Fiber to the Home? Niet nodig!

Ik heb zojuist een nieuwe Internet aansluiting van Ziggo gekregen. 11 jaar geleden toen wij in ons nieuw gebouwde huis kwamen wonen, was ik één van de eerste bewoners in Oost-Knollendam die Internet via de kabel afnam.

In de afgelopen jaren is mijn Internet snelheid regelmatig, samen met het modem, opgewaardeerd en nu zit ik dus op een maximale snelheid van 120Mbps download en 12Mbps upload!

Zoals je kunt zien zit 91% van de Nederlanders onder deze snelheid.

Het aardige is dat de ‘ouderwetse’ coax kabel nog steeds gebruikt wordt. En dat is precies wat ik 17 jaar geleden voorspelde. Het lijkt wel de wet van Moore maar dan de wet van Halewijn!

In die tijd had ik een samenwerkingsverband met 3 andere bedrijven die vooral actief waren in kabelinfrastructuren. Het ene bedrijf was een groothandel (Schuurman), de andere een installateur (Spekking) en de derde had het exclusieve recht om glasvezelbekabeling van Pirelli te mogen leveren in Nederland. Volgens de directeur van dat bedrijf zou binnen enkele jaren heel Nederland vol liggen met glasvezel want zonder glasvezel was er geen verbinding mogelijk. En zo eigenwijs als ik was, bestreed ik die uitspraak.

Natuurlijk is glasvezel belangrijk. Vanwege zijn galvanische scheiding is het bij uitstek geschikt om over langere afstanden grote hoeveelheden data te transporteren. Daarnaast kun je door te spelen met het licht, meerdere signalen tegelijkertijd over één fiber sturen. Een vorm van multiplexing dus waardoor je de totale bandbreedte kunt verhogen.

Mijn redenatie was echter de volgende: er ligt in Nederland zo veel koper kabel in de grond dat exploitanten van die koperkabels steeds opzoek zullen gaan naar manieren om de bandbreedte te verhogen. PTT Telecom, UPC en later Ziggo hebben bewezen dat zij telkens met nieuwe modulatie technieken gemakkelijk tot nu 120 Mbps kunnen komen! En volgens mij is het einde nog niet in zicht. Het is veel goedkoper om een modem van een paar tientjes te vervangen dan een nieuwe kabel te graven. En als je je herinnert dat we eind jaren 80 nog met modemsnelheden van 300-9600 baud werkten begrijp je precies was ik bedoel.

Nogmaals, glas zal nodig zijn maar niet vanwege de snelheid maar vanwege de afstand die overbrugd moet worden. Ik heb vele netwerken ontworpen, was er zelfs in gespecialiseerd. Ethernet, tokenring, FDDI (100mpbs over glas in 1996!!!) en zelfs ATM. En telkens kwam de fabrikanten met mogelijkheden om het glas te vervangen voor de veel eenvoudiger en goedkoper te installeren koperkabel. De snelheid van een elektron in een koperkabel is net zo snel als die van een foton in een glasvezel. Het praktische probleem schuilt hem in de modulatie techniek. Met een 500Mhz signaal kan ik een 1Gbps ethernet voeden. Dat lukt prima maar bij wat langere afstanden loop je het gevaar op storingen door overspraak, demping e.d. Het is dus aan de modemfabrikanten te zoeken naar compensatie zodat de snelheid naar woningen en bedrijven kan meegroeien met de behoefte naar Internet bandbreedte. Ik heb geen fiber to the home nodig de eerste jaren.

5 thoughts on “Fiber to the Home? Niet nodig!”
    1. @mowikan, glas is niet fout. Het biedt natuurlijk een heleboel voorbeelden. Wat ik wil zeggen is dat we koper niet moeten uitvlakken. Uiteraard zal er in nieuwbouw wijken de afgelopen jaren en in de toekomst meteen glas worden aangelegd. 85% vd woningen in Nederland zijn ouder dan 10 jaar en dus waarschijnlijk voorzien van koper. Ook deze huishoudens kunnen prima mee op snelle verbindingen.

  1. Hi Harold,

    Wat leuk, bij de verbouwing in Naarden is ook alles in koper gedaan, geen glas, gewoon 2 keer koper van de server ruimte en core switch naar elke verdieping met een eigen switch.

    Op de vraag waarom ik glas zou moeten nemen kon niemand me echt goed antwoord geven, tot dit blog bericht dus.

    Geniet van je snelheid, das nog eens een filmpje downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.