Een veel gehoorde klacht van mensen die lange reizen maken, is dat ze bij thuiskomst enige dagen nodig hebben om te wennen aan het tijdsverlies. Vooral als je van het westen tegen de zon in naar het oosten reist, heb je hiermee te maken. Met de zon mee is het slechts een lange dag die je maakt. Die levert je misschien wat vermoeidheid op maar die is snel weer verdwenen.

Een jetlag is volgens mij een psychisch probleem en ik heb daar een goede oplossing voor gevonden En die oplossing pas ik ook vandaag toe nu ik terug reis van Los Angeles (USA) naar Amsterdam. Hoe werkt het?

Zodra ik wakker ben geworden op de dag van mijn terugreis, zet ik mijn horloge onmiddellijk op Nederlandse tijd. Het lijkt vreemd maar je wordt dus eigenlijk wakker om 15:00 in de middag.

Vervolgens ga je over op de rituelen die je volgens de Nederlandse tijden doet. Dit betekent dat je je ontbijt overslaat! Het is immers 15:00 uur. Zelfs de lunch is nu twijfelachtig. Ik drink zelf koffie tot normaal gesproken, 12:00 uur. Ik drink dus op deze vertrekdag geen koffie meer.

Mijn vliegtuig vertrekt vandaag om 23:00 uur (Nederlandse tijd) vanuit LA, ik heb mijn diner dus al gehad (lokale tijd 10:30!). Zodra ik in het vliegtuig zit, doe ik mijn ogen dicht. Liefst met zo’n doek op de ogen. De bedoeling is namelijk dat je je hersenen fopt met een periode van donker. Al kun je niet slapen vanwege de herrie, airco of wat dan ook, je houdt je ogen dicht. Doe dit minimaal 6 uur. Zo zorg je ervoor dat je hersenen een nachtpatroon doormaken.

Aangeboden eten, drinken, maaltijden e.d. in het vliegtuig, sla je dus ook gewoon over. Zodra je in Amsterdam komt, kun je natuurlijk wel je ontbijt nemen en alles wat je daar normaal bij doet of krijgt. Bijvoorbeeld een goeie bak koffie op het vliegveld voordat je de thuisreis met auto of trein aanvangt.

En oh ja, probeer die dag dat je thuis bent te voorkomen dat je smiddags gaat slapen. Dan duurt het langer voordat je je oude slaapritme weer te pakken hebt.

Als je dit rigide doorvoert, zal je merken dat je van je jetlag geen enkele last hebt. Ik het zelf al vele malen gedaan en ook anderen geadviseerd en ook zij vertelden mij dat het uitstekend werkt.

Succes met de jetlag dus en een plezierige rustige reis.

One thought on “Fight against Jetlag”
  1. Leuk idee,om dit te delen!
    In de luchtvaart is dit reeds bekend, zelf heb ik bij mijn laatste reis van Toronto gemerkt dat als je snel meegaat in het ritme je praktisch geen
    Jetlag ervaart. Trouwens, ik sluit mij aan bij het feit dat het ook psychisch is.
    Groeten, Astrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.