Vele klanten oriënteren zich op de zakelijke toepassing van de Apple iPad. Er zijn natuurlijk al heel veel reviews over de iPad en toch probeer ik er weer eentje aan toe te voegen.

Ik schrijf niet over de vele voordelen (eenvoud, bedieningsgemak, direct aan) want daar is al veel over geschreven. Ik schrijf ook niet over de thuis toepassing (App Store en spelletjes, makkelijk Internet browsen, muziek gebruik e.d.) hoewel mijn ervaringen met name op het multimedia vlak niet zo geweldig zijn. Maar dat heeft alles te maken met de gesloten wereld van Apple. Alleen die protocollen zijn toegestaan die Apple zelf vrijgeeft of beschikbaar stelt via de App store. Alle andere protocollen voor multimedia (Open of Microsoft) worden dan slecht of matig ondersteund. Je zult voor multimedia een keuze moeten maken tussen het gebruik van Apple iTunes of Microsoft Mediaplayer en je vervolgens bij die keuze (óók voor de PC) laten.

Maar nu de zakelijke toepassing. Wat verwacht je dan zoal?

Mail en webbrowsen is wel een eerste vereiste, gevolgd door het kunnen werken met verschillende Office toepassingen, al dan niet via het web.

Over mail kan ik kort zijn; dat werkt uitstekend. Organisaties die met Microsoft Exchange werken en met Outlook, kunnende iPad zonder problemen koppelen aan de bedrijfs e-mail server. Een aardige toepassing is dat je zelfs verschillende Exchange accounts kunt koppelen. Iets dat door Microsoft pas met Outlook 2010 mogelijk werd. Hierdoor kun je gemakkelijk je privé e-mail en zakelijke e-mail scheiden. Of de agenda van jezelf over die van je vrouw leggen als je samen een afspraak wilt maken. Reuze handig.

Webbrowsen met de Safari webbrowser gaat natuurlijk prima als je op de bank zit en snel wat informatie wilt consumeren. Een echte beperking zit hem in het gebrek aan ondersteuning voor Adobe Flash ondersteuning. Veel websites maken van deze multimedia voorziening gebruik voor het weergeven van beeld en geluid. En die websites zijn met de iPad niet te gebruiken.

Een MS Offices pakket voor de iPad bestaat niet. Er zijn wel varianten te vinden via de App Store voor verrassend lage prijzen. Ik heb hier (nog) geen ervaring mee opgedaan omdat ik denk dat je dan beter op zoek kunt gaan naar andere mogelijkheden, zoals MS Terminal Server met RDP of Citrix.

Microsoft Remote Desktop Protocol (RDP) en Citrix zijn beide toepassingen die je kunt vinden via de App Store en waarmee je kunt inloggen op een Microsoft Terminal Server of Citrix Desktop. Deze voorziening biedt je dan een volledige werkomgeving zoals je die gewend bent vanaf een willekeurige PC in het bedrijfsnetwerk. Dit vereist dan wel de beschikbaarheid van zo’n Remote Desktop omgeving. Deze manier van werken sluit uitstekend aan op de huidige Cloud technologie waarbij een (Citrix) desktop virtueel via het Internet wordt aangeboden. Er zijn dan geen beperkingen aan de toepassingen zoals websites met Flash of MS Office. De enige beperking die ik kan noemen is het gebrek aan een muis, maar daar valt mee te leven.

Bestandsuitwisseling tussen een Windows gebaseerd netwerk op kantoor en een Apple is niet eenvoudig. Je kunt bestanden niet ‘meenemen’ op je iPad om thuis nog eens rustig te bekijken of te bewerken. Een USB-stick aansluiten werkt niet. Om gebruik te maken van fileshares is apparte software vanuit de App Store nodig. Je kunt eventueel natuurlijk ook gebruik maken van cloud applicaties zoals Dropbox om bestanden uit te wisselen. En natuurlijk via email of een ander webbased product.

SharePoint is zo’n een prachtig mooi webbased samenwerkingsplatform. Ik gebruik SharePoint voor alle documenten die ik maak, deel en wil publiceren. Mijn volledige administratie, vele websites en privé projecten zijn opgeborgen in SharePoint. Vrijwel altijd gebruik ik MS Office voor het opstellen van de diverse documenten die ik daarna publiceer op de SharePoint sites. Maar natuurlijk kan dat ook via de interne web publish mogelijkheden van SharePoint. Helaas is dat nu iets dat niet goed of onbetrouwbaar werkt via de iPad. De meeste formulieren die ik wil maken, struikelen bij het invoegen (typen) van de hoofdcontent. Velden die je kunt voorzien van rich content doen het eenvoudigweg niet. Het probleem zit hem in de versie van Safari die Apple levert. Deze zogenaamd Safari Mobile versie ondersteunt geen rich content. Niet alleen van Microsoft, maar ook van Google en anderen. Dat is jammer want de wijze waarop Microsoft (e.a.) omgaan met Rich Content is gewoon een HTML standaard. Gemiste kans dus. Maar gelukkig kun je wel alle Office en PDF documenten die op een SharePoint site staan raadplegen. En dat is in de meeste gevallen toch wel voldoende

Printen is eenvoudig. Ik heb thuis een webbased (wireless) HP Laserjet printer staan en die werd direct herkend. Geen lastig gedoe met drivers, gewoon werken, mits het programma op de iPad een print functie heeft, want daar wil het nog wel eens aan ontbreken.

Hoe zorg je ervoor dat je het gebruik in een bedrijf beheersbaar houd? Ik heb geen idee. Het besturen van de configuratie gaat via iTunes en vereist dus min of meer een PC met daarop iTunes geïnstalleerd. Via iTunes kun je Apps uit de App Store op een iPad toevoegen. Maar dat kan ook vanaf de iPad zelf. Het is immers een personal device. Gelukkig worden er dan wel backups gemaakt van de configuratie zodra je de iPad aan een PC met iTunes koppelt. Als je van plan bent meerdere iPads in bedrijf te nemen, realiseer je dan dat er beheersmatig nog wel een paar uitdagingen zijn. Hieruit maak ik op dat de iPad geen vervanging is voor maar een uitbreiding is op het werken met een PC.

Ik heb dit artikel geschreven als eerste aanzet om kennis te delen rondom het zakelijk gebruik van de iPad. Vele klanten hebben behoefte aan dit soort kennis om zelf een afweging te maken of en hoe zij iPads inzetten. Er zijn binnen Nobel enkele collega’s die ook met een iPad werken en ik nodig hun dan ook graag uit om te reageren op dit artikel.

Harold.

2 thoughts on “iPad for Business”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.