IT Strategie ontwikkeling, Business & IT Alignment

Vandaag een keynote van Ian Livingstone, CEO van BT. Kern van zijn verhaal: wij hebben de kosten al een tijdje op orde en zien de huidige marktsituatie dus vooral als een markt van kansen.

Verder heb ik vooral een aantal wat meer technische sessies gekozen, vooral gericht op datacenters. Tijdens één van de sessies heb ik wat zitten chatten met Tom en Hans die in Barcelona zaten en een zelfde onderwerp bij Microsoft Teched behandelden:

Virtualisatie en Beheer.

Gartner beschrijft een drietal virtualisatie scenario’s:

 • Virtualisatie 1.0 = consolidatie. Deze fase hebben we grotendeels gehad.
 • Virtualisatie 2.0 = speed, agility en management. Hier ligt vandaag de grote uitdaging voor Microsoft en VMWare: er zijn onvoldoende goede tools die de business snel ondersteunen bij veranderende wensen t.a.v. inzetbaarheid van middelen. Van verspreide servers naar echte virtualisatie. Het is dan slechts nog een kleine stap naar de fully managed environment.
 • Virtualisatie 3.0 = clouds. Dit is dan de nabije toekomst waarbij je eigenlijk de data uit je eigen onderneming haalt en onderbrengt bij de Googles en Microsofts van deze wereld. Voor zover je die vertrouwt natuurlijk.

Verder ging het (in willekeurige volgorde) om:

Thin provisioning in storage: automatisch toewijzen van wat werkelijk nodig is ipv fixed amounts of storage zoals dat nu gaat. Virtualisatie van storage dus. Leveranciers als HP hebben hier al (proprietary) oplossingen voor en ook Microsoft biedt dit voor haar Virtual Machines aan.

Unified communications gaat maar langzaam maar zal zeker komen en zal de vraag naar virtualisatie van het netwerk doen toenemen. Alles IP en Ethernet waarbij locatie niet uitmaakt (in eigen huis of buiten de deur) maar bandbreedte steeds meer een bottleneck wordt (zie ook verslag gisteren). Gartner adviseert nu al om dure private WAN netwerken op te doeken en meer in Internet te investeren. Weg met Epacity dus!

Virtualisatie van de desktop:

Remote hosting: Zoals RDP en Terminal Services. Uitdaging is nu het managen van de capaciteit zodat je snel extra capaciteit kunt bieden als de business daar om vraagt. Dit is iets waarmee Axila op dit moment bijvoorbeeld worstelt. Leveranciers als Citrix, Microsoft en anderen hebben allemaal hun specifieke oplossingen maar geen van allen is volstrekt voldoende.

Streaming apps: Softricity e.d. Kan een oplossing zijn in sommige situaties. Maar vereist bandbreedte en beheer.

Virtual machines op de PC zal de belangrijkste verandering zijn. Het bedrijf levert en beheerd de VM en niet meer het device. Iedereen wil uiteindelijk zijn eigen device en sommige mensen kopen al hun eigen device (zie Halewijn, v.Beek, v. Roon die al een afwijkende TabletPC hebben, maar ook medewerkers met eigen PDA’s en Mobiles). Dit scheelt het bedrijf enorm in de kosten (assets). De medewerker koopt zijn spullen zelf en desktop management wordt veel eenvoudiger vanuit de organisatie gezien. De beheerkosten gaan enorm omlaag volgens Gartner. Deze ontwikkeling ziet Gartner vooral in plaats van Software Streaming.

Rich Web Apps: zoals Google Desktop, SalesForce.com en anderen dit (gaan) leveren. Er zijn al behoorlijk wat oplossingen beschikbaar. Nadeel voor velen is nog dat je de data ook buiten de deur gaat brengen en dat wil niet iedereen. Mensen schrokken van de opmerking dat Google nu al bijvoorbeeld alle Gmail boxen indexeert en met slimme technologie kun je die nu al naar buiten exposen. Daar ga je dan met je vertrouwelijke informatie…….

Ten aanzien van clouds en de huidige initiatieven van bijv. Microsoft met het hosting platform (en dus ook Google met GoogleApps) viel mij toch wel een belangrijke opmerking op: De verwachting is dat dit soort oplossingen uiteindelijk toch door andere leveranciers geleverd zullen worden. MS moet anders teveel hardware gaan managen en dat willen/kunnen ze niet. Welke partijen dat dan wel zijn? Waarschijnlijk de grote HW vendors zoals IBM, HP en Dell maar misschien ook niche spelers. Axila?

Volgens Thomas Bittman (Gerespecteerd goeroe in deze wereld) zijn het niet de googles of microsoft maar de dedicated leveranciers die echte QoS kunnen leveren. Bedrijven zullen aan hen wél gevoelige informatie toevertrouwen.

Uitdagingen voor het datacenter zijn:

 • Hoe bereken je de kosten en hoe bereken je die door?
 • Wat is en hoe manage je quality of service?
 • Hoe meet en beheer je agility?

Los natuurlijk van de andere zaken zoals consolidatie, virtualisatie en green-IT.

De belangrijkste KPI die zij voorstellen voor datacenter services is: Speed of Change.

Verder nog wat directe polls uit het publiek:

 • 29% verwacht toch nog een toename in investeringen
 • 27% gelijk
 • 20% besparing 0-5%
 • 15% besparing 5-15%
 • 8% meer dan 15%

Op de vraag waar ze dan zouden besparen noemt men:

 • 44% door middel van virtualisatie
 • 27% met alternatieven zoals outsourcing
 • 18% in proces optimalisatie

Andere opmerkingen:

IBM wordt nog steeds als de meest succesvolle sales organisatie gezien. Zij hebben de beste contacten met ceo’s en cio’s, natuurlijk vooral in de Financial Market maar ook in andere markten doen ze het nog steeds uitstekend op dat niveau. Het zijn de beste Golfers.

Ten aanzien van Operations Management software zijn de grootste kanshebbers HP en Microsoft en worden leveranciers als Cisco, Oracle en EMC niet serieus genomen.

Er liggen nog steeds uitdagingen ten aanzien van Configuratie Beheer (CMDB’s). Bedrijven hebben dit nog steeds niet op orde. De oplossing is realtime CMDB gekoppeld aan CRM/HRM systemen. Dat kan nu wel maar is allemaal nog maatwerk en daarom lukt het zo slecht.

Dutch panel discussie

Eind van de middag was er nog een panel discussie voor alle Nederlanders. Een volle zaal met voor de helft overheidsmedewerkers en de andere helft leveranciers en presentanten van het bedrijfsleven. Discussies werden matig geleid door directeur IT Executive. Wat me vooral bijbleef was de stelling dat er nu (IT) leiders moeten opstaan om bedrijven door de veranderingen te loodsen maar dat eigenlijk niemand in de IT dat is, kan of wil. In de zaal waren maar een handvol mensen die daar iets op te zeggen hadden. Kortom, hier hebben we dus het zwakke punt van de IT wereld te pakken. Maar dat wist ik eigenlijk al een beetje……

Vanavond wordt deze discussie met een biertje voortgezet en daar ga ik mij nu dus melden.

Avé.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.