windows (FAT, NTFS, UFS) maar vaak in relationele databases worden opgeslagen. Microsoft SharePoint bergt alle Office documenten bijvoorbeeld op in SQL Server. SQL Server biedt vele extra mogelijkheden die de beschikbaarheid en continuïteit van de informatie sterk verbeteren. Maar ook relaties tussen die bestanden en CRM data kan leggen. Technische en functionele tekortkomingen van traditionele filesystemen worden dus opgelost met geavanceerde relationele databases en webservices.

Gecompliceerde migratie

Bedrijven die willen overschakelen van het traditionele model met fileservers naar een Internet of Cloud services model, krijgen nog wel een belangrijke horde voor de kiezen. Veel vooral verouderde applicaties kunnen nog niet overweg met die nieuwe Cloud Services. Die vereisen nog steeds dat een bestand wordt opgeslagen op bijvoorbeeld Q:bestanden. Maar ook het gebruik van Office macro’s kan tot problemen leiden als deze hard gecodeerd zijn met diskletters en directory namen. Voordat je dus overstapt zal je goed moeten analyseren of jouw applicaties dit toestaan en aangepast kunnen worden. Maar als je optimaal wilt profiteren van Het Nieuwe Werken of nieuwe devices als Tablets en PDA’s wilt gebruiken, ontkom je er niet aan om op korte termijn de fileservers uit te zetten!

Gerelateerde artikelen

Creatieve Vernietiging van applicaties om ICT te verbeteren

Cloud Computing – Wat is dat nu eigenlijk en hoe kun je het gebruiken?

Kiezen voor Windows 8 betekent nú keuzes maken en strategie bepalen

iPad for Business

2 thoughts on “Fileservers belemmeren Cloud Services”
  1. Dag Erik. Bedankt voor je reactie. Je hebt gelijk, er zijn naast de door mij genoemde producten ook andere oplossingen. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld drivehq (www.drivehq.com) maar waar het mij vooral omgaat is dat de ‘oude’ manier van werken met een diskletter mogelijk niet goed meer past bij toekomstige devices e.d. omdat deze geen filesystem meer gebruiken. Natuurlijk zijn er APPS voor Apple maar zo blijf je met z’n allen ‘verplicht’ gebruik maken van oude technology terwijl er betere alternatieven zijn.

  2. Kijk eens naar http://www.dinamiqs.com en test via http://www.thevirtualcompany.info. met dit gratis verkrijgbaar portaal kun je gewoon je data vanaf de fileservers in de cloud brengen zonder grote hordes te nemen.
    Dis data portaal is maakt gebruik van veilige verbindingen en gebruikt NTFS en Active Directory om je data in de cloud te krijgen. Je hoeft de data niet eens te verplaatsen naar een cloud provieder, maar kunt deze gewoon gebruiken waar deze nu staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.