Op vrijdagochtend 18 december gaan Mette en Ties nog naar school terwijl wij de auto inpakken. Om 13:00 rijden we weg maar de file begint al bij Amsterdam. Ook in Duitsland is het erg druk. Om 17:00 gaan we maar van de weg af om wat te eten. We hebben pas 300 km gereden. Dat schiet niet erg op. Door de drukte, de sneeuw en de files die op de routeplanner verschijnen rijden we over de A4 door het Sauerland. Die weg komt voorbij Frankfurt weer bij de A3. Pas voorbij Neurenberg komt de vaart er weer een beetje in, de weg is sneeuwvrij waardoor we na 15 uur vermoeid aankomen in Obertraun. In het huis is het steenkoud. De kachelbesturing is nog niet goed en de computer heeft gefaald. Boven in de slaapkamers is het 0 graden, beneden iets er boven. Het kraantje boven in de wc en de vaatwasser zijn bevroren. Het huis verwarmen met de electrische kachels kost zeker 2 dagen, de houtkachel goed opstoken duurt ook wel even. Kommer en kwel dus. We nemen nog een borrel en duiken om 4:00 uur het ijskoude bed in. Slapen lukt mij dus niet maar de kinderen hebben er geen last van. Ik ben er tussendoor nog even uit gegaan om nog wat hout in de kachel te doen.

Smiddags informeren we naar de reisvorderingen van Ronald, Sandra en Jasmijn. Ook zij hebben erg veel last van de drukte en de sneeuw. Zij doen er in totaal 21 uur over en arriveren uiteindelijk rond half 10 in de avond! Ties heeft dan de oprit al sneeuwvrij gemaakt. In de slaapkamers is het inmiddels 10 graden, een stuk beter, en we gaan allen na wat borrels en gluhwein het bed in.

Zondagochtend zijn de kinderen al erg vroeg wakker. Ze zitten beneden een filmpje te kijken. Sandra heeft allerlei lekkernij meegenomen, waaronder drie taarten. Een cadeau van Karin Heide omdat Ronald veel werk voor ze heeft verricht. Smiddags gaan we een stukje lopen door Hallstatt en worden er zeepcadeaus gekocht voor alle opa’s en oma’s. Daarna rijden we naar Gosau om de ski pistes even te bekijken. Er is nog niet veel sneeuw gevallen maar de boel is wel open. We huren ski’s voor Sandra, Jasmijn, Ties en Mette en de kinderen gaan nog even oefenen op de weide. Daarna terug naar huis voor een borrel en een hapje en dan naar de pizzeria in Obertraun.

Op maandag is het -10 graden. De ski lessen beginnen om 09:45 dus we moeten een beetje voortmaken met het ontbijt en alle ski kleding. Ronald brengt Sandra en Jasmijn en rijdt daarna weer terug naar Obertraun om wat te klussen en te nietsen. Hij heeft tenslotte ook vakantie en houdt niet van skien. Mette gaat in een klasje met wat oudere meisjes, Ties in een klasje gevorderden met een jongen en een stel Oostenrijkse kinderen die meteen omhoog gaan. Harold gaat met ze mee en ziet ze meteen het bos in skien. Dat wordt dus leuk voor Ties. Sandra en Jasmijn oefenen nog wat beneden voordat ze naar boven gaan. De eerste afdaling voor de dames valt ze zwaar. Jasmijn vindt het eng en moet het laatste stuk zelfs door iemand getild worden. Om 12 uur halen we de kinderen weer op voor de middaglunch. Mette moet daarna ook met de lift omhoog en vindt dat erg eng. Het gaat boven ook moeizaam met haar. Ze valt uit de sleeplift en de afdaling naar beneden is nog te hoog gegrepen voor haar. Jasmijn gaat smiddags ietsje beter. Al met een goede skidag.

Op dinsdagochtend belt de ski juf van Mette al snel dat het niet gaat. Harold gaat haar halen en brengt haar helemaal op de ski naar beneden naar een ander groepje met een rustige ski leraar. Ties heeft veel plezier met zijn groep en leert goed bij, vooral parallel skien. Sandra blijft bij Jasmijn en Sorrel en Harold hebben elk hun eigen tempo. Harold doet de hele helling als de dames halverweg zijn, maar Harold gaat ook 2 keer hard over de kop. Jammer genoeg kan de doorsteek naar Gosau Hinterer niet gemaakt worden wegens een gebrek aan sneeuw. Voor de dames blijkt dat de afdaling naar Russbach veel makkelijker is. Die is dus hun favoriet deze week, evenals het eerste stuk naar Gosau. Het onderste stuk slaan ze liever over. Als we thuiskomen hangen de eerste gordijnen en stelt Ronald voor om te koken. Dat kan hij goed.

Woensdag de 23e is het warm. Het dooit en het regent en het ziet er somber uit. Boven op de berg sneeuwt het maar halverwege de helling gaat dit over in regen. Dat wordt dus een slechte dag. Smiddags besluiten we af te zien van verder skien, we zijn zeiknat. Smiddags klussen Ronald en Harold samen. De kasten worden recht en vastgezet, de buitenlamp bij de schuur wordt gemonteerd. De laatste gordijnen worden opgehangen. Sorrel ruimte de kasten daarna opnieuw in. Savonds eten we pasta van Sandra.

Op donderdag is het nog steeds warm maar gelukkig droog. Mette heeft sochtends geen zin maar gelukkig wordt het toch een goede skidag. De dames hebben er zin, ook Mette die inmiddels de afdaling naar Russbach maakt. Ze doet het goed. Ties vliegt over de piste en wint ook de slalom wedstrijd van de Oostenrijkse jeugd. Klasse! De bruine vlekken komen inmiddels in de sneeuw, de pistes worden dus slecht. Gelukkig voor ons hoeven we volgende week niet….. Ronald haalt ons al vroeg op en we besluiten dus nog even te apresskien in het hotel bij Gosau. Ronald heeft inkopen gedaan voor een gezellig wok-avond dus dat komt allemaal goed.

Op vrijdag is het kerst. In de nacht is er een kleine storing geweest in de kachelbesturing. Het is dus erg warm in huis. Mette voert een dansvoorstelling voor ons op bij het ontbijt. Daarna hebben we voor iedereen een kerstcadeautje. In Obertraun schijnt de zon maar in Gosau regent het weer. We skien die ochtend nog wat maar drinken vooral veel koffie en heisse choko. Smiddags verzamelen we de doorweekte kinderen en blazen we af. We ruimen de tent in Obertraun wat op en doen nog wat laatste dingen. Op zaterdag rijden Sandra, Ronald en Jasmijn om 10:00 uur terug naar Oost-Knollendam. Wij moeten nog spullen naar Tom en Trudy brengen ivm de huurders voor ons huisje in de komende week. We drinken nog een slok koffie en rijden om 11:30 weg. De terugweg gaat zeer snel. Als we om 16:30 bij Frankfurt zijn, stuurt Sorrel een SMSje naar Jan en Trix dat wij om 20:00 voor de kerstmaaltijd aanschuiven. Om 19:59 zijn we in de dorpsstraat in Wormer. Mooi getimed, de vakantie zit er weer op. Volgend jaar doen we het weer met kerst maar dan 2 weken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.