Microsoft blijft ons verblijden met nieuwe versies van Windows. Binnekort verschijnt alweer versie 8 en dat is een product dat weer een nieuwe manier van werken met informatie gaat brengen. De vraag of u de overstap moet maken en wanneer, moet snel beantwoord worden.

Even een paar feiten:

 • 52%-66% van de X86 processoren (Intel of AMD) draait nog steeds met Windows XP,
 • Windows Vista is in het bedrijfsleven niet geaccepteerd (in het voordeel dus van XP),
 • De ondersteuning (support én updates/upgrades) voor Windows XP vervallen na april 2014,
 • Windows 8 komt in eind 2012 beschikbaar.

Op basis hiervan zou een bedrijf dat nu nog met Windows XP (of Windows 7) werkt, nog zeker 1 a 2 jaar door kunnen werken totdat versie 8 verkrijgbaar is. Er zit echter een dikke adder onder het gras.

Windows 8 is gebaseerd op Touch-based werken. Touch-based werken vereist computers die zijn voorzien van een Touchscreen. Met andere woorden; als u kiest voor Windows 8 kiest u impliciet ook voor de aanschaf van nieuwe computers met Touchscreen beeldschermen. Het fenomeen Touchscreen kennen we vooral van de Apple IPhone en de IPad. Microsoft past dit ook toe op de nieuwe Windows Mobile 7 telefoons. Maar met Windows 8 vraagt dit om een echt andere manier van het bedienen van de interface op laptops en desktops. Met Windows 8 (net als met Apple of Android) krijg je dus ook te maken met nieuwe applicaties. Microsoft noemt dit trouwens ook al Apps net als in de Apple en Android wereld.

Windows 8 kent geen startknop meer maar werkt met zgn. Tiles (tegels). Tiles kunnen een applicatie starten maar kunnen ook beperkt informatie weergeven. Internet Explore 10, die net als Windows 8 in 2012 beschikbaar komt, zal ook Touchscreen ondersteuning kennen en verder volledig HTML5 ondersteunen. Dit laatste als alternatief voor Flash zodat de strijd met Apple verder opgevoerd kan worden. Windows 8 blijft wel gebaseerd op een lokaal filesysteem. Microsoft beweerd dat dit noodzakelijk is om informatieverwerking tussen verschillende toepassingen op één device mogelijk te maken.

Microsoft adviseert bedrijven die nu nog met Windows XP werken, zo snel als mogelijk over te stappen op Windows 7. Windows 7 biedt voor de gebruiker een hogere productiviteit tegen lagere kosten. Doordat de upgrade van Windows XP naar Windows 7 relatief eenvoudig is, het beheer gemakkelijker en de stabiliteit en beveiliging beter, kent Windows 7 een veel lagere TCO. Ook sluit Windows 7 beter aan op het gebruik van mobiele devices dan al zijn voorgangers. Maar als versie 8 op de markt komt, is het dus de vraag of dit wel zo’n goed advies is.

Ik denk dat je beter kunt kijken naar jouw hardware en de life cycle die je daarop toepast. Een upgrade naar Windows 8 zal door de nieuwe hardware en de andere gebruikersinterface en daarmee gepaard gaande opleidingskosten, sowieso hogere startkosten met zich meebrengen. Hoe de keuze ook uitvalt, je zult die nu moeten maken omdat het uitvoeren van een vervanging van hardware en software, een ingrijpend project is dat goede voorbereiding kost. Voor enkele honderden PC’s met tientallen verschillende software toepassingen, kun je zomaar 6-12 maanden verder zijn met onderzoek, architectuur, ontwerp, uitrol en opleidingen.

Er is overigens nog een derde keuze voor vervanging van Windows XP: kiezen voor een desktop uit de Cloud op basis van Windows 7. Je krijgt dan wel de verbeterde gebruikersfunctionaliteit (bijv. door een Citrix Desktop as a Service) terwijl je nog niet alle hardware hoeft te vervangen en deze hardware nog wat langer kan laat staan. Zodra Windows 8 dan op de markt verschijnt kun je alsnog jouw hardware park opwaarderen. Bovendien weten we dan ook wat meer van ontwikkelingen op het gebied van Android en de zakelijke ondersteuning van de iPad. Want die kennen beide ook een uitstekende Touchscreen ondersteuning maar ontberen (nog) de goede ondersteuning voor het uitwisselen van informatie tussen applicaties onderling.

Mocht dit een optie zijn, dan is het goed te weten dat Microsoft je hulp biedt bij het beheren van desktops die met Cloud oplossingen werken. Microsoft biedt een beheersproduct uit de Cloud met de naam InTune aan waarmee je alle Windows desktops uitstekend kunt beheren. Met de komende versie die in het najaar beschikbaar komt, kun je zelfs software distributie doen zodat je upgrades van besturingssystemen en toepassingen vanuit een Cloud-service kunt besturen.

3 thoughts on “Kiezen voor Windows 8 betekent nú keuzes maken en strategie bepalen”
 1. leuke ‘hey jongens … lees mijn blog ook eens’ reactie. Je ziet het nogal ‘zwaar’ lijkt me … Nu keuzes maken , stategie bepalen … Cloud zus, Cloud zo .

  Die hele Cloud komt me mijn strot uit … het is niets nieuws van wat we al kennen, alleen dan met een marketing BS jasje.

  Voor de gemiddelde (zakelijke) gebruiker zal de impact helemaal niet zo groot zijn denk ik, deze leren binnen no time weer het ‘kunstje’ van het opstarten van dezelfde software als zij altijd deden (outlook , word, powerpoint) en daarna is er weinig verschil mee met ‘vroeger’

  1. Rob, een mooie linkse directe die je uitdeelt!
   Natuurlijk heb je gelijk dat gebruikers het snel zullen leren. De interface van een iPad kan ook door je Oma worden begrepen.
   Wat ik bedoel is dat de aanschaf van Windows 8 betekent dat je ook nieuwe PC’s met Touchscreens moet aanschaffen.
   Voor een bedrijf met honderden werkplekken is dat dus een andere (lees logistieke) operatie dan even een paar honderd kopietjes maken of een image uit te rollen met een of andere tool.
   En als je echt wilt profiteren van die nieuwe user interface, zal je dus ook je applicatiepark moeten vernieuwen. Met alleen Windows 8 ben je dus nergens en heb je volledig gelijk dat we (ik) het niet te zwaar moeten oppakken. Iets verder kijken dan de spreekwoordelijke neus dus.

   1. Hi Harold,

    Ik wilde geen klappen uitdelen hoor … maar zoals je al gemerkt hebt ben ik alles behalve een marketing figuur en vanuit technisch aspect is en blijft ’the cloud’ gewoon niets bijzonders en een logisch gevolg op virtualisatietechnieken.

    Daarnaast zal Windows 8 voor velen niet meer zijn dan wat het nu ook al is … een browser en Office en dan misschien de toevoegen van Apps … wederom weinig spannends.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.